Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Tulehdus lievittyy bromelaiinilla

Joskus tunnen itseni papukaijaksi, joka aina jonkun telottua itsensä alkaa hokea “kokeile bromelaiinia”. Jos henkilö uskaltautuu kokeilemaan, usein parin päivän päästä saa kuulla “Miten se voikin toimia niin hyvin?” (ja ehkä siihen liittyy implikoitu kysymys: miksei kukaan ole kertonut minulle aikaisemmin?).

Tämä ei ole mainos – minulla vain sattuu olemaan erittäin positiivisia kokemuksia siitä, samoin kuin usealla kaverillani, oli sillä sitten lääkitty venähtänyttä nilkkaa, nivelpussintulehdusta tai rannekanavaoireyhtymää. Olen pari kirjaa ja graduakin pelastanut, kun bromelaiinin avulla kirjoittajan piinaava rasitusvamma on helpottanut.

Bromelaiini on ananaksesta valmistettava proteolyyttinen eli proteiinia sulattava entsyymi, jolla on voimakasta inflammaatiota eli tulehdusta lievittävää ja immunomodulatorista vaikutusta. Sitä myydään lisäravinteena, joskin suomalaisissa valmisteissa kuten Ananas Strong sitä on usein valitettavan vähän. Joskus näkee suositeltavan ananasmehun juomista, mutta bromelaiinia on eniten kuitenkin ananaksen varressa (ja mehun pastörointi taitaa tuhota sen).

Yksi bromelaiinin tärkeimpiä käyttötarkoituksia on akuutti ja krooninen poskiontelontulehdus. Kroonisesta löytyy useita tutkimuksia, myös yksi satunnaistettu kaksoissokkotutkimus, mutta ne ovat lähes kaikki 1960-luvulta. Akuutista on yksi uudempi tutkimus.

Bromelaiinia käytetään usein nivelreuman hoidossa, mutta ainoa tutkimus(?) on tehty vuonna 1964. Nivelrikossa on tehty useita tutkimuksia, tosin näyttö on ollut jossain määrin ristiriitaista.

Bromelaiinilla on hoidettu haavaista paksusuolentulehdusta, mutta siitä on vain eläintutkimuksia ja kahden potilaan tapaussarja. Lupuksesta ei ole tutkimuksia, mutta eräs tutkija ehdottaa bromelaiinia SLE:n hoidoksi.

Bromelaiini saattaa parantaa antibioottien tehoa, tosin tästä ei ole selvää näyttöä. Sitä on käytetty myös lyhentämään parantumisaikaa viisaudenhampaan poiston jälkeen. Sillä on syövän kasvua hillitsevää vaikutusta ja se voi estää etenkin etäpesäkkeiden muodostumista.

Bromelaiinia on käytetty myös laihdutusvalmisteena, mutta en ole kovin vakuuttunut sen tehosta tässä käytössä.

Suosittelen bromelaiinia, jos joutuu rehkimään fyysisesti paljon enemmän kuin yleensä, esimerkiksi muutossa tai käy työkavereiden kanssa harrastamassa jotain liikunnallisempaa, kuin mitä yleensä puuhaa. Itselläni se on ollut mainio apu, kun haluan sairaudestani huolimatta pelata Wiillä urheilupelejä.

Em. käytössä bromelaiini on ylivoimaisesti tehokkainta etukäteen otettuna. Vammoja on toki vaikea ennakoida, mutta esimerkiksi muuttohommissa tai Wiin peluussa suosittelen ottamaan sitä pari tuntia ennen urakan alkua. Näin rasituksenjälkeinen lihaskipu vältetään usein kokonaan.

Bromelaiini kannattaa ottaa tyhjään vatsaan (tai ainakin ilman proteiinia), sillä muuten osa sen tehosta menee hukkaan ruoansulatusentsyyminä.

Sopiva annos bromelaiinia on 500 – 1 000 mg päivässä (bromelaiinia, ei ananaksen varsijauhetta). 250 mg voi auttaa, mutta esimerkiksi joidenkin tuotteiden sisältämä 125 mg on liian vähän (ellei ota useampaa kapselia/tablettia). Suuremmat annokset ovat saattaneet aiheuttaa joillain sydämentykytystä.

Bromelaiinilla ei yleensä ole sivuvaikutuksia (pl. edellämainittu). Joskus se voi aiheuttaa vatsavaivoja, mutta sama pätee käytännössä kaikkiin lisäravinteisiin ja lääkkeisiin. Kenelläkään tutullani tätä ei ole esiintynyt.

Bromelaiini voi vaikuttaa veren hyytymiseen. On siis syytä keskustella lääkärin kanssa, jos sinulla on sen puolen ongelmia tai käytät esimerkiksi verenohennuslääkkeitä. Mahahaavasta kärsivän ei todennäköisesti ole hyvä käyttää bromelaiinia.

Bromelaiini ei välttämättä sovi ananakselle allergisille. He voivat halutessaan kokeilla jotain muuta proteolyyttistä entsyymiä kuten papaiini, serrapeptaasi tai nattokinaasi, joilla on samankaltaisia vaikutuksia, mutta ne ovat yleensä selvästi kalliimpia.

9 Comments

 1. Tekstistä poimittu:
  …sitä on usein valitettavan vähän. Joskus näkee suositeltavan ananasmehun juomista, mutta bromelaiinia on eniten kuitenkin ananaksen varressa (ja mehun pastörointi taitaa tuhota sen).

  …sopiva annos bromelaiinia on 500 – 1 000 mg päivässä (bromelaiinia, ei ananaksen varsijauhetta). 250 mg voi auttaa, mutta esimerkiksi joidenkin tuotteiden sisältämä 125 m
  Siis kummassa on bromelaiinia? Ananaksessa vaiko ananaksen varressa?

  • Kuten lainaamassasi tekstinpätkässä lukee, bromelaiinia on sekä itse ananaksessa että siinä varsiosassa (siis mukaan lukien se kova osa ananaksen sisällä, jota ei syödä), mutta varsiosassa enemmän.

 2. Kiitos todella kiinnostavasta Uusia hoitoja autoimmuunisairauksiin-kirjasta.Lapsellani,pian 4v,on tutkimuksessa todettu kohonneet diabetekseen liittyvät vasta-aineet.Uskaltaako näin pienelle antaa bromelaiinia mainitsemillasi annoksilla ykköstyypin diabeteksen ehkäisy-tarkoituksessa ja tulisikohan tämä tehdä kuuriluontoisesti?
  Kiitos jo etukäteen!

  • Kiitos Kaisa. Tämä on aika vaikea kysymys. Mielelläni en sinänsä mitään kenellekään henkilökohtaisesti suosittele, kun en ole lääkäri. Bromelaiinista on vain muutamia tutkimuksia lapsilla, joissa ei tosin ole havaittu mitään haitavaikutuksia. Sillä ei ole mitään ominaisuuksia, joiden voisi epäillä aiheuttavan ongelmia lapsille (monet yrttivalmisteethan ovat esim. estrogeenisia).

   Sanoisin, että kysy lapsen lääkäriltä, mutta toisaalta on hyvin epätodennäköistä, että lääkäri tietää mitään bromelaiinista… Ainakin annosta pitäisi sovittaa painon mukaan. Jos 60-kiloinen aikuinen voi ottaa bromelaiinia 2 x 500 mg päivässä, niin 20-kiloinen lapsi voisi varmaan ottaa enintään 2 x 150 mg päivässä.

   Eri asia on, onko bromelaiinista apua kyselemääsi käyttötarkoitukseen. Näyttöhän on hyvin alustavaa. Toisaalta korkean riskin ryhmään kuuluvalla ei ole aikaa jäädä odottelemaan suuria satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia.

   Annat varmaan lapsellesi riittäviä annoksia D-vitamiinia? Kirjassanihan puhuttiin lupaavasta tutkimuksesta, jossa kalsitrioli hävitti jo muodostuneet diabetesvasta-aineet, mutta Suomessahan tätä D-vitamiinin muotoa on saatavilla vain voiteina. D-vitamiiniin erityisesti perehtynyt lääkäri osaa varmaan (verikokeiden perusteella) parhaiten arvioida, paljonko on sopiva annos tällaiselle lapselle – veren D-vitamiiniarvot lienee syytä pitää korkeampina kuin terveellä, mutta kuitenkaan ei saa aiheuttaa minkäänlaista harmia.

 3. Monet kiitokset vastauksestasi!Ja kyllä,kirjasi ansiosta myös d-vitamiinin saantia nostimme yleisistä suosituksista.Lääkäriin olemme lähiaikoina menossa,toivottavasti saamme d-vitamiinitason mitatuksi.Olenkin koettanut löytää referoimaasi tutkimusta,jossa kalsitrioli vasta-aineet hävitti,määriä jne.
  Tässä ohessa olen tutustunut nettisivuihisi ja toivotan kovasti onnea uuteen omaan hoitomahdollisuuteesi ja rutkasti voimia!Teet arvokasta työtä!

 4. Pingback: Mast cell conditions – syöttösolutaudit | Hankala potilas vai hankala sairaus

 5. Kiitos kirjoituksesta. Taitaa olla ainoita suomenkielisiä juttuja bromeliinista. Pitääpi kokeilla. Alkoi myös kiinnostaa sinun kirjasi.

  • Bromelaiini on tosiaan Suomessa melkein tuntematonta ja siksi sen saatavuus taitaa edelleen olla aika huono. Kirjoihini voi tutustua useimmissa kirjastoissa. Muita saa toki kaupastakin, mutta Hankala potilas on printtinä loppuunmyyty, e-kirjana yhä saatavilla.

 6. Maija vinkkasi minulle pari vuotta sitten tästä bromelaiinista, kun sain työssäni kantamalla raskaita taakkoja plantaarifaskiitin (kantakalvontulehdus). Söin voimakkaita kipulääkkeitä ja kävin fysiolla, mutta nekään eivät auttaneet. Lääkäri sanoi vaivan kestävän parista viikosta puoleentoista vuoteen.

  Kun sitten Maijan vinkistä tilasin Lifen kautta Bromelain 500mg:sta ja otin kaksi tablettia aamulla tyhjään vatsaan, niin kipu alkoi olla lähes ensimmäisten tablettien jälkeen poissa ja pääsin pelaamaan parin päivän päästä jo golfia, kun en ollut viikkoon pystynyt edes kunnolla kävelemään. Fysion laittamat kinesioteipit jalassa (opettelin sittemmin itse teippaamaan sen) ja bromelaiinitabletit olivat sen golfkauden pelastus. Jalka tosin kipuili hieman, mutta on se ihmeaine.

  Nyt kokeilen samaa kylkivälien lihaksiin ja fasettilukkoihin. Bromelaiinia ja kinesioteipit selässä. Tämä vamma on ihan puhtaasti omaa syytä, liian paljon golfia monena päivänä peräkkäin. Kerron sitten kuinka kävi, mutta luottamus bromelaiiniin on suuri.