Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Varoitus iHerbistä

IHerb on Suomessa erittäin suosittu verkkokauppa, mutta valitettavasti asiakkaita huijataan ja “asiakaspalvelu” on katastrofaalisen surkeaa. Olen tilannut iHerbistä kymmeniä kertoja, mutta ensimmäisen kerran tarvitsin asiakaspalvelua hiljattain. Puolet tilauksestani jäi nimittäin saapumatta.

Kun valitin asiasta asiakaspalveluun, en saanut edes minkäänlaisia pahoitteluita, vaan ainoastaan tylyn selityksen, että jos tilaat jotain mikä ei olekaan varastossa, se kirjautuu kyllä tilausvahvistukseen (eli sinulle ilmoitetaan, että tuote lähetetään sinulle), mutta ei saavu koskaan kotiisi asti. Kysyin, että miten tämä hyvitetään minulle, enkä saanut enää koskaan vastausta.

Twitterissä iHerbin toinen asiakaspalvelija sentään osasi pahoitella ja myönsi, että sivuston tilausjärjestelmä on tällaisenaan täysin käyttökelvoton. He “yrittävät korjata sen joskus”. Kuinka hyvää palvelua: käyttökelvoton järjestelmä saatetaan joskus jopa korjata. On mukava odotella tilaamaansa tuotetta, jonka luulee saavansa, pahimmillaan jopa yli kuukauden – ja sitten se ei tulekaan. (Huonolla tuurilla sitä ei edes enää saa.)

Kymmenien viestien vaihdon jälkeen selvisi, että tämäkään asiakaspalvelija ei aikonut hyvittää asiaa mitenkään. Rahat itse tuotteesta olin saanut automaattisesti takaisin, mutta postikuluja en. Asun Hollannissa ja voin tilata tänne ainoastaan 22 eurolla (yleensä vähän alle $30) kerrallaan välttääkseni tullit, jotka ovat selvästi isommat kuin Suomessa, koska niihin tulee päälle käsittelymaksu. Postikuluja kertyy siis $6 per tilaus eli melko paljon per tuote.

iHerbin näkemys oli, että olisin maksanut samat $6 postikulut ilman tätä tuotettakin. Kyllä, mutta kertokaa toki, miten saan tämän haluamani tuotteen itselleni ilman uusia postikuluja? “Yllättäen” mitään vastausta ei tullut.

Heti kun ehdin, aion tehdä iHerbistä valituksen Better Business Bureaulle, joka on Yhdysvalloissa eräänlainen “kuluttajavirasto”. Huomasin yllätyksekseni, että BBB:n sivuilla voi lukea yrityksen viimeisen kolmen vuoden aikana saamat valitukset.

IHerbin kansio oli karua luettavaa. Asiakaspalvelulla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, että asiakas on aina oikeassa. IHerbin asiakas on aina väärässä, silloinkin kuin on oikeassa. Eräs asiakas oli tilannut Australiaan tuotteen, jonka tulli oli takavarikoinut, koska se sisälsi kanaa. Tuotteen tilaussivulla, jossa pitäisi olla täydelliset valmistusaineluettelot, ei ollut mainintaa siitä, että se sisälsi kanaa, joten asiakas ei voinut ennakoida asiaa mitenkään.

Oikea vastaus tällaisessa tilanteessa olisi tietenkin: “Olemme erittäin pahoillamme tekemästämme virheestä. Palautamme tietenkin sinulle tuotteen hinnan ja lähetämme vielä jotain pientä hyvitykseksi aiheuttamastamme vaivasta ja mielipahasta”. IHerb ei palauttanut rahoja eikä myöntänyt virhettään – heidän mielestään asiakkaan olisi pitänyt selvittää asia Australian tullista etukäteen(?!).

Parille asiakkaalle iHerb oli BBB:n valituksen jälkeen suostunut palauttamaan rahat. Virheitä he eivät silloinkaan myöntäneet, mutta kyseessä oli “paljon tilauksia tehnyt hyvä asiakas”, jota he säälistä halusivat lepytellä. Eli rahat voi ilmeisesti saada takaisin jos on “hyvä asiakas” ja valittaa BBB:hen, muulloin ei. (Tai sitten minä en ole tarpeeksi hyvä asiakas, vaikka olen yli 1 000 dollarilla tilannut tavaraa.)

Jos osaatte ehdottaa korvaavaa nettikauppaa, kertokaa ihmeessä. Tukisin mielelläni paikallisia luontaistuotekauppoja, mutta jos ostaisin niistä minulle välttämättömät lisäravinteet ja esim. hamppuproteiinijauheen, rahaa menisi vuodessa todennäköisesti nelinumeroinen määrä enemmän, eikä kaikkia tuotteita edes täältä saa.

EU:ssa sijaitsevat verkkokaupatkin ovat yleensä vähintään tuplasti iHerbiä kalliimpia – ja postikuluja tulee jopa enemmän kuin rapakon takaa. VitaCostissa ja monessa muussa paikassa ongelmana ovat selvästi iHerbiä korkeammat toimituskulut, jotka Suomessa eivät olisi ongelma, mutta Hollannin tilausrajoilla ovat. VitaNetOnlinen postimaksuja yritän parhaillaan selvittää, mutta heidän valikoimassaan ei ole käytännössä kuin lisäravinteita, ei esim. ruokia.

34 Comments

 1. Olen tilannut iHerbistä (laskin sähköpostistani tilausvahvistusten lukumäärän) yhteensä 40 kertaa. Pari kertaa lähetys on viipynyt mutta yhdelläkään kerralla lähetys ei ole ollut puutteellinen tai jäänyt saapumatta. Aika hyvä suoritus iHerbiltä mielestäni. Jatkan tilaamista.

  • Hyvä, ettei sinulla ole ollut ongelmia. Ei minullakaan aikaisemmin.

   Unohdin itse postauksess mainita, että olin aiemmin todella monen tuotteen arvosteluissa lukenut kommentteja asiakkailta, jotka olivat erittäin tyytymättömiä iHerbin asiakaspalveluun (tai sen puutteeseen). Koska itse en ollut joutunut turvautumaan asiakaspalveluun, ajattelin vain aina, että “täytyyhän asiakaspalvelun toimia hyvin, kun kauppa on niin suosittu, varmaan jokin väärinkäsitys vain ollut”.

 2. Täytyy sanoa, että ikävää, jos asiakaspalvelu pettää ja rahaa menee. Mutta ainakin Suomen hintoihin verrattuna siellä on NIIN halpaa, että jos joskus menee 6 euroa hukkaan (ymmärsinkö oikein, että ei enempää?) niin jos se yksittäisiä kertoja, niin jatkaisin edelleen ostamista sieltä… Mutta suomeen voikin tilata kerralla n. 43 eurolla, eli menetys / tuote on pienempi, jos sen lähelle tilaa. Mutta ymmärrän kyllä harmin tuollaisesta.

  • Niin, eihän siinä olekaan kyse rahasta vaan periaatteesta. Minusta tuntuu tosi inhottavalta asioida yrityksen kanssa, joita ei selvästikään kiinnosta asiakkaiden paras yhtään, suoraan sanottuna ällöttää. Maksoin turhaan rahaa siksi, että joku muu mokasi, eikä tällä ole mitään aikomusta hyvittää mokaansa. Tuntuu kuin tukisin rikollisjärjestöä.

   • Olet aivan oikeassa. Minusta iHerb on RIKOLLISJÄRJESTÖ, he vievät rahat, mutta tuotteita ei kuulu koskaan…

 3. Yli 100 tilausta tehnyt, yhdesti ollut väärä purkki josta hyvitettiin rahat, eli sain tuotteen ilmaiseksi. Asiakaspalvelu pelannut aina hyvin, kummalliselta kuulostaa nuo ongelmat.

  • Niin, ymmärrän kyllä, että on vaikea uskoa, mutta BBB-kommenttien (ja monien iHerbin tuotearvosteluissakin olevien kommenttien) perusteella en tosiaankaan ole ainoa, jota on kohdeltu paskasti.

 4. Tilasin n. kuukausi sitten kaksi tilausta (molempien arvo alle 30 e, ei kiellettyjä aineita) iHerbistä, eivätkä kumpikaan tilauksista ole saapuneet perille. Kyselyihini ei ole vastattu mitään, ja iHerbin tietokannan mukaan tilaukset on lähetetty minulle tilausta seuraavana päivänä. Johtopäätös: täyttä huijausta koko iHerb, ja aion tehdä kaikille tuntemilleni ihmisille selväksi, ettei kyseisestä huijarifirmasta kannata tilata mitään.

 5. Ymmärrän, että ihmiset tilaavat iHerbistä tuotteita, joita ei saa Suomesta, ja ymmärrän että rahapulassa tulee houkutus tilata sieltä. Mutta tämä raha on poissa suomalaisilta Luontaistuotekaupoilta. Haluatteko, että luontaistuoteala häviää kokonaan Suomesta ja tilalle tulee joku multikansallinen korporaatio, joka hallitsee koko maailman luontaistuotemarkkinoita. Parhaassa tapauksessa voi saada merkinnän rikosrekisteriin jos sattuu jäämään tulliin ja sisältää lääkeluettelon aineita. Lisäksi USA:ssa on tuhansia tuotebrandeja ja vaatii tietoa siitä, mitkä firmat valmistavat tuotteet oikeasti GMP standardien mukaisesti. Kaveri sai ruokamyrkytyksen ostamastaan Saccaromyces Boulardii tuotteesta.

  • Niin kauan kuin iherbissä on 3x helvempaa, kyllä..

   • Löytyy paljon iHerbiäkin halvempia nettikauppoja! Ongelma on se, että ne usein laskuttavat postikuluja selvästi enemmän, eli kerralla pitäisi tilata enemmän. Täällä Hollannissa se tulliraja on jo pidempään ollut se 22 euroa. Mutta Suomen nykyrajoilla kannattaisi kyllä tilata halvemmista kaupoista, jos tilaa kerralla paljon.

  • Max Ley, vähävaraisena minulla on kaksi vaihtoehtoa:
   a) tilaan iHerbistä, koska Suomen hinnat ovat aivan liian kalliita.
   b) en osta ollenkaan.

   Minua ei ikävä kyllä pienituloisena kiinnosta Suomen Luontaistuotekauppojen menestyminen, kun monissa tuotteissa on heillä hinnassa suurimmaksi osaksi “ilmaa”. Usein tilaamani tuotteet iHerbistä ovat kokeilua varten, sillä lääkärien määräämät myrkyt eivät tepsi kroonisiin sairauksiini ja jotkut lääkäreistä ovat itse alkaneet suositella lisäravinteiden/luontaistuotteiden käyttöä, joista ei kuitenkaan saa Kelakorvausta. Olen työkyvyttömyyseläkkeellä nuorena henkilönä todennäköisesti lopun ikäni. Jos en koe saavani jostain lisäravinteesta hyötyä niin ainakaan ei mene törkeän paljon rahaa hukkaan iHerbistä ostaessa.

 6. Kävin itse katsomassa tuolla BBB:n sivuilla – iHerbistä on tehty 35 valitusta viimeisen 3 vuoden aikana. Mielestäni tämä on melko vähän, kuten se suhteutetaan siihen että firma toimittaa tuhansia tilauksia vuosittain. BBB itse antaa iHerbille arvosanan A- (asteikolla A+ -> F) eli kolmanneksi(?) parhaan. Itselläni ei ole koskaan ollut mitään ongelmia iHerbin toimitusten kanssa.

  • IHerbistä ei ole tehty mitenkään poikkeavan suurta määrää valituksia. Mielestäni firman vastaukset valituksiin ovat kuitenkin olleet pääasiassa ala-arvoisia, vaikka BBB onkin luokitellut ne kelvollisiksi. Kun vertasin pariin muuhun verkkoluontaistuotekauppaan, joista tilaamista olen harkinnut, nämä kaupat selkeästi ymmärsivät, että asiakas on aina oikeassa. IHerbin asiakas on aina väärässä.

 7. Olen muutaman kerran tilannut iHerbista ja saanut tilaamani tuotteet. Toukokuussa tekemäni tilaus ei ole vieläkään tullut, eikä yhteydenottoihini ole vastattu. Tänään chattasin Iherbin asiakaspalvelun kanssa ja ohje oli, että odota vain. Joskus on kuulema mennyt vuosikin ennenkuin tuotteet ovat tulleet. Todella lohdullista. Mukavan halpojahan tuotteet ovat, mutta mitään takuuta tuotteiden saamisesta ei sitten ole. Hyvittävät tuotteet, jos ne palautuvat heille.

 8. Yli sata tilausta ja yhden kerran ollut epäkurantti tuote,viesti asiakaspalveluun ja tuote oli hyvitetty luottokortille seuraavana päivänä.Minä olen saanut vain loistavaa asiakaspalvelua.

 9. Eipä ole minunkaan tarvinnut asiakaspalvelun kanssa tapella ja saanut vain hyvää palveua, joten ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa lafkasta. Toi asiakaspalvelun kanssa tappeleminen tuntuu olevan enemmän poikkeus kuin sääntö ulkomailta tavaraa tilattaessa. Ootko vielä jatkanut iHerbin käyttöä?

 10. Nyt näyttääisivät panostavan suomalaisiin ainakin vähän sillä osoite iherb.fi</a tuntuisi toimivan, sinne siis!

 11. “http://iherb.fi —-> ohjaa iherb.comiin ja tällää domainin omistajan referraalikoodin (JUK954) mukaan

  IHERBIN REWARDS SÄÄNNÖISSÄ KIELLETÄÄN IHERB SANAN KÄYTTÖ VERKKOTUNNUKSISSA YMS !!! JA TUSKIN TÄMÄ JAMPPA ON SAANU IHERBILT LUPAA! ”

  Älkää myöskään siis käyttäkö tuota JUK:n koodia muutenkaan.
  iHerbille on jo ilmoitettu ja sanoivat tekevänsä tarvittavat toimenpiteet.

  Lainaus: Alkuperäinen kirjoittaja iherb
  iHerb pidättää oikeuden sulkea minkä tahansa tilin/koodin ilman perusteluja jos niin haluaa. Jos rikkoo sääntöjä ne suljetaan automaattisesti. Tuo koodi hylätään hyvin pian ja mahdollisesti kaikki muutkin koodit/tilit jotka ovat tuon .fi sivun kautta tilanneet. Jos vaihtaa kaverin tai jonkun uuden koodin tuohon huijaukseen nekin tullaan sulkemaan eli tuolla verkkotunnuksella ei käytännössä tee mitään. Maksoi turhaan 5v omistuksen tuosta domainista. Ei mikään järjen jättiläinen.

  Tuonne palautetta:

  http://www.mywot.com/en/scorecard/iherb.fi

 12. Mainio tuherrus, kiitoksia pointeista

 13. Kiitos hyvästä blogista. Voitko laittaa vielä ton iherbin BBB sivun linkin vaikka tähän vastauskommenttiin? Minä löysin kyllä jonkunlaisen iherb sivun BBB:stä, mutta siinä ei ollut A…F luottoluokitusta eikä valituksia. Muutama onnistunut tilaus takana, mutta nyt pisti mietityttämään mistä jatkossa tilaa. Saitko selvitettyä, paljonko oli VitaNetOnlinen International postituskulut Eurooppaan? Heillä ainakin A+ näkyvästi sivuston yläkulmassa 😀 Eipä ole vastaavaa iherpeksellä näkynyt!

  iherb on menettänyt mielestäni jonkun verran hohtoa, kun joka paikassa (suoli24, muro, vauva, kaksplus jne jne…) spämmätään noita herbin ref koodeja yhden dollarin toivossa. Mieluummin ostaa sitten vaikka suomalaisesta verkkoluontaistuotekaupasta hieman kalliimmalla kun tukee näitä muutamia iherb spämmääjiä jotka suosittelee ihan pokkana sellaisia tuotteita joita he eivät ole itse tilanneet ja jotka ovat kiellettyjen aineiden listalla.

  Tsemppiä Damiin 🙂

  • En onnistu nyt löytämään enää sitä samaa sivua. Tämän sivun http://iherbcom.knoji.com/questions/how-trustworthy-is-iherbcom-do-they-have-a-bbb-rating-have-major-media-outlets-covered-them/ mukaan iHerbin BBB-arvosana on B+ (tosin tieto on vuodelta 2012) ja lisäksi siellä lukee:

   “iHerb’s credibility has received mixed reviews. The website has earned a B+ on BBB. Of the 42 complaints, most complaints were regarding shipping. On Viewpoints, the website received a 52 percent rating. ComparingVitamins questions the credibility of the company as a whole and posits that it is a scam, not a liable company.

   (Kursivointi minun.)

   Tämähän ei ole luottoluokitus, vaan enemmänkin luotettavuusluokitus. Luottoluokitukset alkavat AAA:sta, BBB:n arvosanat taas jenkkiläisten kouluarvosanojen tapaan A+:sta. B+:aa ennen on A+, A ja A-, eli B+ olisi noin seiska.

   VitaNetOnlinessa toimituskulut riippuvat tilauksen painosta. Valitettavasti ne ovat varsin korkeat. Välillä olen tilannut Amazon.co.uk:sta, vaikka Amazonkaan ei ole erityisesti firma jota mielelläni tukisin, mutta sieltä loppuivat ilmaiset postikulut tämän kuun alussa.

   IHerbin koodit ovat valtava bisnes. Palvelulla on sadoittain sellaisia käyttäjiä, jotka tienaavat kuussa tuhansia euroja(!) näillä koodeilla. Jos houkuttelet mukaan asiakkaita, saat tienestejä paitsi heidän ostoksistaan, myös heidän mukaan houkuttelemistaan asiakkaista, näiden edelleen houkuttelemista asiakkaista sekä vielä näidenkin houkuttelemista asiakkaista, eli peräti neljän tason verran. (Esim. Amazonin koodeilla saat provikkaa ainoastaan sen kyseisen asiakkaan yhdestä tilauksesta.) Tietysti nykyään lienee aika toivotonta saada mukaan juurikaan ihmisiä, koska kaikilla on jo sinne tunnukset, mutta se ei estä ihmisiä yrittämästä.

   IHerb huijasi jälleen yhtä kaveriani viime aikoina. Hän menetti ilmeisesti koko tilauksen hinnan, vaikka sitä ei mitä ilmeisimmin koskaan edes lähetetty.

   • Jos paketti katoaa, iHerb hyvittää sen, pitää vain ottaa yhteys live chatissä ja kertoa että pakettia ei ole saapunut. Jos ei ole mennyt 2kk, niin ei saa hyvitystä, vaan pitää odottaa että paketti on ollut kadoksissa 2kk. Tietty jos tilaajan kaikki paketit “katoavat”, niin voi olla että he eivät usko sitä ja pakettia ei korvata.

    En ymmärrä miksi ihmiset tilaavat AirMailillä, koska DHL maksaa vain $4 enemmän ja se tulee jopa 2-3 päivässä Suomeen ja tullissa menee 1-2 päivää. Jos tilaa $120:lla, niin iHerb antaa alennusta 12% ja Suomessa verot ovat yleensä 14%, eli käytännössä hintaa ei tule luotettavammalle tilaukselle kuin $4 + 2% hinnasta. DHL:n paketit eivät myöskään koskaan katoa ja jos katoaa, niin ne korvataan 100%:sesti ilman mitään kyselyitä.

    iHerb toimii hyvin, idea on halvat hinnat, joten ei tietenkään voi olettaa sen pystyvän tarjoamaan premium palveluita. iHerbillä on paljon asiakkaita, niin kuka tahansa järkevä ihminen voi ymmärtää, että jokainen paketti ei voi lähteä ongelmitta ja pakkaamisessakin voi tulla mokia. Itse olen tyytyväinen vaikka kaksi pakettia onkin kadonnut matkalla (AirMail), mutta nyt tilaan vain DHL:n avulla ja se toimii nopeammin ja paketit eivät katoa.

    • Kaverini ensimmäinen tilaus ei koskaan tullut perille ja on kaiken lisäksi mahdotonta, että iHerb olisi sen lähettänyt (koska heillä ei omien sanojensa mukaan edes ollut lähetettävää tuotetta varastossa). IHerb ei korvannut mitään. Ei ehkä ihme, että kaverini ei tilannut sieltä enää koskaan.

     Itselläni kaikki paketit ovat kyllä tulleet perille, mutta useita kertoja niistä on puuttunut tuotteita tai lähetetty vääriä tuotteita, enkä koskaan saanut täyttä korvausta niistä, asiakaspalvelun asenne oli tasoa “voi voi”, mitä suotta edes pahoittelemaan.

     • Hyvä Maija, puhut täyttä “xxxxxx” ihebistä. Missään vekkokaupassa ei ole niin nopea ja tomiva asiakaspalvelu kuin iherbillä. Minulla on noin sadan tilauksen kokemus heidän kanssa asioinnista. Pari kertaa on jostain pitännyt reklamoida ja aina on vastattu HETI ja kaikki rahat on välittömästi palautettu, jos on ollut sellaiselle tarvetta.
      Kenen asialla olet? Suomen luontaistuotekauppojen?
      Ostakaa hyvät ihmiset Iherbistä edullisesti ja laadukasta. Älkää uskoko Maija mustamaalaajaa, jos rahoillanne on teille merkitystä.

     • “Nopea ja toimiva asiakaspalvelu”. 😀 Uskomatonta trollausta.

      Kenen asialla minä olen? Ihmisten, joiden en toivo joutuvan huijatuiksi. En ole asunut Suomessa 7,5 vuoteen ja tilaan lisäravinteeni nykyään enimmäkseen kaupasta, joka ei edes toimita Suomeen. Muuten hyvä.

      Mm. tämän tuotteen arvioista löytyy erinomainen esimerkki iHerbin tavasta huijata asiakkaitaan ja laaduttomasta asiakaspalvelusta. https://www.iherb.com/pr/MRM-Acetyl-L-Carnitine-500-mg-60-Vegan-Capsules/41351

 14. Kaikki hyvin, paljon yli sata tilausta. Tilaa itselle 70/71v, vanhemmilleni ja 3 naapurin vanhukselle.

  Siellä on halvemmalla ja vahvempia pillereitä. Suomessa on usein 100-200 % päivän tarve, sehän ei riitä mihinkään kun tiedetään että imeytyminen on usein 10 % ja alle luokkaa. Suomessa ei myöskään kerrota helpolla ns. päivän tarpeesta. Lisäksi syömme kalsium, magnesium, jne. monet jauheena puurossa, tai kapseleina. Emme halua kovia pillereitä, kuten suomalaisesta apteeksita pitäisi ostaa.

  Lisäksi emme luota suomalaiseen, jota ei myydä missään muualla, ostamme tuotteita joita myydään useissa eri valtioissa. 

  Lisäksi voin sanoa, kun tarkkoja olemme, meillä on lähes joka tuotteessa 3-4 eri tuotemerkkiä joita syömme vuorotellen, koska emme tiedä mikä on paras. Suomesta ei saisi niin montaa eri tuotetta, jotkut “pakatut” voivat olla vaikkapa samaa tuotetta eri nimillä.

  Tilaan jos mahdollista tavallisen postin kautta, lähetyskulut vaihtelee 0-6 e, se on vähän. Kuriirilta tilatessa jää aina tulliin, se on 100 varmaa.

  Kerran on käynyt niin että tuli jotain 25 e maitohappobakteeria, kun tilauksessa oli 6 e d-vitamiinia, d-vitamiinia ei tullut. En valittanut sillekin oli käyttöä.

  Joskus kyllä tuntuu että nuorten tabletti syönti on turhaa ja nehän rasittavat munuaisia, maksaa, haimaa, kaikkea, kuinka kestää koko elämän.  Varsinkin jos sairastuu ja joutuu syömään muita vahvoja lääkkeitä. Ite aloitimme vakavien sairauksien jälkeen, jo eläkkeellä ollessamme.