Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Luottamuksesta

Luin eilen hyvin surullisena siitä, miten suomalaisessa rokotetutkimuksessa oli epäonnistuttu. Ohjelmointivirheen takia osa lapsista sai ylimääräisiä rokotteita (eivätkä ilmeisesti jotkut saaneet kaikkia tarvittavia rokotteita, jos oikein käsitin).

En niinkään ole huolissani siitä, että nämä ylimääräiset rokotteet aiheuttaisivat jotain suuria haittoja. Kyse on paljon suuremmasta asiasta: luottamuksesta. Monella suomalaisella se meni niin THL:ään kuin rokotteisiinkin jo aiemmin, kiitos sikainfluenssarokotteiden aiheuttaman narkolepsian. Tämä uutinen tuskin ainakaan parantaa asiaa.

En tiedä, miten jatkossa Suomessa saadaan rokotetutkimuksiin osallistujia. Ymmärrän kyllä, ettei vanhempia välttämättä tämän jälkeen huvita antaa lastaan koekaniiniksi. Tutkimukseen osallistuneet vanhemmat puolestaan saattavat syyttää itseään.

Luottamus on terveydenhuollon perusta. Kun se menee, ei jäljelle jää paljoa. Itselleni luottamuksen menetys suomalaiseen terveydenhuoltoon aiheutti hyvin vakavia traumoja ja oli osittain syynä päätökseeni muuttaa pois Suomesta.

Oletko sinä menettänyt luottamuksesi THL:ään tai Suomen terveydenhuoltoon?

4 Comments

 1. Sikapiikki oli elämäni viimeinen rokote. Olin 3 päivää niin kipeänä, etten ole ollut ikinä ja meni monta viikkoa rokotteesta toipumiseen.

  Onneksi lapseni ei halunnut sitä ja varmaan vastaisuudessakaan ei ota rokotteita.

  Kiitos THL ja kiitos lääkealan yritykset, GSK ja moni muu, jotka eivät ole ihmisen asialla, vaan rahan asialla. Luottamus on todella mennyt loppuiäksi.

  Toisaalta ei lääkeala yksin, palvelujen huononeminen ja ammattitaidottomuus valtaa altaa joka puolella.

  • Ikävä kuulla kokemuksestasi. Itselläni (ja eräällä toisella CFS/ME:tä sairastavalla) sikainfluenssarokote paransi oloa selvästi noin viikoksi. Itse en kadu rokotteen ottamista, mutta ymmärrän hyvin, että sinua kaduttaa!

 2. Menemättä rokotteisiin minulla on kokemusta siitä kun luottamus suomalaiseen terveydenhuoltoon menee. Minulla syynä oli se, ettei kilpirauhasen vajaatoimintaani tunnistettu, eli Suomessa on täysin mahdollista olla kilpirauhaspotilas, kärsiä oireista, voida huonosti, ravata lääkärissä kilpirauhasen aiheuttamien ongelmien takia ja olla saamatta hoitoa. Tämän ymmärtäminen oli ällistyttävä kokemus, koska toimin terveydenhuoltoalalla ja olin siinä käsityksessä, että tämän tasoiset sairaudet kyllä tunnistetaan ja hoidetaan. Varsinkin jos potilaalla on siihen vahva sukurasitus ja hän osaa itse ehdottaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

  Lisäksi minulla ei ollut aiemmin mitään syytä epäillä lääkärien osaamista. Vasta ymmärrettyäni että olin itse ollut heitteillä ilman hoitoa, tajusin, että osaaminenkin on suhteellinen käsite.
  Saatetaan osata niin kovasti. että potilas vaivoineen menee viemäriin kuin lapsi pesuveden mukana, vai miten se yksi sanonta menikään..? Nyt en enää luota lääkäreihin enkä lääketieteeseen samalla lailla kuin ennen.

  Minua huvittaa, kun lääkärit sanovat, etteivät he puoskaroi (siis hoida uskomukseen perustuen) vaan että he hoitavat potilaita vain tieteellisesti tutkituin menetelmin. Entä sitten kun uskotaan potilaan sairastavan vaikkapa masennusta, vaikka hän oikeasti sairastaakin kilpirauhasen vajaatoimintaa? Uskomustahan sekin on, ei tiedettä. Määrätään lääkkeitä, jotka eivät hoida vajaatoimintaa? Lopputulos voi olla yhtä huono kuin uskomuslääketieteen parissa, mutta lääkäri voi tehdä näin ollen silti lääkäri, ei uskomuslääketieteen harjoittaja. Hmm, sanon minä…

  • Hollantilaislääkärit ovat olleet sitä mieltä, että Suomen yleisiä terveydenhuoltometodeja (“Ai sinulla on huono olo? Tässä masennuslääkeresepti. Ei tarvitse tehdä mitään tutkimuksia.”) pidettäisiin Hollannissa puoskarointina. Toki moni lääkäri ei osaa lukea kilpirauhaskokeiden tuloksia, mutta usein niitä ei edes lainkaan tehdä, koska ollaan niin vakuuttuneita siitä, että kyseessä täytyy olla masennus.

   Uskomuslääketiedettä on tullut Suomessa vastaan paljon. Esim. HYKSin infektiopoli oli hyvä esimerkki siitä, että käytetään hoitoja, jotka on osoitettu tehottomiksi ja kieltäydytään kokeilemasta sellaisia, joista löytyy tutkimusnäyttöä…