Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Pudota 50 kiloa puurolla

Hesari uutisoi eilen sitten mielenkiintoisesta kiinalaistutkimuksesta: 175-kiloinen mies saatiin laihtumaan 51 kiloa 23 viikossa sillä, että hänen suolistobakteereissaan voimakkaasti yliedustetun Enterobacterin määrä pudotettiin käytännössä nollaan. Myös diabetes ja korkea verenpaine normalisoituivat (mm. paastosokeri laski noin yhdeksästä alle viiden), vaikka painoa oli edelleen reippaasti.

Sinänsähän tämä tutkimus ei vielä todista paljoa. Itse tieteellinen artikkeli ei kerro paljoa siitä, miten tämä bakteerin määrä saatiin laskuun, mutta kymmeniä sivuja pitkissä lisämateriaaleissa (PDF) asiaa valotetaan hieman enemmän (joskaan ei niin seikkaperäisesti kuin voisi toivoa).

Miestä ruokittiin lähinnä säilötyllä puurolla (nam!), en ole varma, saiko sen lisäksi syödä muutakin. Hänelle annettiin prebiootteja (ilmeisesti ei probiootteja) sekä lisäravinteena karvaskurkkua (bitter melon), joka etenkin Aasiassa on suosittu ja ilmeisesti kohtuullisen tehokaskin hoito diabetekseen.

Vaikka ei nyt huomioitaisi n = 1 otantaakaan, tietysti herää kysymys, että miksi mies laihtui. Jos hän tosiaan söi vain puuroa, niin pelkästään alentunut kalorimäärä voi laihduttaa mojovasti. Ja karvaskurkkukin voi laihduttaa esimerkiksi parantuneen insuliiniherkkyyden kautta, ei tuon Enterobacterin (minulle ei oikein selvinnyt, miten karvaskurkku liittyisi nimenomaan suolistoflooraan).

Tutkijat tekivät kuitenkin parhaansa osoittaakseen, että laihtuminen johtui juuri Enterobacterin vähentämisestä. He mm. viljelivät miehen ulosteista hänen Enterobacter-kantaansa ja seurasivat sen vaikutuksia bakteerittomilla hiirillä, joita sen ja runsasrasvaisen ruoan yhdistelmä lihotti voimakkaasti, mutta muilla bakteereilla ei ollut samanlaista vaikutusta. He tutkivat myös tämän kannan vaikutuksia mm. tulehdusvälittäjäaineisiin.

Pienen otannan sekä tuon ruokavalion muutoksen lisäksi kolmas rajoittava tekijä on toki se, että seuranta ei ollut pidempiaikaista. Viisi vuotta on monien lihavuustutkijoiden mukaan kriittinen raja: vain häviävän pieni osa laihduttajista pystyy pitämään painon poissa noin kauan, eikä vika ole tahdonvoimassa (tästä lisää mm. tässä blogauksessani).

Toivottavasti jatkossa olisi luvassa lisää tutkimuksia suolistobakteerien vaikutuksesta painoon. Tämä ei ollut ensimmäinen – eikä varmasti viimeinenkään.

Olisi kiinnostavaa tietää, voiko Enterobacterin määrään vaikuttaa merkittävästi probiooteilla eli maitohappobakteereilla tai muilla edullisilla bakteereilla. Prebiootithan ovat bakteerien ruokaa, mutta niillä on tästä johtuen monille epämiellyttäviä sivuvaikutuksia (ns. hernekeittoefekti).

2 Comments

  1. Ja kannattaa muistaa, että runsaskaan rasva harvoin lihottaa, mikäli ohessa ei tule paljon myös hiilareita… Jos syö pelkkää proteiinia ja hulvattomasti rasvaa, niin se lihominen voi olla hyvin hyvin minimaalista. 😛 Joskus jopa negatiivista. Että nää on tämmöset “uutiset” syvältä. Toi suolistobakteerien yhteyshän jo tiedetään, sitä ei tiedetä miksi laihojen ihmisten bakut sitten ovat “laihoja” ja miksi lihavien “lihavia”, se tiedetään, että laihan ihmisen ulostesiirto lihavalle voi lahduttaa tätä.

    Joo-o. Kyllä puurolla laihtuu, jos muuta ei saa. Paljonkohan ton peruskulutus on jo ollut, ehkä jotain 3000 pintaan? Aika paljon pitää puuroa kiskoa, että saa edes ton täyteen.

    • Riippuu paljon ihmisestä. Yleensä tosiaan karppaustyylinen ruokavalio laihduttaa ja hiilaripainotteinen tuppaa tekemään toisin päin, mutta joillain ihmisillä tulos voi olla jopa päinvastainen.