Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Seuraava kirjani vie uudenlaisille poluille

Minulta on tulossa keväällä pitkästä aikaa uusi tietokirja. Edellinenhän oli Erityinen: tietoa erityisruokavalioista, josta on vierähtänyt jo kolme vuotta. Sekin oli aiempiin teoksiini verrattuna painottunut hieman enemmän käytännön tasolle puhtaan lääketieteen sijaan, vaikka lähdeviitteitä olikin satamäärin.

Oppianin kustantama Hyvä mieli: päivitä aivosi parempaan elämään on kuitenkin selvästi enemmän psykologiaa kuin lääketiedettä. Kirjoitin sen yhdessä kognitiotieteen tutkija Kaj Sotalan kanssa, joka on jo vuosien ajan perehtynyt psykoterapiaan, itseterapiatekniikoihin, meditaatioon ja muuhun aivohakkerointiin. Muutamia vuosia sitten hän perusti myös Kehitystön, joka järjestää maksuttomia työpajoja näistä aiheista.

Kirjan ytimessä on siis aivohakkeroinniksi kutsumamme mielen muokkaaminen lähinnä psykologisilla harjoitteilla, millä voi itse helpottaa erilaisia arkipäivän ongelmia, kuten aloitekyvyttömyyttä, huonoa itsetuntoa, vuorovaikutuksen kiemuroita ja joissain tapauksissa myös varsinaisia mielenterveysongelmia, vaikka siinä toki kannattaa turvautua mahdollisuuksien mukaan myös ammattiapuun.

Useimmista elämäntaito-oppaista poiketen emme kuitenkaan jätä huomiotta ympäristön ja yhteiskunnan vaikutusta. Esimerkiksi terveydenhuollon toimivuudella on luonnollisesti suuri rooli hyvinvoinnin mahdollistamisessa. Ihminen voi usein itse parantaa elämänlaatuaan, vaikka elämäntilanne olisi hankalakin, mutta ei se kadota itse tilannetta mihinkään.

Toki jonkin verran olen mahduttanut kirjaan mukaan myös lääketiedejuttuja: luvut nootroopeista eli älylääkkeistä, stressistä ja autonomisesta hermostosta sekä neuroplastisuudesta eli aivojen muovautuvuudesta. Trauma-aiheinen luku on osittain lääketieteen ja neurotieteen näkökulmasta.

Lisäksi sivuan masennuksen, ahdistuksen ja uupumuksen biologiaa sekä hypnoosin, meditaation ja jopa runouden ja rummuttamisen terveysvaikutuksia. Monet kirjan aihepiireistä ovat toki sellaisia, että niistä on joko vain vähän ja alustavia tutkimuksia, tai niiden laatu on usein mitä sattuu (kuten nootrooppien ja meditaation kohdalla).

Mukana on myös kirjoittamani luvut pitkäaikaissairaudesta sekä pitkäaikaissairaiden yhteisöistä, mutta niiden vinkkeli on lähes kokonaan yhteiskunnallinen. Yhteensä lukuja on kuitenkin kolmisenkymmentä, eli paljon muutakin on mukana, enimmäkseen keinoja mielen päivittämisen ajattelua muokkaamalla.

Mainittakoon vielä erikseen, että vaikka kirjassa puhutaan melko paljon fyysisistä sairauksista ja oireista, ja joitain lääketieteellisiä hoitomuotoja kirjassa sivutaan, sen harjoitteita ei ole suunnattu fyysisiin ongelmiin, poikkeuksena (itse)hypnoosi, jolla voi usein lievittää kipua ja muita oireita. Niillä saattaa kuitenkin olla mahdollista vähentää sairauden aiheuttamaa kärsimystä. Kirja soveltuu mainiosti myös perusterveille ihmisille, joilla ei ole mitään kehon tai mielen sairauksia.

Lisäksi minulta ilmestyy keväällä toinen runokokoelma Hopeatee, mutta siinä on aika vähän lääketiedeaiheita. Minulla olisi kyllä mielessä aiheita vielä lääketieteellisiin tai terveydenhuoltoa käsitteleviin kirjoihin, kuten (terveydenhuollon aiheuttamista) traumoista, Suomen terveydenhuollon korjaamisesta ja huijauksesta nimeltä funktionaaliset sairaudet, mutta näihin ei taida valitettavasti enää riittää voimia.

Comments are closed.