Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Tulehduksen kimppuun serotoniinireseptorien kautta

Uuden hiiritutkimuksen mukaan aine nimeltä R-DOI vaikuttaa erittäin tehokkaalta tulehdusta lievittävältä aineelta, etenkin verisuoni- ja suolistotulehduksen hoidossa.* Se on LSD:tä muistuttava psykedeelinen huume, joka LSD:n tapaan aktivoi 5-HT2A-serotoniinireseptoreita.

Tutkijat kuitenkin havaitsivat DOI:n lievittävän tulehdusta erittäin voimakkaasti (TNF-alfan vaikutukset estyivät käytännössä kokonaan) verisuonissa ja suolistossa jo 300 kertaa pienemmillä annoksilla kuin mitä vaadittiin käytöksen muuttumiseen.

Esimerkiksi LSD:n tiedetään olevan fysiologisesti hyvin turvallinen aine, vaikka sillä onkin mittavat psykiatriset vaikutukset. Jos annos on niin pieni, ettei niitä tule, kyseessä olisi erittäin turvallinen lääke. Sellaisia anekdootteja on liikkunut pitkään, että esimerkiksi LSD ehkäisisi migreeniä paljon huumavan vaikutuksen saamiseen vaadittavia pienemmillä annoksilla.

Tämä on tietysti vasta eläintutkimus, eikä aina ihmistutkimuksissa saada samanlaisia tutkimuksia kuin eläimillä. Toisaalta jos teho olisi murto-osakin siitä mitä hiirillä, tästä voitaisiin kehittää hyvin toimiva lääke.

Hyvin monet psyykenlääkkeet salpaavat 5-HT2-reseptoreita, eikä niiden ole todettu pahentavan tulehduksellisia sairauksia. Esimerkiksi monet masennuslääkkeet on yhdistetty mahdollisesti edulliseen vaikutukseen mm. autoimmuunisairauksissa. Toisaalta se, että 5-HT2-reseptorien aktivoiminen vähentää tulehdusta ei vielä suoraan tarkoita, että sen salpaaminen lisäisi tulehdusta.

Serotoniinireseptorit vaikuttavat muutenkin mielenkiintoiselta kohteelta esimerkiksi juuri tulehduksen lievittämiseen. Pian ilmestyvässä kirjassani Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin (ja CFS:n ja fibromyalgian hoito -kirjassani) käsitellään sitä, miten 5-HT3-serotoniinireseptorin salpaaminen setroneiksi kutsutuilla pahoinvointilääkkeillä voi lievittää tulehdusta. Etenkin fibromyalgian hoidossa on tehty useita positiivisia tutkimuksia. Monet muutkin lääkkeet sekä inkivääri salpaavat jossain määrin näitä reseptoreita.

* Tuossa artikkelissahan on paha virhe, kutsutaan tulehduksellisia suolistosairauksia (haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti) IBS:ksi, vaikka ne ovat IBD (inflammatory bowel disease) ja IBS (irritated bowel syndrome) taas on ärtynyt paksusuoli. Itse tutkimusartikkeli löytyy täältä.

Comments are closed.