Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Hengenvaaralliset hiusvärit?

Olen aina tykännyt värjätä hiuksiani punaisiksi, mutta en ole koskaan käyttänyt kestovärejä, ainoastaan “6-8 pesua” kestäviä sävytteitä, jotka jättävät mukavan sävyn maantienvärisiin hiuksiini jopa 4-5 kuukaudeksi. Nyt tosin ongelma on se, että sävytteiden myynti on lähestulkoon loppunut. Suomesta niitä löytyi enää yhtä merkkiä yhdestä kaupasta, täällä Hollannissa en ole löytänyt niitä lainkaan.

Tässä voisi eksyä helposti pimeälle puolelle: entä jos kuitenkin alkaisin värjätä kestoväreillä? Mutta sen jälkeen, kun olen perehtynyt parafenyleenidiamiiniin (p-fenyylidiamiiniin eli PPD:hen) ja sen johdannaisiin, se ei ole enää houkutellut. PPD tai sen johdannaiset olivat ilmeisesti syynä kahteen hiljattaiseen tapaukseen Britanniassa, joista toisessa teinityttö kuoli hiusvärin aiheuttamaan allergiseen reaktioon ja toisessa nainen vajosi koomaan, eikä todennäköisesti palaudu ennalleen, vaikka siitä heräisikin.

Suomessakin on ollut monia tapauksia, joissa koko päänahka on alkanut märkiä tai kasvot ovat turvonneet muodottomiksi hiusvärin takia. Brittiläisissä tapauksissa takana olivat ilmeisesti L’Orealin hiusvärit, mutta välttelemällä L’Orealia ei valitettavasti ole turvassa.

Ongelma on se, että PPD:tä on hyvin laajalti kestoväreissä ja sen johdannaisia ilmeisesti kaikissa kestoväreissä – mukaan lukien ekokauppojen “kasvipohjaiset luomuvärit” sekä “ihotautilääkäreiden suosittelemat” muka-hypoallergeeniset tuotteet. Itse PPD on kiellettyä monissa maissa, mutta sen johdannaisia saa silti käyttää.

PPD:tä sisältäviä värejä käytettäessä väriä ei saisi päätyä päänahkaan ollenkaan. Vaan miten värjäät hiuksesi, kenties raitoja lukuunottamatta, ilman että väri koskee päänahkaan? Ennen värjäystä tehtävä allergiatesti tai aiempi ongelmaton käyttö ei takaa turvallisuutta, sillä allergia voi kehittyä millä värjäyskerralla tahansa.

Tästä aiheesta kertoo enemmän Anja Nysten ansiokkaassa Kemikaalikimara-blogissaan. Suosittelen lukemaan tarkempaa tietoa sieltä. Itse olen kuitenkin päättänyt, että vaikka vaikeat allergiset reaktiot ovatkin harvinaisia, ne eivät ole riskin arvoisia.

Aion käyttää kevytsävytteeni loppuun – ainakin näillä näkymin, en ole vielä syynännyt tarkkaan niiden ainesosalistaa. Sen jälkeen jatkan hiusteni värjäämistä hennalla, jonka ostan luotettavasta lähteestä, jotta tiedän, ettei siihen ole sekoitettu haitallisia kemikaaleja. Mikään ei ole täysin riskitöntä, mutta hennan kohdalla riskit ovat selvästi pienemmät.

Kaikki kemikaalien terveysriskeistä huolehtiminen ei tosiaankaan ole pelkkää turhanpäiväistä vouhotusta, kuten Anjan blogi ja Kemikaalikimara-kirjakin osoittavat (Anja on koulutukseltaan kemiantekniikan DI). Jokainen toki päättää itse, millaisia riskejä on valmis ottamaan – mutta silloin on tärkeä tietää riskit, jotta voi tosiaan tehdä sen arvion. Hyvin monessa asiassa ihmisillä ei ole realistista käsitystä riskeistä.

Todennäköisyys kuolla hiusväriin on äärimmäisen pieni, mutta ei minua märkivä päänahka tai kortisonikuuria vaativa kasvoturvotuskaan niin erityisesti houkuttele. Hiusvärit, etenkin PPD, on yhdistetty myös suurempaan joidenkin syöpien ja autoimmuunisairauksien riskiin.

Comments are closed.