Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Herx, puhdistusreaktio vai vanha kunnon sivuvaikutus?

“Herx” on yleinen termi vaihtoehtolääketieteen piireissä. Se viittaa Jarisch-Herxheimerin reaktioon, joka voi syntyä, kun tiettyjä bakteereja (lähinnä spirokeettoja kuten syfilistä tai borreliaa) tapetaan kerralla paljon, yleensä antibiooteilla, jolloin niiden toksiineja vapautuu runsaasti. Seurauksena on tulehduksellinen reaktio ja karmea olo. Etenkin kroonista borrelioosia sairastavat valittavat usein herx-oireista.

Jarisch-Herxheimerin reaktion olemassaolossa ei ole mitään kiistanalaista. Sen sijaan siitä kiistellään, mitkä kaikki bakteerit sen voivat aiheuttaa ja voivatko jopa muutkin mikrobit kuin bakteerit, kuten virukset ja sienet, virallisesti eivät.

Monelle herxistä (joskus myös “die-off”) on tullut myös synonyymi kaikille epämiellyttäville oireille, joita hoidosta tulee. Minulle on raportoitu “herx-oireita” hyvin monenlaisista aineista, soijaproteiinista tyroksiiniin.

Teoriassa kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito kohentaa immuunijärjestelmän toimintaa, mutta minusta on epätodennäköistä, että se mitenkään riittäisi Herxheimer-reaktioon, vaikka elimistössä siihen sopiva infektio olisikin.

Soijaproteiinijauheen ehdotettiin aiheuttaneen herxausta, koska denaturoimaton heraproteiini voi aiheuttaa flunssankaltaisia oireita. Soijasta puuttuvat kuitenkin heran immunomodulatoriset ja antimikrobiaaliset aminohapot ja peptidit.

Itselleni on tosiaan tullut aikoinaan denaturoimattomasta heraproteiinista (joka on useiden asiantuntijoiden suosima hoito CFS/ME:hen) alkuun selviä flunssankaltaisia oireita, jotka pahenivat, kun käytin samaan aikaan lakritsijuurta. Ajattelin, että ehkä tämä on se die-off, vaikka en olekaan koskaan uskonut sairastavani kroonisia bakteeri-infektioita, ainoastaan viruksia.

Samantyyppisen reaktion olen saanut joistain muistakin hoidoista, voimakkaimmin isoprinosiinista, joka on immunostimulaation kautta toimiva viruslääke (ei markkinoilla Suomessa). Sen kanssa olon huonontuminen ja “tulehtunut” olo oli hyvin voimakasta. Isoprinosiinilla itsessään on erittäin vähän sivuvaikutuksia.

Todennäköisesti kyse oli kuitenkin vain immuunijärjestelmän toiminnan tehostumisesta. Voimakasta biologista Gc-MAF-immunostimulanttia käyttäneet CFS/ME-potilaat ovat saaneet hyvin samanlaisia oireita (flunssankaltaiset oireet, kuumeen nousu, voimakas uupumus ja kuumuuden tunne) kuin minä isoprinosiinista.

Gc-MAF:n kohdalla oireita on kutsuttu AIDS-hoidoista tutulla sanalla IRIS, immune reconstitution inflammatory syndrome. Kun immuunijärjestelmän toiminta kohenee, se alkaa käydä vihdoin elimistössä jylläävien infektioiden kimppuun. Kuulostaa samalta kuin herx, mutta mekanismi on eri: kyseessä on nimenomaan immuunijärjestelmän “ylikierroksilla käymisestä” johtuvat oireet, ei mikrobien joukkokuolema.

Tästä voi olla kyse myös siinä, kun joillain pieniannoksinen naltreksoni eli LDN alkuun heikentää vointia. Erityisen yleistä se tuntuu olevan homesairailla ihmisillä. Siinäkin veikkaisin kyseessä olevan jotain samanlaista IRIS, mutta kyse voi olla aivan muustakin, kuten naltreksonin metaboliasta. Arvailuksi kuitenkin menee.

Toinen herxiä muistuttava ilmaus on “puhdistusreaktio”. Sekin voi joihinkin tilanteisiin sopia. Esimerkiksi tietyt raskasmetalleja detoksifioivat aineet voivat alkuun pahentaa oloa, esimerkiksi siksi että myrkyt siirtyvät kudoksista vereen. Vaihtoehtolääketieteessä näiden merkitystä ja yleisyyttä on kuitenkin todennäköisesti voimakkaasti liioiteltu.

Herxiä ja puhdistusreaktiota hoetaan monien vaihtoehtohoitojen yhteydessä. Jos hoidosta tulee aluksi kamala olo, tekee mieli lopettaa. Monien hoitojen kohdalla kuitenkin lohdutellaan, että aluksi kuuluukin tulla huonompi olo. Voi mennä jopa vuoden(!) että “herxaus” alkaa helpottaa. Vuosi on pitkä aika kärvistellä tavallistakin kehnomman voinnin kanssa.

On mahdollista, että joissain tapauksissa voinnin heikentyminen tosiaan kestää jopa vuoden, ennen kuin helpotusta alkaa tulla. Koululääketieteessäkin vaikeasti immuunipuutoksisille potilaille on sanottu, että (IRIS-tyyppistä) oireilua voi olla jopa vuoden IVIG:n eli suonensisäisen immunoglobuliinin aloittamisen jälkeen ja sitten vasta olo alkaa olla lähtötilannetta parempi.

Se että jostain hoidosta tulee huono olo ei kuitenkaan vielä tarkoita, että kyseessä on Herxheimer-reaktio, IRIS tai “puhdistusoireet”. Useita muitakin vaihtoehtoja on.

Lähes kaikista hoidoista voi tulla sivuvaikutuksia, joiden esiintymiseen ei vaikuta, onko hoito tarpeen/hyväksi vai ei, kuten antibioottien aiheuttama ripuli. Osa näistä voi mennä ajan myötä pois, osa ei. Joissain vaihtoehtohoidoissa käytetään lääkkeitä tai lisäravinteilla niin suurilla annoksilla tai muuten väärin, että oireet voivat tulla tästäkin: kyseessä on yliannostus tai jopa myrkytys.

Lääkkeille, lisäravinteille ja ruoka-aineille (sekä niiden sisältämille lisäaineille) voi olla allerginen tai yliherkkä. On myös ehdotettu, että joissain tapauksissa “puhdistusoireet” olisivatkin johtuneet käytettävän ravinteen kontaminoitumisesta, esimerkiksi klorellan tai kiinalaisen yrtin korkeasta lyijy- tai elohopeapitoisuudesta. “Puhdistuminen” olisikin silloin todellisuudessa myrkytys.

Jos jokin (vaihtoehto)hoito heikentää vointia, aina pitäisi miettiä, että onko tässä oikeasti kyse jonkinlaisesta hyödyllisestä tai väistämättömästä reaktiosta vai olisivatko kyseessä kuitenkin muunlaiset sivuoireet, kenties haitallisetkin.

IRIS-tyyppisiin oireisiin voi löytyä apu Suomessa reseptivapaasta lääkkeestä pentoksifylliinistä, joka vähentää tärkeän tulehdussytokiini TNF-alfan eritystä. (Herxiin se ei jostain syystä näytä auttavan.) Immunosuppressiivisena se saattaa mahdollisesti väliaikaisesti heikentää myös hoidon tehoa, mutta itse olen kaikkein vaikeimpina aikoina sitä käyttänyt, kun muuten ei olisi päässyt edes sängystä ylös.

Jotkut lääkärit ovat suositelleet myös kalaöljyä/omega-3-rasvahappoja, joilla on myös tulehdusta lievittävää vaikutusta.

3 Comments

  1. Kiitos tästä postauksesta! Mielenkiintonen. Olen jäänyt miettimään onko mulla ollut Herxiä doximycinistä kun se voinnin niin kamalaksi veti reilu vuos sitten. Piti jättää 2 viikon kuuri kesken 9. päivän kohdalla. Sama juttu sen kissankynnen kanssa, olo oli todella tulehtunut. Epäiltyyn mykoplasmaan niitä söin mutta kaikki tieto on liian epävarmaa että täysin uskoisin krooniseen infektioon..

    Aion muuten aloittaa ldn:n kokeilun uudestaan joskus tässä kesällä kunhan vointini paranee ensin hieman!

  2. Sain muuten aikanaan borrelioosiin vajaan 2 kk:n antibioottikuurin (doksimysiiniä tai doksisykliiniä, en muista kumpaa). Olo oli kerta kaikkiaan karmea. Pahimmillaan jouduin konttaamaan vessaan mennessäni. Olin koko kuurin ajan poissa töistä, koska en pysynyt tolpillani. Vasta nyt luin, että kyseessä on todennäköisesti ollut HERX-reaktio.

    Punkin purema oli tuore, punkki oli vielä kiinni ihossa ja parin päivän päästä kiinnityskohtaan ilmestyi punainen laikku, jonka häviäminen kesti monta viikkoa. Suomalaiseksi lääkäriksi harvinaisen fiksu lääkärini määräsi niin pitkän kuurin, että vähäisinkin punoitus oli häipynyt. Kaksi kuukautta siinä sitten kärvistelin.

    Toivottavasti tauti on lähtenyt elimistöstäni tuolla kuurilla pois. Ainakaan krooniseen borrelioosiin yleensä yhdistetyt oireet eivät tunnu minuun oikein täsmäävän, enkä ole saanut HERX-reaktiota myöhemmin aloittamastani Cats Claw’sta, joka kai usein aiheuttaa herxejä kroonista borreliaa sairastaville.

    Sen sijaan oreganoöljyn jatkuvan käytön aloittaminen on aiheuttanut minulle pitkittynyttä, flunssankaltaista oireilua, joka ei toki ole mitään verrattuna herxeihin. Voikohan se jotenkin liittyä aiempaan homealtistukseeni? Puhdistaako oreganoöljy homejäämiä elimistöstä, tai auttaakohan se mahdolliseen homeen aiheuttamaan krooniseen tulehdukseen? Kiinnostava havainto joka tapauksessa.