Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirja-arvostelu: Taking Control of TMJ

Robert Uppgaardin Taking Control of TMJ on lyhyt, hieman oppikirjamainen, runsailla piirroksilla kuvitettu ja helppolukuinen teos TMJ:n eli temporomandibulaarisen nivelen eli leukanivelen toimintahäiriöistä ja niiden hoitamisesta. TMJ(D):hän on siinä mielessä harhaanjohtava nimi, että yleensä vika ei ole itse nivelessä, vaan lihaksissa.

Kirja perustuukin paljolti myofaskiaalisten triggerpisteiden ja niiden hoidon selittämiseen. Paljon materiaalia on lainattu Simonsin ja Travellin Myofascial Pain and Dysfunction: The Trigger Point Manual -kirjaan, joka on yksi tärkeimpiä lääketieteen teoksia. Maailmassa ei pitäisi olla yhtään lääkäriä, hammaslääkäriä, fysioterapeuttia tai urheiluhierojaa, joka ei ole lukenut tuota kirjaa!

TMJ voi aiheuttaa hyvin moninaisia oireita, kuten vaikeudet avata suuta, kasvokipu, paineen tunne poskionteloissa, päänsärky, korvasärky, hammaskipu, hampaiden vihlonta tai arkuus, hampaiden narskuttelu, suun kuivuuden tunne, tinnitus, jopa silmien vuotaminen ja liiallinen korvavaikun eritys. (Jos jotkut näistä oireista tuntuvat mahdottomilta lihasperäisiksi, suosittelen ehdottomasti tutustumaan Simonsin ja Travellin kirjaan!) Usein oireiden syyt jäävät tunnistamatta.

Kirjassa selitetään niin systeemiset (esim. ravitsemukselliset puutokset) kuin muutkin syyt (esim. huono ergonomia, puuttuvat hampaat, liika purukumin pureskelu) purentaan vaikuttaviin triggerpisteisiin, tosin systeemisistä syistä ei valitettavasti lainkaan niin paljon kuin tuossa em. kirjassa. Mm. hormonaalisia puutoksia ei mainita ja muutenkaan ei puhuta riittävästi muiden sairauksien (esim. yliliikkuvat nivelet) vaikutuksesta TMJ-häiriöihin.

Hoito perustuu lähinnä ergonomian korjaamiseen, huonoista tavoista eroonpääsyyn ja erilaisiin harjoituksiin, jotka käsittävät niin koko kehon venytyksiä kuin pään ja leukojen alueen fysioterapeuttisia harjoituksia, monet niistä hyvinkin simppeleitä, joita voi tehdä vaikka töitä tehdessäänkin. Ruokavalion parantamista ja stressin vähentämistäkin käsitellään, mutta mielestäni esim. ruokavalioneuvot ovat aika surkeita ja perustuvat lähinnä ajatukseen “noudata ruokapyramidia”.

Vaikeissa ja/tai hyvin akuuteissa tapauksissa saatetaan tarvita esimerkiksi fysioterapiaa, erilaisia triggerpistehoitoja (triggerpisteinjektioita ei tosin käsitellä), biopalautetta tai jopa podiatrin apua – joskus purennan ongelmat voivat tulla niinkin kaukaa kuin jaloista asti. Myös purentatueista on oma osionsa, vaikka niitä ei useimmissa tapauksissa pidetä tarpeellisina.

Myös muita kuin lihasperäisiä syitä TMJ-ongelmiin käsitellään, ennen kaikkea niskan retkahdusvamman aiheuttama leukanivelen vaurio. Itsellänihän oli niskan retkahdusvamma, mutta ei ole tietoa siitä, onko se vaurioittanut myös purentaani, joskin hammaslääkärini ei uskonut tähän.

Lisäksi kirjassa on lyhyt luku fibromyalgian ja TMJ:n yhteyksistä, mutta siinä ei ole juuri muuta kuin perustiedot fibromyalgiasta sekä fibromyalgian ja TMJ:n yhteisistä oireista ja eroavaisuuksista.

Kirjan jotkut aihealueet ovat puutteellisia ja toisaalta monet osiot tuntuvat turhilta, mutta sen suurin anti on purentaongelmien kokonaisvaltaisuuden hahmottamisessa sekä erilaisissa purentalihasten harjoituksissa. Havainnollistavan kuvituksen ansiosta kirjasta saanee suurimman osan irti, vaikka englannin taidot olisivat vain tyydyttävät.

Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjassani kerrotaan enemmän noista triggerpisteitä aiheuttavista ja ylläpitävistä systeemisistä syistä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta ja hypoglykemia. Myös jotkut lääkkeet voivat pahentaa ongelmaa.

Comments are closed.