Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kuka kieltää potilaalta hoidon?

Keskustelimme eilen Twitterissä (@anttihirvonen, @supermummo, @samuliselin ja minä) siitä, mikä Suomen terveydenhuollossa mättää. Puhe oli etenkin siitä, miten joitain lääkkeitä määrätään Suomessa aivan liikaa (masennuslääkkeet ja neuroleptit), toisia taas ei lähellekään tarpeeksi (kipulääkkeet).

Keskustelu lähti Ylen jutusta Suomen köyhien ja rikkaiden välisistä terveyseroista, mutta esille nousi mm. Lääkärilehden eilinen juttu Voiko kuolevaa lääkitä liikaa?. Osa keskustelijoista oli kuitenkin sitä mieltä, että kipulääkekielteisiä eivät ole vain lääkärit, vaan usein myös potilaat – ja potilaiden omaiset. Jostain syystä riippuvuuden mahdollisuus nähdään pahempana mörkönä kuin mikään muu.

Tottahan se on, että Suomessa ylpeillään usein sillä, että ei mennä lääkäriin, tai ainakaan ei mitään pillereitä popsita, vaikka kuinka mihin sattuisi, moni oikein ylpeilee sillä. Ja jos tekee toisin, sillä voidaan jopa syyllistää. Minulle on valitettu siitä, että olen mennyt vaikean sairauteni kanssa lääkäriin (en sitten tiedä, mihin ne lääkärit on tarkoitettu). Siitä on kauan, mutta se vaivaa minua edelleen.

Muistan myös yli kymmenen vuoden takaa syöpään kuolleen naapuritalon talonmiehen, jonka hautajaisista vanhempani puhuivat. Olin häkeltynyt: en ollut edes tiennyt, että hän oli sairaana, saati sitten, että hän oli kuollut (vanhempani olivat siis aika paljon tekemisissä tämän talkkarin kanssa, kyse ei ollut aivan kummitädin siskon koiran kaimasta).

En toki tiedä asiasta sen enempää, mutta kovin nopeasti se kaikki meni. Moni joka tapauksessa kuolee siksi, ettei mene ajoissa lääkäriin. Toiset kuolevat siksi, ettei heitä oteta vakavasti.

Jotkut kuolevat varhaisesta lääkäriin menosta ja hoidoista huolimatta, mutta heillä on oikeus saada riittävästi kipulääkkeitä ja muuta tarvittavaa oireita lievittävää hoitoa – kuten heilläkin, jotka eivät ole kuolemansairaita. Kärsimyksestä ei saa lisäpisteitä, ei potilas eikä lääkäri.

P.S. Kirjoitan Ylen jutun käsittelemästä aiheesta eli sosiaalierojen vaikutuksesta terveyteen joskus vielä erikseen.

Comments are closed.