Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Narkolepsia sikainfluenssasta

Narkolepsia on tosi halju sairaus. Itse kärsin hyvin samanlaisesta oireilusta, vaikka syy on eri: narkolepsiassa valvetilaa säätelevä oreksiinia eli hypokretiiniä tuottavat solut aivoista tuhoutuvat autoimmuunihyökkäyksen seurauksena, kasvuhormonin puutoksessa oreksiini ei toimi normaalisti.

Suomessa narkolepsia assosioituu vahvasti sikainfluenssarokotteeseen, ihmekö tuo. Nyt aihe on ollut taas tapetilla kausi-influenssarokotusten, lehtijuttujen sekä ainakin yhden TV-dokumentin myötä.

Harvemmin puhutaan siitä, että myös H1N1-infektio, eli sikainfluenssa itsessään, voi laukaista narkolepsian geneettisesti sille alttiilla ihmisillä, ainakin lapsilla ja nuorilla. (Myös muut influenssat on yhdistetty narkolepsiaan.) Kiinalaistutkimuksessa narkolepsian esiintyminen kolminkertaistui sikainfluenssiaepidemian aikana/pian sen jälkeen, mutta vain 6 % sairastuneista muisti ottaneensa rokotteen.

Adjuvantiton H1N1-rokote, jota useimmissa maissa annettiin ja annetaan edelleen, on yhdistetty muutamiin yksittäisiin narkolepsiatapauksiin, mutta ei väestötasolla (narkolepsiaan sairastuneiden määrä ei ole kasvanut maissa, joissa on käytetty adjuvantitonta rokotetta). Nämä yksittäistapaukset voivat olla toki sattumaakin.

Miksi julkisuudessa ei puhuta tapauksista, joissa sikainfluenssa on laukaissut narkolepsian? Tällaisille ihmisille ei valitettavasti ole luvassa korvauksia, toisin kuin niille, joiden sairastuminen voidaan yhdistää rokotteeseen.

Kirjoitin influenssakuolemista tähän blogiin jo muutamia kuukausia sitten, mutta palaan vielä tähän aiheeseen.

Sikainfluenssa on tappanut Yhdysvalloissa satoja ihmisiä tällä influenssakaudella, pelkästään Kaliforniassa yli 150. Moni vetoaa siihen, että kausi-influenssaan kuolee yleensä enemmän. Totta, mutta sikainfluenssa tappaa huomattavasti enemmän nuoria, terveitä aikuisia. 90-vuotiaan vanhuksen menehtyminen influenssaan on varmaan useimpien mielestä hieman eri asia, kuin terveen parikymppisen nuoren kuolema.

Rattijuopon alle jääminen ei ole suomalaislapsille kovin merkittävä kuolinsyy, onneksi, mutta erityisen traagista siitä tekee sen, että nämä kuolemat olisi voitu estää. Influenssakuolemia ei pystytä täysin ehkäisemään, mutta vähentämään riskiä selvästi kyllä.

Moni ei myöskään tiedä, millaisia jälkiseurauksia influenssalla ja aivan erityisesti sikainfluenssalla voi olla. Ei pelkästään narkolepsia, vaan muitakin neurologisia sairauksia. Keuhkot voivat vaurioitua pysyvästi, pari tutuntuttua on jäänyt pysyvästi työkyvyttömiksi tuon takia. Influenssan jättämiä jälkiä ei voi mitata vain kuolleisuus- (tai narkolepsia)tilastoissa.

Comments are closed.