Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Homemusiikkia korvillesi

Musiikkitalossa on kosteusongelmia, kirjoitti Helsingin Sanomat tänään. “‘Pikkujuttu’, sanoo rakennuttajan edustaja.” Kuinka ollakaan.

Miten hemmetissä pari vuotta vanhassa rakennuksessa, joka maksoi pökerryttävät noin 150 miljoonaa euroa, voi olla kosteusongelmia?

Varmaan siksi, että Suomessa on hyväksyttävää rakentaa vähän niin ja näin. Kosteusvaurioita ja homeongelmia ei edelleenkään oteta vakavasti. Pahimmillaan niille suorastaan nauretaan.

Kaverini asuessa HOASilla asunnossa oli näkyvää hometta. Kävi ilmi, että yksi edellisistä asukkaista joutui homeen takia sairaalaan. HOAS ratkaisi ongelman hankkimalla uudet asukkaat.

Kaverini on nykyään täysin vuoteenoma. Siitä ei voi syyttää pelkkää hometta, koska hän oli sairastunut jo sitä ennen, mutta ei voi myöskään sanoa, että sillä ei olisi ollut mitään osuutta.

Homeesta kärsivien, kuten pitkäaikaissairaiden yleensäkin, oireita vähätellään, heille nauretaan ja oireiden syytetään olevan korvien välissä – vaikka pupillit olisivat näkyvästi erikokoiset tai yskiessä tulisi verta. Heitä savustetaan ulos työpaikoilta ja sairauskorvaukset jäävät usein saamatta.

Suomi on täynnä homekoteja, homekouluja ja hometyöpaikkoja. Pian, ehkä jo nyt, myös homemusiikkitalo.

Home sweet home!

Comments are closed.