Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirja-arvostelu: Chililaastareita ja kylpypommeja

Ostin kirjan Chililaastareita ja kylpypommeja Kirjatorin alennuskorista, koska olen aina pitänyt yrttikirjoista. BBC:ltä tutun James Wongin kirja esittelee lyhyesti kymmeniä erilaisia lääkeyrttejä ja sisältää runsaasti erilaisia reseptejä, nimensä mukaisesti esimerkiksi chililaastarit ja poreilevat kylpypommit, mutta myös erilaisia yrttijuomia, yskänlääkkeitä, höyryhengityksiä, kääreitä, kasvonaamioita ja ties mitä.

Kirjassa on paljon periaatteessa hyödyllistä tietoa sellaiselle jota aihe kiinnostaa, vaikka se valitettavasti onkin käännöskirja. Monissa resepteissä käytetään sellaisia yrttejä, joita en ole koskaan nähnyt Suomessa myytävän siltään (eikä niitä voi järkevästi itsekään kasvattaa). Toisaalta monia Suomessa hyvin perinteisiä luonnonyrttejä resepteissä ei hyödynnetä.

Lääketiedekääntäjänä olen aina kärppänä bongailemassa, onko tällaisessa kirjassa käännösvirheitä. Kyllähän niitä jonkin verran löytyi. Ihmeellisiä ilmauksia tyyliin “rakentavat solupuolustusta”, C-vitamiinijauhetta (powder) näkyi käännettynä niin jauhoksi kuin pulveriksikin ja yhdessä kohtaa virtsahappo (uric acid) oli kääntynyt väärin virtsan happoisuudeksi, mikä taas on aivan eri asia.

Lääkekasveja esittelevässä osuudessa harmitti, että kuvat ovat niin pieniä ja usein liian kaukaa otettuja, joten suuri osa niistä ei sovellu kasvien tunnistamiseen. Myös yrttien sivuvaikutuksista kerrotaan vain vähän, esimerkiksi mäkikuisman lääkeyhteisvaikutukset mainitaan, mutta aurinkoherkistävyyttä ei.

Aionko kokeilla jotain kirjan ohjeista? Ne nimessäkin mainitut kylpypommit kiinnostavat, sillä sellaiset ovat varsin kalliita kaupassa, vaikka ovatkin enimmäkseen ruokasoodaa. Voisi olla kiva lahjaideakin, vielä kun minulla on melkoinen kokoelma eteerisiä öljyjä.

Lääkekasveista kiinnostuneelle suosittelen ennemmin kotimaista teosta Mielen ja rakkauden kasvit, vaikka en siihenkään ollut täysin tyytyväinen.

Comments are closed.