Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Punaisen tukan vaikutus terveyteen

Monelle on yllätys, että luonnostaan punainen tukka voi vaikuttaa terveyteen. Tai kyse ei tietenkään ole hiusten väristä sinänsä, vaan geeneistä, jotka ovat sekä hiusten värin että muiden ominaisuuksien takana.

Kyse on tietyistä melanokortiini 1 -reseptorin (MRC1) geenimuodoista, joita punahiuksisilla usein on. Ne voivat lisätä esimerkiksi ihosyövän (niin melanooma kuin muutkin ihosyövät) riskiä, mikä tuskin yllättää ketään punapäätä, sen verran herkkiä he yleensä ovat auringolle.

Yllättävämpää voi olla, että punapäiden on epäilty olevan alttiimpia saamaan myös esimerkiksi MS-tauti ja endometrioosi, vaikka näyttö on toistaiseksi hyvin vähäistä. MS-taudin riskin on epäilty liittyvän auringon välttelyyn ja siten alhaisempiin D-vitamiiniarvoihin. Myös yhteyttä Touretten oireyhtymään on ehdotettu hyvin alustavien numeroiden perusteella.

Punaiset hiukset näyttävät yhdistyvän useisiin tekijöihin, jotka aiheuttavat ongelmia leikkauksien yhteydessä. Punatukkaiset ovat herkempiä kylmä- ja kuumakivuille ja paikallispuudute lidokaiini tehoaa heihin heikommin. Kenties tämän takia punapäillä näyttää olevan enemmän hammaslääkärin ja etenkin hammaslääkärikivun pelkoa.

Myös midatsolaami, jota käytetään usein sedaatiossa esimerkiksi kolonoskopiassa ja hammasoperaatioissa näyttää olevan punahiuksisilla vähemmän tehokasta. Toisaalta tuore tutkimus ei havainnut eroa nukutusaineiden tehossa tai palautumisajassa.

Eräässä tutkimuksessa punapäät ilmoittivat kärsivänsä mustelmista hieman enemmän kuin muun väristen hiusten omistajat, mutta syytä tälle ei löytynyt tutkituista hyytymisarvoista (kenties syy on ihon tai verisuonten rakenteessa?).

Tietääkseni ei ole tutkittu, vaikuttaako hiusten väri persoonallisuuteen tai temperamenttiin, kuten perinteisesti on uskottu, vaikka siitä on tehty jotain tutkimuksia, miten hiusten väri vaikuttaa ulkopuolisen arvioijan käsitykseen ihmisen luonteesta.

Comments are closed.