Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Läpimurto D-vitamiinin tutkimuksessa

Useilla vitamiineilla on erilaisia muotoja, joiden teho ja joskus vaikutuksetkin vaihtelevat. K2-vitamiini on täysin eri asia kuin K1 (ja K2:takin on vielä eri muotoja). D2-vitamiinia ei pidetä yhtä tehokkaana kuin eläinperäistä D3-muotoa.

Harva on kuullut, että hiljattain löytyi uusi D-vitamiinin muoto, joka on kiraalinen suhteessa X-akseliinsa. Tämä uusi x-muoto, jota jotkut terveysblogaajat kutsuvat trendikkäästi vain nimellä “x”, saattaa mullistaa sen, mitä D-vitamiinista on tähän mennessä ajateltu.

Molekyylin hämmentävä rakenne on ehkä poikkeuksellisin löydös sitten DNA:n kaksoiskierteen. Koska se on X:n muotoinen, sillä on monia etuja muihin D-vitamiinin muotoihin verrattuna. Se voi siepata vapaita happiradikaaleja X:n käsivarsien väliin. Lisäksi nämä terhakat käsivarret pystyvät myös kaapimaan hapettunutta kolesterolia irti verisuonten epiteelistä.

X-kirjain pystyy myös asettumaan kieltomerkin lailla epätoivottujen molekyylien tielle ja estämään niitä läpäisemästä solukalvoja. Samoin sillä on antiangiogeenisiä vaikutuksia, sillä se pystyy asettumaan poikkiteloin, kun syöpäkasvain yrittää kasvattaa lisää verisuonia.

Voimakkain vaikutus tällä x-vitameerilla on kuitenkin persoonaan ja käyttäytymiseen. Sen puutostila voi aiheuttaa henkistä tylsistymistä ja liiallista vakavoitumista. Tyypillinen oire on keskelle otsaa ilmaantuva kaksoisryppy, ns. yhtäsuuruusmerkki. Puutoksesta kärsivä voi uppoutua esimerkiksi sääennusteisiin, pörssikursseihin tai saksalaisiin dekkarisarjoihin.

Toisaalta kuten kaikkia rasvaliukoisia vitamiineja, myös xD-vitamiinia voi saada liikaa. Yliannostus voi aiheuttaa arvostelukyvyn heikkenemistä, ortograafista hypotoniaa sekä pseudobulbaarisen affektin tyyppisiä oireita, kuten hillitsemättömiä naurukohtauksia. xD-vitamiinin määrä elimistössä nousee erityisesti murrosiän kynnyksellä, jolloin pitoisuudet kohoavat helposti liian korkeiksi.

Asiaa selvitetään parhaillaan West Texas/Floridan yliopistossa, jossa tutkitaan myös esimerkiksi skanmarjaa sekä homeopaattista liikuntaa. Molemmilla näistä saattaa olla synerginen vaikutus xD-vitamiinin kanssa.