Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Iho-oire voi olla avain diagnoosiin

Melkein kaikilla meistä on jotain iho-oireita tai lieviä ihosairauksia. Näppyjä naamassa, hilsettä päänahassa, kuiva iho talvella tai vastaavaa. Kaikenlaisista iho-oireista kannattaa kuitenkin mainita muun käynnin yhteydessä lääkärille, sillä joskus ne voivat auttaa diagnosoimaan sairauden, jota ei muuten osaisi yhdistää iho-oireisiin.

Finneille ja muille vastaaville näpyille on monia mahdollisia syitä, kuten hormonien epätasapaino, mutta myös esimerkiksi sinkin ja B12-vitamiinin puutos. Ne on yhdistetty myös krooniseen mykoplasmaan, vaikka tutkimusta tästä ei taidakaan löytyä.

Nenän ja poskien punoitus voi olla lupusta, joka voi olla joko pelkästään ihon sairaus tai yleistynyt autoimmuunisairaus. Tosin samankaltaista voi aiheuttaa myös ruusufinni. Lupus voi ilmetä iholla myös muunlaisina ihottumina, esimerkiksi punainen, hilseilevä ja kovettuvaa ihottuma (diskoidi lupus).

Kuiva iho voi liittyä esimerkiksi välttämättömien rasvahappojen puutokseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan, lisäkilpirauhasen vajaatoimintaan, Sjögrenin syndroomaan tai naisilla estrogeenin puutokseen. Suupielten halkeilu voi johtua infektiosta tai monien eri vitamiinien ja hivenaineiden puutoksesta, esim. rauta, sinkki, B2-, B3-, B5-, B6- ja B12-vitamiinit, biotiini ja folaatti, harvoin joistain autoimmuunisairauksista.

Ihon haavaumat voivat kertoa autoimmuunisairaudesta kuten vaskuliitti eli verisuonitulehdus tai fosfolipidivasta-aineoireyhtymä. Tulehduksellinen lihassairaus dermatomyosiitti aiheuttaa ylävartalon laikukasta punertavaa kutisevaa ihottumaa, joka voi ilmaantua ennen lihasoireita. Dermatomyosiitin takana taas voi joskus olla syöpä. Nivelreumaan voi liittyä pieniä hernemäisiä pahkuroita ihon alla.

CFS/ME ja vaskuliitit voivat aiheuttaa sormenjälkien katoamista. Sormien ihon kovettuminen taas voi johtua autoimmuunisairaus sklerodermasta.

Rengasmainen ihottuma voi kertoa borrelioositartunnasta, vaikka ei punkin puremaa olisi huomannutkaan. Valitettavasti borrelioosi tarttuu usein myös ilman mitään ihottumaa.

Krooninen nokkosihottuma voi esiintyä yksinäänkin, mutta joskus liittyy autoimmuuniin kilpirauhassairauteen tai muuhun autoimmuunisairauteen. Myös hiki- ja talirauhasten kivuliaita paisemaisia tulehduksia aiheuttava hidradenitis suppurativa on yleisempi kilpirauhassairauksissa.

Ihon kalpeus voi johtua anemiasta. Ihon hyperpigmentaatio eli tummuminen voi liittyä esimerkiksi lisämunuaisen vajaatoimintaan/Addisonin tautiin, Cushingin tautiin, diabetekseen, munasarjojen monirakkulaoireyhtymään, hemokromatoosiin (jossa se on yleensä harmahtavaa) tai B12-vitamiinin puutokseen.

Synnynnäiseen Ehlers-Danlosin syndroomaan liittyy usein epätavallinen iho. Erityisen tyypillinen on venyvä iho, mutta kaikilla sitä ei esiinny. EDS:ää sairastavan iho voi olla myös samettinen, läpikuultava, ohut ja hauras. Joillain jopa laastarin poistaminen voi repiä ihon. Haavat paranevat huonosti ja jättävät helposti tyypillisiä arpia.

Päänahan seborrea eli taliköhnä voi joskus liittyä neurologiseen sairauteen kuten Parkinsonin tauti tai CFS/ME, vaikka (useimpien muiden iho-oireiden tapaan) on yleinen myös perusterveillä. Muutenkin nämä sairaudet saavat usein ihon rasvoittumaan.

Livedo reticularis on jalkoihin ilmaantuva verkkomainen purppuranpunainen ihottuma. Sitä voi esiintyä terveilläkin ihmisillä tai joidenkin lääkkeiden sivuvaikutuksena, mutta se voi liittyä myös mm. joihinkin autoimmuunisairauksiin, infektiosairauksiin, verisairauksiin, ja EDS:ään.

Selkärangan alueen ihomuutokset (esimerkiksi patti, ympäristöään vaaleampi alue, punainen luomimainen jälki tai karvainen kohta) voivat kertoa selkärangan synnynnäisestä epämuodostumasta nimeltä spina bifida occulta, joka onneksi yleensä on vaaraton ja oireeton.

Jotkut ihosairaudet on yhdistetty suoliston ongelmiin, etenkin akne ja ruusufinni, ja monet ovat saaneet apua niihin ruokavalion muutoksista tai probiooteista. Mahassa elävä helikobakteeri on yhdistetty mm. ruusufinniin, nokkosihottumaan, sklerodermaan, alopecia areataan ja psoriasikseen, tosin näyttö on toistaiseksi alustavaa.

Tämä lista ei ole missään määrin kattava, eikä tarkoituksena toisaalta ole vihjata, että iho-oireet johtuisivat yleensä jostain vakavasta sairaudesta. Suurin osa on täysin vaarattomia. Mutta jos kärsii esimerkiksi hankalista oireista, joilla ei ole diagnoosia (tai tuntuu, ettei diagnoosi ole oikea), voi iho-oire johtaa oikeaan suuntaan.

P.S. Jos joku tietää, mistä johtuvat ajoittaiset, enemmän syylää kuin finniä muistuttavat näppylät nenän alapinnalla, niin kertokaa toki minullekin… HSV-1/2:ta minulla ei ole.

5 Comments

 1. “Krooninen nokkosihottuma voi esiintyä yksinäänkin, mutta joskus liittyy autoimmuuniin kilpirauhassairauteen tai muuhun autoimmuunisairauteen. Myös hiki- ja talirauhasten kivuliaita paisemaisia tulehduksia aiheuttava hidradenitis suppurativa on yleisempi kilpirauhassairauksissa.”

  Olen kärsinyt vuosia ja paljon hidradenitis suppurativa -ongelmista. Nyt kun kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuutta (todennäköisesti ekojen kokeiden ja oirekimpun perusteella onkin) tutkitaan olen hyvin kiitollinen, että törmäsin tähän kirjoitukseesi,

  Kiitos paljon!

  • Kiva kuulla, että kirjoituksesta oli hyötyä, tosin ikävä kuulla, että sairastat noin ikävää ihosairautta. Siihen en ole perehtynyt, että voiko kilpirauhassairauden hoito auttaa myös ihosairauteen tässä tapauksessa, mutta toivotaan.

 2. tuossa reilu kuukausi (ehkä kaksi) sitten huomasin nenänpäässä ihan pienen näpyn, ihonvärisen, joka muuttui punaiseksi myöhemmin. Valkosipulilla kuivattelin sitä ihosta. Ja se tuntuikin pienentyvän.
  Samanlainen ihonvärinen pieni näppy tuli nyt myöhemmin myös otsalle ja silmän alapuolelle sekä leukaan. Nyt tuo näppy on tulllut takaisin tuohon nenän päälle samaan kohtaan ja näyttää taas vähän punoittavalta.
  Kun näppy ja näppyjä katsoo tarkkaan, niin on siis muuten ihonvärinen pieni kohouma, mutta kun puristaa vierestä, niin näkee että näppyjen sisällä on pieni punainen piste (verisuoniko?)
  Laskeskelin juuri, niin näitä on tullut siis otsalle kaksi, nenän päälle yksi, leukaan yksi, silmän alle yksi…
  Mitä ihmettä nuo voi olla. Nenänpään näppy alkaa taas muuttaa muotoaan punertavammaksi ja ehkä välillä kutisee. Muut vain ovat sellaisenaan.
  Mitä ihmettä nämä ovat?

 3. Kosketteletko nenääsi? Jos, niin näpyt voi johtua myös siitä.

 4. Minttu, nokkosihottumaa varmaankin.