Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirjauutuuksia

Minulta on ilmestynyt kaksikin uutta kirjaa, jotka liittyvät lääketieteen maailmaan, vaikka eivät tietokirjoja olekaan.

Aviadorin kustantama Raskas vesi on esikoisrunokokoelmani. Nimensä mukaisesti teemoissa on paljon vettä ja jonkin verran ydinvoima-aiheita, mutta toki myös paljon lääketiedettä. Muista tieteenaloista pohditaan mm. fysiologiaa, neurotiedettä, (meta)fysiikkaa, teologiaa, mytologiaa, arkeologiaa, taidehistoriaa, forensiikkaa, ballistiikkaa ja kielitiedettä.

Toki kirjassa on mukana ihan myös potilaan näkökulmia sairaudesta, sen lukemiseksi ei tarvitse olla mikään tiedeihminen. Toisesta blogistani löytyy esim. CFS/ME:tä käsittelevä runo Rauhallisuuden meri, joka tosin kirjaan on kustannustoimitettu hieman napakammaksi.

Seitsemäs romaanini ja ensimmäinen nuortenromaanini Perhonen vatsassa (Nordbooks) kertoo yläasteikäisen Tuulian pärjäämiskeinoista Crohnin taudin kanssa. Kun nololta tuntuvista suolisto-oireista ei tee mieli kertoa kavereille, Tuulia turvautuu eskapismiin ja valehteluun. Jossain vaiheessa valheet menevät liian pitkälle.

Crohnin taudin lisäksi kirjassa törmätään useisiin muihin sairauksiin, kuten Tuulian Anitta-tädin selkärankareuma. Muiden listaaminen spoilaisi ehkä liikaa. Vaikka kyseessä on nuortenkirja, sairausjutut ja niihin liittyvät eettiset pohdinnat sopivat kyllä vanhemmillekin.

Kirjoja saa näiden kustantajalinkkien lisäksi nettikirjakaupoista, hyvinvarustetuista kivijalkakirjakaupoista sekä kirjastoista. Jos omaan kirjastoosi ei ole tilattu, he usein pyynnöstä hankkivat. (Molemmat kirjat ovat muuten kovakantisia, vaikka Raskas vesi ilmoitetaan netissä nidotuksi.)

Blogaajat ja perinteisen median edustajat voivat tietysti pyytää kummasta tahansa arvostelukappaleita.

Comments are closed.