Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Sydänoireita ruoasta

Tiesitkö, että ruokakin voi aiheuttaa sydänoireita? Siis ihan välittömästi, muutenkin kuin ravinnon yhteydellä sepelvaltimotautiin, jossa oireet ilmaantuvat vasta vuosien kuluttua. Tässä esittelen kaksi syömiseen liittyvää, Suomessa käytännössä tuntematonta oireyhtymää, joista toinen on yleensä vaaraton, toinen voi johtaa jopa sydänkohtaukseen.

Jo 1940-luvulla tunnistetussa Roemheldin oireyhtymässä ruoansulatuskanavassa kulkeva ruoka ärsyttää mekaanisesti (painetuntemuksen kautta) vagushermoa. Vagushermo on tärkeä autonomisen hermoston säätelijä, joka vaikuttaa hyvin moniin asioihin elimistössä, mm. sydämen sykkeeseen.

Roemheldin oireyhtymä aiheuttaa siten sydämen ja autonomisen hermoston oireita. Siihen voi liittyä voimattomuutta, huonovointisuutta, ahdistusta, huimausta, pahoinvointia, kuumotusta ja hengenahdistusta.

Oireet voivat sekoittua hypoglykemiaan tai kohonneen verensokerin oireisiin. Syömisen aiheuttama väsymys ei ole normaalia (vaikka monet näin kuvittelevat!), ja yleensä syy on verensokerissa, mutta muitakin mahdollisuuksia, Roemheldin lisäksi esimerkiksi ruokayliherkkyydet.

Roemheldissä kyseessä ei ole allergia eikä ruokayliherkkyys, mutta usein suoliston kaasunmuodostus laukaisee oireet, eli kaikki ilmavaivoja aiheuttavat ruoka-aineet voivat herkällä aiheuttaa niitä. Myös sappirakon toimintahäiriöt voivat johtaa Roemheld-oireisiin.

Roemheldin diagnoosi tehdään poissulkemalla muut mahdolliset syyt oireisiin, esimerkiksi sydänperäiset. Hoitona käytetään mm. alfa- ja beetasalpaajia, happosalpaajia ja joskus epilepsialääkkeitä. Oireita aiheuttavien ruokien välttelykin voi riittää.

Kounisin oireyhtymä on tila, jossa ruoka- tai muu allergia (usein etenkin jokin antibiootti) aiheuttaa rasitusrintakipua (angina pectoris) ja jopa sydäninfarktin. Myös ruoasta saatu suuri histamiiniannos voi ilmeisesti aiheuttaa sen. Histamiinia sisältävät paljon etenkin fermentoidut ja säilötyt ruoat, kuten hapanmaitotuotteet ja juustot, lihajalosteet, musta tee, suklaa, viini, etikka ja soijakastike.

Suomessa jännittävästi Google ei löydä haulla Kounisin oireyhtymä (tai myöskään Kounisin syndrooma) mitään muuta kuin useiden lääkkeiden pakkausselosteita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Kounisin oireyhtymä on yleisesti hyväksytty, vaikkakin huonosti tunnettu sairaus, joka useiden asiantuntijoiden mukaan ei ole harvinainen, se vain jää diagnosoimatta.

Kounisin oireyhtymä liittyy mitä ilmeisimmin syöttösolutauteihin, joista tässä blogissa on kirjoitettu aiemmin. Sairaus jaetaan kolmeen eri vaikeusasteeseen. Lievemmissä muodoissa pelkkä allergian hoito (kuten antihistamiinit ja steroidit) voi auttaa, vaikeammissa tarvitaan myös sydäninfarktin normaalia hoitoa.

3 Comments

  1. “Tiesitkö, että ruokakin voi aiheuttaa sydänoireita?”

    Sen pidemmälle vielä lukematta…tiesin! 🙂 Olen tiennyt jo vuosia. Ja joka aterian jälkeen rytisee tavalla tai toisella, enemmän tai vähemmän.

  2. Ukillani oli sairaus, joka 1960-luvulla oli lääkärin papereissa diagnosoitu nimellä “sydänastma”. Oireilussa oli paljon samaa kuin tuossa Kounisin oireyhtymässä. Varsinaisen astman määritelmään hänen tilansa sopi heikosti, sillä hän oli kestävyysurheilija (mm. hiihtäjä) ja fyysisesti kovakuntoinen mies.

    Kiinnostavasta aiheesta kirjoitit!