Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Keuhkoveritulppa tappaa – ja lääketieteen seksismi myös

Iltasanomat uutisoi eilen kahdesta lääkäristä, jotka ovat oikeudessa hoitovirheen seurauksena. Tamperelaisnaiselle soitetun ambulanssin henkilökunta uskoi tällä olevan keuhkoveritulppa, mutta TAYSin lääkärit totesivat, ettei tämä tarvitse päivystyksellistä hoitoa. Nainen kuoli kotonaan seuraavana päivänä.

Erittäin surullinen tapaus. Tähän voisi vedota, että lääkäreille sattuu aina virhearvioita, kukaan ei ole erehtymätön. Näinkin asia on, mutta toisaalta tässä oli tehty jo oikea diagnoosi, joka kaipasi välitöntä sairaanhoitoa. Lääkärit kuitenkin potilasta näkemättä jostain syystä eivät uskoneet diagnoosiin.

Ei ole mitään perustelua sille, että nainen jätettiin kotiinsa. Potilaan kuljettaminen sairaalaan turhaan on paljon pienempi moka kuin se, että mahdollinen henkeä erittäin akuutisti uhkaava tilanne jätetään selvittämättä.

Valitettavasti tämä ei ole läheskään ainoa keuhkoembolian väärindiagnoosi Suomessa, josta olen kuullut. Useita vastaavissa tilanteissa hengissä selvinneitä on kertonut minulle tarinansa. Keuhkoveritulpan sukupuolijakauma on hyvin lähelle 50/50, mutta kaikkia näitä kertojia yhdistää naissukupuoli. Sattumaako? Mahdollista, mutta en usko.

Lääketieteen seksismi on Suomessa (ja muuallakin) erittäin yleinen, tappava ilmiö, josta minulle on kerrottu sähköposteissa, blogikommenteissa ja foorumiviesteissä satoja tapauksia. Siitä on kirjoitettu useita kokonaisia kirjoja, ja aihetta sivutaan myös omassa kirjassani Hankala potilas vai hankala sairaus. Seuraava teos aiheesta ilmestyy ensi kuun alussa, Maya Dusenberyn Doing Harm, jonka toivottavasti pääsen arvioimaan tähän blogiin.

Lääkäreillä on valitettavana taipumuksena tulkita naisten oireet ahdistukseksi, stressiksi, luulosairaudeksi tai muuksi vastaavaksi. Kun naispotilas sanoo “henkeä ahdistaa”, lääkäri kuulee helposti, että “minua ahdistaa”.

Näin kävi myös Apu-lehdelle tarinansa kertoneelle Päiville, joka viikkokausia taisteli henkihieverissä saadakseen hoitoa keuhkoveritulppaansa. Päivi oli itse arvannut oireidensa syyn, mutta lääkärit diagnosoivat oireet paniikkihäiriöksi ja määräsivät hoidoksi rauhoittavia. Uskomatonta. Tai olisi, jos ei olisi kuullut jo valtavan määrän vastaavia tarinoita.

Asiat eivät voi jatkua näin. Naiset ansaitsevat hoitoa siinä missä muutkin. Mitä asialle voi tehdä?

Keuhkoveritulpan oireisiin voi kuulua mm. voimakas hengenahdistus, terävät rintakivut ja nopea syke. Lisäksi voi olla mm. veren yskimistä, ahdistusta, hikoilua, kuumetta ja pyörtymistä. Yleiskunto saattaa romahtaa niin, että muutaman metrin kävely tuottaa ongelmia. On ehdottoman tärkeää saada hoitoa pian.

Comments are closed.