Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Medikalisointia 1700-luvulla

Medikalisointi tarkoittaa sitä, että ihmiselämän tavallisia asioita aletaan pitää sairauksina. Esimerkiksi autoilijoiden kiukkuiselle käytökselle eli “road ragelle” on luotu lääketieteellinen nimi. Feministit valittavat siitä, että kuukautisista, raskaudesta ja vaihdevuosista on länsimaissa yritetty tehdä sairauksia.

Medikalisoinnin takana ovat usein lääkeyhtiöt, joiden kannalta on tietysti eduksi, mitä enemmän sairauksia on luokiteltu ja siten voidaan myös hoitaa lääkkeillä. (Toisaalta esimerkiksi raskauden medikalisointiin ei liity niinkään lääkkeitä.)

Medikalisointi ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö. Käännän parhaillani kirjaa, joka kertoo masturboinnista, paljolti sen historiasta. Mielenkiintoisin esiin tullut tarina kertoo brittiläisestä kirurgista John Martenista, joka sai pelottelunsa masturboinnin vaaroista iskostettua länsimaiseen kulttuuriin.

Vuonna 1712, kolmesataa vuotta sitten, Marten julkaisi teoksen, jonka mukaan onania eli itsesaastutus oli uusi, vaarallinen sairaus. Hänen ajatuksiaan julkaistiin laajalti niin lääketiedelehdissä kuin sanomalehdissäkin.

Tiedä sitten, mikä Martenin todellinen motivaatio oli, mutta taitavasti hän osasi pelottelullaan rahastaa. Hän nimittäin osti mainostilaa lehdistä, jotka julkaisivat hänen tekstejään, ja mainosti niissä kehittämiään salvoja, tippoja ja hoitokeinoja niin naisten kuin miestenkin masturbaatioon.

Bisnesmielessä harjoitettu medikalisointi on siis ollut dokumentoitu ilmiö jo ainakin 300 vuotta. Martenin oppien varjokin on yhä havaittavissa yhteiskunnassa. Harva enää uskoo, että “itsesaastutuksesta” kasvaa karvoja käsiin, tulee sokeaksi tai tuhoaa selkärankansa, mutta kovin kauaa siitä ei ole, kun näihin myytteihin vielä uskottiin.

Comments are closed.