Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Tuotearvostelu: Ambronite-ravintojuoma

Smoothiet ovat trendikkäitä ja mielestäni varsin kätevä aamupala. Proteiinin ja marjojen sekaan saa kätevästi surautettua kaikkea terveellistä, joka ei välttämättä ole muutoin maistuvaa, kuten spirulina tai lesitiini. Joskus en jaksa blenderiä, vaan sekoittelen nesteeseen vain proteiinijauheita, marjajauheita ja muita jauhemuotoisia aineita.

On olemassa monia valmiita “aterioita”, joissa on sekoitettu esimerkiksi proteiinijauheita, makuaineita, lisättyjä vitamiineja, kuituja, probiootteja, entsyymejä ja/tai yrttejä. Ambronite eli Ambro vie kuitenkin konseptin vielä pidemmälle: sillä voi elää vaikka siltään. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka ovat kiireisiä, mutta haluavat silti elää terveellisesti.

Ambro on suomalaisen startupin tuote ja mediasensaatio, johon idea tuli kornisti nimetystä Soylent-juomasta. Soylent on valmistettu erilaisista vitamiini- ja proteiinijauheista. Sen pitäisi sisältää riittävät määrät kaikkia ravinteita, mutta moni on kokenut, ettei voi hyvin pelkästään sitä juomalla. Ravinteita on muitakin kuin vain vitamiinit, mineraalit, proteiini ja välttämättömät rasvat.

Paleo ja monet muut ruokavaliot korostavat, aivan syystä, oikean ruoan syömistä. Ambro ei taida olla aivan paleota, mutta se on tehty pelkästään oikeista raaka-aineista, kuten kaura, pähkinät, tyrnimarja, mustikka, omena, nokkonen ja spirulina, ei lisättyjä vitamiineja tai vastaavaa. Riisiproteiinia kyllä on mukana, mutta se on paljon vähemmän prosessoitu raaka-aine kuin monet muut proteiinijauheet. (Itse olisin kyllä ottanut mukaan hamppuproteiinin, joka on paljon ravintorikkaampi, miksiköhän sitä ei voitu käyttää?)

Ambro on gluteeniton, vegaaninen ja luomu (mielestäni jossain vanhemmassa versiossa oli heraproteiinia), ilmeisesti myös elävää ravintoa. Se ei sisällä myöskään soijaa. Yleisistä allergeeneistä mukana ovat pähkinät, omena ja porkkana.

Yhdestä 119 gramman ja 500 kilokalorin pussillisesta tehdystä noin puolilitraisesta juomasta saa päivän tarpeen suunnilleen kaikkia tärkeitä mikroravinteita (vitamiinit ja mineraalit). Joitain on aika reilustikin, esim. mangaania saattaisi saada liikaa, jos eläisi pelkällä Ambrolla (nelisen pussia päivässä). Ehkä se on varmistettu, että tämä ei ole haitallista.

Ambrossa on jopa spirulinasta peräisin olevaa B12-vitamiinia, tosin tutkimukset ovat yhä jossain määrin ristiriitaisia sen suhteen, onko syanobakteerien B12 täysin aktiivista ihmiskehossa. Omega-3:ja Ambrossa on vain vähän, mitä nyt noista syanobakteereista niitäkin tulee. (Hampusta olisi saatu aika paljon ALA:aa ja himpun verran SDA:ta, sekä GLA:takin, joka on tulehdusta lievittävä omega-6-rasva.) Kalaöljythän moni ottaa toki muutenkin erikseen.

Miltä Ambronite sitten maistuu? Aluksi tuntui, että ei kovin hyvältä. Ei missään nimessä pahalta, mutta ei hyvältäkään. Ei maistu mustikka, lucuma tai tyrni. Olen kokeillut monia erilaisia yrttejä ja muita ruoka-aineita, joita käytetään muun kuin maun takia. Toisaalta smoothien olen tottunut maistuvan ihan hyvältä, se on helppo maustaa. Suurta määrää bleh-makuista paksua juomaa on aika vaikea saada alas.

Sitten keksin tehdä Ambrosta seuraavalla kertaa paksumpaa ja maku parani – vähän niin kuin liian laiha velli ei ole hyvää. Yleisvaikutelma Ambrosta on runsaan kaurapitoisuuden takia hieman kauravellimäinen (vain maultaan; ainakaan heti juotu Ambro ei runsaasta kauran määrästä huolimatta ole yhtään liisterimäinen), varsin mieto ja mauton.

Jauhe ei ole aivan sileää, vaan suuhun tulee pieniä pähkinänhitusia. Veikkaan, että tämä ongelma tosin saattaa korjaantua massatuotannon myötä. Monet jenkkiläiset jauhetuotteet ovat kokemukseni mukaan suomalaisia hienompia

Marjajauheilla mausta saa toki paremman. Kokeilin esimerkiksi orapihlajaa, puolukkaa ja acerolaa yhdessä. Myös kaneli toimii. Kun vielä pystyin syömään puuroa, lisäsin aina kaurapuuroon kanelia.

Ambron sekaan suositellaan blendaamaan esimerkiksi omenamehua ja avokadoa. Toisaalta tämä sotkee minusta vähän koko jutun ideaa. Siinähän piti olla jo kaikki mukana. Ja miten se blenderi kulkee mukana reissussa? (Joillain kulkee, mutta aika harvalla.)

Toivon, että Ambrosta tulee vielä virallinenkin maustettu versio. Pakastekuivatut marjajauheet toimisivat tässä erityisen hyvin, niissä on enemmän makua suhteessa volyymiin. Voin auttaa tuotekehittelyssä. ;->

Täyttävyys on minulle hyvin tärkeä asia, koska kärsin voimakkaasta hypoglykemiasta. Kaura on periaatteessa hyvä, hidas hiilihydraatti, mutta minun kroppani ei tunnista hitaiden hiilareiden konseptia. Ambro siis täyttää mahan hyvin – en mitenkään saisi koko pussia juotua kerralla! -, mutta minulla ei pidä riittävän kauan nälkää. Mutta korostettakoon, että olen erikoistapaus ja monet ihmisten yleisesti täyttävinä ja nälkää pitävinä pitävät ruoat eivät sovi keholleni.

En huomannut Ambrossa mitään muuta vaikutusta olooni. Eihän se olekaan tarkoitettu miksikään varsinaiseksi superruoaksi tai terveysvaikutteiseksi juomaksi, vaikka kolesterolia se varmaan kyllä laskisi.

Luulen, että Ambro soveltuu hyvin myös laihduttamiseen, vaikka ei siihen olekaan tarkoitettu. Kalorimäärään nähden se on täyttävää ja ravitsevaa ja normi-ihmisellä se tasannee hyvin verensokereita. Onhan se paljon fiksumpi ateria kuin vaikkapa Nutrilett. Tässäkin luulen, että se makuversio auttaisi. Veikkaan että ruokahimoja tulee enemmän, jos kiskoo mitäänsanomatonta tavaraa, kuin jotain ihan hyvää.

Joisinko itse Ambroa? No, täyttävyys ja maku eivät ihan tehneet vaikutusta. Jos hinta olisi hieman edullisempi – 8 euroa kerta-annoksesta on minun budjetissani aika tyyris – saattaisin tehdä siitä oman sekoitukseni, johon lisäisin hamppuproteiinia ja marjajauheita.

Mutta eihän Ambro aivan minulle ole tarkoitettukaan, vaan enemmän kiireisille ihmisille, joille 8 taalaa ateriasta ei ole hinta eikä mikään. Paitsi niille, jotka eivät ehdi laittaa ruokaa, myös niille, jotka eivät jaksa miettiä, että tuliko nyt syötyä terveellisesti ja monipuolisesti. Heille voisin suositella.

Yksi kysymys tietysti jää: voisiko pelkällä Ambrolla oikeasti elää? Se on sen verran ravinteikasta ja monipuolista, että periaatteessa tästä ei ole mitään epäilystä. Toisaalta monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että ei kannattaisi joka päivä syödä tismalleen samoja ruokia, vaikka ne kuinka olisivatkin terveellisiä.

Disclaimer: Olen saanut Ambroa ilmaiseksi testaamista varten. Aiemmat tuotearvostelut tässä blogissa ovat olleet tuotteista, jotka olen ostanut omilla rahoillani, mutta jatkossakin voin ottaa vastaan relevantteja tuotenäytteitä, jotka arvioin puolueettomasti.

3 Comments

  1. Heippa.
    Haluaisin testata Ambroa.

    • Hei Anna-Liisa! Poistin osoitteesi kommentistasi. Jos haluat Ambroa arvostelukäyttöön, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä suoraan yritykseen. Kyseessähän on kuitenkin kaupallinen tuote, joten ilmaiseksi sitä ei tietysti aivan kenelle tahansa jaella. Myyntiin Ambro on tulossa ilmeisesti helmikuussa.

  2. Tiedätkö mitään muita vastaavia tuotteita? Tai ei tarvitse olla ravinnoltaan vastaava, mutta sinne päin. Lähinnä kiinnostaisi helposti ja nopeasti nautittava ravinto, mutta tuo hinta on vähän tyyris päivittäiseen käyttöön. Ajatus olisi se, että ennen aamun treeniä voisi ajellessa nauttia aamupalaa.