Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kuolleilla bakteereilla sairauksien kimppuun

Olen kirjoittanut ennenkin William Coleysta, joka keksi 1800-luvun lopussa hoitaa syöpää bakteeritoksiineilla, eli kuolleilla bakteereilla, jotka stimuloivat immuunijärjestelmää, ns. Coleyn toksiinit. Kyseessä oli siis epäspesifi immunoterapia, joka joissain tapauksissa näytti parantavan jopa levinneen syövän. Muut, “modernimmat” syöpähoidot kuten sädehoito kuitenkin syrjäyttivät sen.

Bakteeritoksiineilla (Coleyn, mutta myös esimerkiksi E. coli -toksiini ja lavantautirokote) hoidettiin 1900-luvun alkupuolella myös aivokuppaa, johon arsenikkiyhdiste Salvarsan, joka tehosi muuhun syfilikseen, ei tepsinyt. Kuten Coleyn toksiineissa, hoidon tehon uskottiin perustuvan pitkälti sen nostamaan kuumeeseen.

Coleyn toksiinit kehitettiin Yhdysvalloissa ja niitä tai vastaavia bakteeritoksiinihoitoja saa yhä muutamasta paikasta siellä. Erityisen suosittuja ne olivat Saksassa, josta niitä sai aiemmin apteekista Vaccineurin-nimellä muutamalla saksanmarkalla, kunnes tuotanto loppui vuonna 1991. Saksassa on kuitenkin yhä muutamia klinikoita, joista hoitoa saa.

Saksassa on myynnissä yhä useita muita kuolleista bakteereista valmistettuja mielenkiintoisia immunostimulantteja. Suomessakin jotkut lääkärit suosittelevat potilailleen suoliston hoitoon ja immuunijärjestelmän stimulointiin saksalaista Symbioflor-tuotesarjaa, johon kuuluu Symbioflor, Symbioflor 2 ja ProSymbioflor. Näistä Symbioflorit sisältävät eläviä bakteereja, mutta 2:ssa on myös lyysattua eli kuollutta E. colia ja ProSymbioflor sisältää lyysattua E. colia ja enterokokkia.

Osa Symbioflor-valmisteista on siis probiootteja, ja osa niiden käyttäjistä luulee käyttävänsä nimenomaan probiootteja, mutta osa sisältää vain kuolleita bakteereja. Tällaisia valmisteita on kutsuttu mm. promukooteiksi ja immunobiooteiksi. (On sinänsä huvittavaa, että probiooteista on pitkään epäilty, voivatko ne toimia ollenkaan, jos bakteerit eivät selviä hengissä tai kuolevat pian elimistössä…)

Muitakin tällaisia reseptivapaita ravintolisiä on. Immuno-LP20 sisältää tapettua Lactobacillus plantarum L-137 -maitohappobakteerikantaa ja nimensä mukaisesti sen luvataan tehostavan immuunijärjestelmän toimintaa. Russian Choice Immune/Del-Immune sisältää toista lyysattua maitohappobakteeria, Lactobacillus rhamnosusta ja moni vannoo sen nimiin etenkin flunssan torjunnassa jatkuvasti käytettynä ensioireiden iskiessä. (Itselleni meni Russian Choicesta vatsa ihan sekaisin, mikä nettikommenttien perusteella on harvinaista.)

Törmäsin muutama kuukausi sitten Saksassa suosittuun lääkkeeseen nimeltä Colibiogen, jota saa oraaliliuoksena ja pistoksina, molemmat reseptivapaita. Se sisältää lyysattua E. colia joidenkin Symbioflor-tuotteiden tapaan, vaikka kanta lieneekin eri. Sen indikaationa ovat mm. reuma, jotkut ihosairaudet ja tulehdukselliset suolistosairaudet.

Minulla on ollut hyviä kokemuksia immunostimulanteista CFS/ME:n hoidossa ja useita tutkimuksiakin löytyy eräästä bakteeriperäisestä epäspesifistä immunostimulantista, nimittäin stafylokokkirokotteesta. Mycobacterium vaccae -rokotteesta CFS/ME:n hoidossa puolestaan on patentti. Niinpä tilasin kokeeksi Colibiogen-pistoksia.

Ensimmäisestä pistoksesta ei tapahtunut mitään. Toisesta iski erittäin kuumeinen olo, päänsärkyä, lieviä vatsavaivoja ja lievää pahoinvointia. Pakkausseloste ei tuntenut kuumetta sivuvaikutuksena ollenkaan, mutta en yllättynyt, onhan kyseessä kuitenkin immunostimulantti ja ne nostavat minulla usein kuumetta. Vointi parani useaksi päiväksi.

Muutama myöhempikin piikki aiheutti kuumeista oloa, välillä myös lievää päänsärkyä, ja yhdestä tuli jostain syystä vellovia pahoinvoinnin aaltoja. Oli kuitenkin hieman satunnaista, miten paljon haittavaikutuksia tuli, vähän, paljon vai ei ollenkaan, ja myös piikeistä saatu hyöty vaihteli ja vähitellen tuntui lakkaavan.

Tänä keväänä olen kokeillut stafylokokkirokotetta, joka ei valitettavasti ole se, jolla on tehty useita isohkoja tutkimuksia – sen valmistus on lopetettu. Väitetysti aiempi rokote olisi selvästi tehokkaampaa siksi, että siinä on myös hyvin immunogeenistä stafylokokkibakteerin soluseinää, vaikka se onkin nimeltään stafylokokkitoksoidi. Tilasin ensin adsorboimatonta (adjuvantitonta) rokotetta, jonka piti olla niin mietoa, ettei sillä ole haittavaikutuksia, mutta ei juuri tehoakaan.

No, minulla kyllä seurasi tästäkin kuumetta ja hyvin kuumeisen kipeää oloa, jalka kipeytyi niin paljon, että oli vaikea kävellä. Mutta olo parani 2. ja 3. piikistä selvästi noin viikoksi (etenkin kävelykyky), lisäksi myös sen jälkeen rokote auttoi selvästi rasituksen aiheuttamaan silmäkipuun, kylmyyden nostamaan kuumeeseen ja oudosti vähensi kilpirauhaslääkityksen tarvettakin.

Tietysti on hyvä kysymys, mikä on rokote ja mikä on epäspesifi immunostimulantti. Joidenkin mielestä stafylokokkirokotteen teho olisi hyvä CFS/ME:ssä siksi, että taustalla olisi stafylokokki-infektio. Mykobakteereita meillä tuskin sentään on, tai myöskään mielenterveysongelmaisilla, jotka saattaisivat myös hyötyä M. vaccaesta.

Jotkut ovat epäilleet, että Colibiogen auttaisi Crohnin tautiin ja haavaiseen paksusuolentulehdukseen siksi, että niissä on taustalla/pahentamassa E. coli. Itse hieman epäilen, mahtaako tuo ulostebakteeri kuitenkaan aiheuttaa atooppista ihoa, polymorfista valoihottumaa tai reumasairauksia, vaikka eihän se toki mahdotonta ole.

Uro-Vaxom on E. colin aiheuttamiin virtsatieinfektioihin tarkoitettu keskieurooppalainen lääke, jossa on kuollutta E. colia. Sitä voisi pitää oraalisena rokotteena.

Broncho-Vaxom on vastaava tuote hengitystieinfektioiden ehkäisyyn. Siinä on lysaatteja monesta eri yleisestä poskiontelontulehdusta, korvatulehdusta, keuhkoputkentulehdusta ja keuhkokuumetta aiheuttavasta bakteerista, kuten Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae (pneumokokki), Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus ja Neisseria catarrhalis (ei meningokokkia). Sveitsistä sitä saa ilman reseptiä, Saksassa se on reseptilääke.

Ihosairauksiinkin löytyy lyysattuja bakteerivalmisteita. Pyolysin on Saksassa suosittu ja edullinen voide haavainfektioihin, ja moni vannoo sen nimeen myös finnivoiteena. Siihen on tapettu monia haavainfektioissa esiintyviä bakteereja, kuten Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes ja Pseudomonas aeruginosa. Omat immuunipuutokseni altistavat S. aureukselle, joten tilasin varalle Pyolysinia. Finneihin en ole havainnut siitä apua.

Lipikar-ihovoide sisältää Vitreoscilla filiformis -bakteeria ja on tarkoitettu atooppisen ihon hoitoon.

(Tämä blogikirjoitus on hieman keskeneräinen eikä sisällä läheskään niin paljoa viitteitä tai muita linkkejä kuin olisin halunnut, mutta totesin, että siitä on enemmän hyötyä tällaisena julkaistuna kuin että hylkään sen kovalevylleni ikuisiksi ajoiksi, kuten usealle tähän blogiin tarkoitetulle tekstille on käynyt.)

2 Comments

  1. Hei!
    Termistöä ymmärtämättömänä kysyisin mitä tarkoittaa “indikaatio”. Toteat: ” Sen indikaationa ovat mm. reuma, jotkut ihosairaudet ja tulehdukselliset suolistosairaudet.” Eli että ko. lääke tehoaisi mm. reumaan? Kiitos!

    • Indikaatio tarkoittaa virallisesti hyväksyttyä käyttötarkoitusta. En ole kuitenkaan löytänyt Colibiogenista tutkimuksia reuman hoidossa. Kyse voi olla julkaisemattomista pienistä tutkimuksista tai siitä, että jotkut vanhemmat lääkkeet on hyväksytty joihinkin käyttötarkoituksiin aikoinaan ilman tutkimuksia, vaikka nykyään sama ei menisi enää läpi. En kyllä usko, että Colibiogen olisi näin vanha lääke.