Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Monia tapoja tulkita näyttöä

Näyttöön perustuva lääketiede perustuu lopulta paljon muuhunkin kuin vain näyttöön: sen näytön tulkintoihin. Paitsi että uudet tutkimustulokset muuttavat käsityksiä ja käytäntöjä, myös vanhojen tulosten tulkinta voi tehdä näin.

Tästä saatiin hiljattain hyvä esimerkki Yhdysvalloissa. Siellähän on perinteisesti suhtauduttu hyvin nihkeästi krooniseen borrelioosiin, käytännössä hylätty sen olemassaolo kokonaan. Jos lyhyt antibioottikuuri ei auta, potilaan oireiden täytyy johtua jostain muusta (esim. fibromyalgia tai luulosairaus).

Pitkiä antibioottikuureja on pidetty huuhaana, joiden tehoa ei ole tutkimuksissa pystytty osoittamaan, ja niitä määrääviä lääkäreitä puoskareina, jotka haluavat vain rahat pois haavoittuvaisilta ihmisiltä. Samaan aikaan Suomessa yliopistosairaaloiden infektiolääkärit ovat määränneet krooniseen borrelioosiin antibiootteja, koska potilaat ja lääkärit ovat havainneet, että usein se auttaa, sanoivat amerikkalaiset suositukset mitä tahansa.

Uudessa katsausartikkelissa arvioitiin uudestaan näyttöä neljästä aiemmasta tutkimuksesta, joissa määrättiin suonensisäistä keftriaksonia ja joiden on katsottu osoittavan, etteivät antibiootit lievitä oireita. Biometriikan tutkijat totesivat, että näistä tutkimuksista osa oli auttamattomasti liian pieniä havaitsemaan niin suuria muutoksia, kuin mitä ne yrittivät löytää. Osassa taas oli esimerkiksi havaittu antibiootin helpottavan uupumusta, mutta silti vedetty johtopäätös, ettei siitä ollut apua.

Katsausartikkeleista voi usein saada juuri sellaisen tuloksen kuin haluaa, joko valikoimalla ainoastaan sopivat tutkimukset tai tekemällä haluamiaan tulkintoja tutkimuksista. Artikkeli vaikuttaa kuitenkin perustellulta ja huolella tehdyltä (vaikka en valitettavasti kaikkea ymmärtänytkään, koska tilastotiede ei ole vahvinta alaani).

Voi toivoa, että se vaikuttaa myös näihin borrelioosin hoitosuosituksiin, joiden taustalla ovat hyvin vahvasti vakuutusyhtiöiden intressit. Tästä kertoo lisää esimerkiksi Pamela Weintraubin erinomainen kirja Cure Unknown: Inside the Lyme Epidemic.

Comments are closed.