Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Yllättäviä tuloksia hoitojen vertailusta

CureTogether on sosiaalisen median sivusto, joka mainitaan myös Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani. Siellä eri sairauksista kärsivät esimerkiksi arvioivat eri hoitojen tehoa. Näistä tiedoista koostetaan toisinaan raportteja, jotka postataan CureTogetherin blogiin.

Viimeisin raportti on helmikuulta, mutta niihin kannattaa silti ehdottomasti perehtyä. Tulokset siitä, mitkä hoidot ovat eri sairauksien hoidossa tehokkaimpia, voivat nimittäin olla varsin yllättäviä (ainakin monen mielestä; minua ne eivät ole erityisesti yllättäneet). Lääketieteellisissä tutkimuksissahan harvoin verrataan hoitoja keskenään, ainakaan enempää kuin kahta tai enintään 3-4 hoitoa.

Eräs selkeimmistä esiinnousevista asioista on se, miten tehokasta pieniannoksinen naltreksoni on monien sairauksien hoidossa. Se on noussut esiin ylivertaisesti tehokkaimpana hoitona niin Crohnin tautiin, nivelreumaan ja fibromyalgiaan. Neuropatian hoidossa se jäi kolmanneksi fysikaalisten hoitojen jälkeen.

Toinen huomionarvoinen seikka on se, miten usein elämäntapamuutokset arvioidaan kaikkein parhaiksi Esimerkiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa parhaita ovat olleet säännöllinen unirytmi, alkoholin käytön vähentäminen sekä liikunta. Näiden ylivertaisuuden selittää se, että niistä tuskin on kenellekään haittaa ja käytännössä kaikille on ainakin vähän hyötyä.

12 parasta migreenihoitoa ovat kaikki elämäntapamuutoksia, erilaisten asioiden välttelyä tai pään viilentämistä, migreenilääke Imitrex tulee vasta niiden jälkeen.

Kolmas huomiota herättävä asia, ja monelle ehkä hämmentävin, on se, miten huonosti monet viralliset lääkehoidot pärjäävät. Duloksetiini ja gabapentiini saivat negatiiviset pisteet neuropatian hoidossa – niistä on siis keskimäärin enemmän haittaa kuin hyötyä. FDA:n hyväksymät fibromyalgiahoidot milnasipraani (Savella), pregabaliini (Lyrica) ja duloksetiini (Cymbalta) jäivät kaikki reilusti alle nollan.

CFS/ME:n yleinen “hoito” graded exercise therapy sai hyvin voimakkaasti negatiiviset pisteet. Tämä ei tosin ole yllätys kenellekään, joka tuntee sairauden luonteen ja on perehtynyt siihen, miten haitallista liikunta CFS/ME-potilaille on.

Valproaatin, erään tärkeimmistä mielialantasaajista, arvosana kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa jää hivenen verran alle nollan. Miinukselle jää myös Pentasa (mesalamiini), eräs tärkeimmistä Crohnin taudin hoidoista (muutama muu Crohn-hoito jää hädintuskin nollan yläpuolelle). Myös useimmat tärkeimmistä vulvodynian hoidoista jäivät negatiivisille pisteille.

3 Comments

  1. Sellainen täydennys, että milnasipraania myydään Suomessa nimellä Ixel. 🙂