Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Mitä enterovirukset tekevät

Kirjoitin hiljattain novellin, joka liittyi enteroviruksiin, tässä tapauksessa poliovirukseen. Enterovirukset ovat kiehtoneet minua pitkään, onhan ne (etenkin Coxsackie B3) yhdistetty sairastamaani CFS/ME:hen monissa tutkimuksissa. Enterovirusta on havaittu niin potilaiden lihasbiopsioista, ulosteista kuin mahabiopsioistakin. Myös vasta-aineet ovat osalla olleet koholla. CFS/ME muistuttaa monella tapaa polion myöhäisoireita (polionjälkeistä oireyhtymää), joka tosin iskee vasta vuosia tai vuosikymmeniä polion sairastamisen jälkeen.

Enterovirukset, etenkin Coxsackie B4/B5, on yhdistetty myös ykköstyypin diabeteksen puhkeamiseen sairaudelle geneettisesti alttiilla lapsilla. Tätä tutkitaan Suomessakin. Enterovirukset voivat aiheuttaa myös useita eri sydänsairauksia.

Vähemmän vahvaa näyttöä löytyy enterovirusten yhteydestä useisiin muihin kroonisiin sairauksiin, kuten Crohnin tauti, tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö (ADHD), seronegatiivinen reuma ja lasten dermatomyosiitti. Näistä löytyy lähdeviitteitä Enterovirus Foundationin sivuilla.

Enterovirukset jaettiin alun perin neljään pääryhmään: poliovirukset, Coxsackie A, Coxsackie B ja echovirukset, mutta nykyään niihin viitataan yleensä suoraan numerolla. Yhteensä ihmistä infektoivia serotyyppejä tunnetaan tällä hetkellä 71. Samasta serotyypistä voi olla eri lailla käyttäytyviä kantoja.

Tyypillisimmät enterovirusten aiheuttamat sairaudet ovat nuhakuume eli flunssa (jota aiheuttaa muitakin virustyyppejä, kuten adenovirukset ja koronavirukset) ja enterorokko. Enterovirusflunssa – kuten poliokin – esiintyy usein flunssakauden ulkopuolella, kesällä ja alkusyksystä. Englanniksi käytetään usein nimitystä summer flu. Siinä voi olla myös influenssalle tyypillisempiä oireita kuten lihassärkyjä ja vatsavaivoja.

Yleensä nämä enterovirusinfektiot ovat vaarattomia, mutta jos huonosti käy, ne voivat laukaista jonkin ylempänä listatuista pitkäaikaissairauksista, tai jonkin akuutimman komplikaation, kuten haimatulehduksen tai aivokalvontulehduksen.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa leviää harvinaisen ärhäkkä enterovirus-68 eli EV-68. Kuten joinain aiempinakin vuosina, siihen on kuollut jonkin verran myös terveitä nuoria ihmisiä, onneksi vain muutamia. Vaarana ovat erityisesti hengitysvaikeudet, jotka näyttävät uhkaavan etenkin astmaa sairastavia. Useimmilla sairaus ilmenee vain flunssana.

Enterovirus-68:n ikävä (joskaan ei sille uniikki) piirre näyttää olevan, että se voi aiheuttaa myös polion kaltaista halvaantumista, jopa pysyvää. Onneksi näitäkin tapauksia on ainakin toistaiseksi ollut vain muutamia.

Itselleni heräsi tosin hieman epämukava kysymys. Abortiivinen eli ei-halvauttava polio, joka aiheuttaa vain flunssankaltaisen sairauden, voi joissain tapauksissa aiheuttaa polionjälkeistä oireyhtymää. Voivatko siis nämä muutkin enterovirukset aiheuttaa polion myöhäisoireita, vaikka halvausta ei ilmaantuisikaan?

Comments are closed.