Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Essuren haitat puhuttavat

Blogin lukija Susanna on kirjoittanut seuraavan vierasblogauksen Essure-sterilointimenetelmän haitoista, kiitos! Minä blogin pitäjänä en välttämättä ole samaa mieltä jokaisesta väitteestä, joka Vieraskynä-postauksissa esitetään, mutta toisaalta en julkaise mitään, minkä kanssa en ole samoilla linjoilla tai luota kirjoittajan tietämykseen asiasta.

Kaikilla lääketieteellisillä hoidoilla, samoin kuin ehkäisymenetelmillä, on omat haittavaikutuksensa. Joidenkin kohdalla haitat ovat kuitenkin yleisempiä ja/tai vakavampia kuin annetaan ymmärtää ja kohtuuttoman yleisiä/vakavia suhteessa hoidon hyötyihin tai välttämättömyyteen. Olen Susannan kanssa samaa mieltä siitä, että Essure kuuluu näihin.

Blogiin voi lähettää vieraskirjoituksia joko enemmän faktapohjaisina teksteinä tai perustuen pelkästään omiin kokemuksiin esimerkiksi jostain sairaudesta tai sen hoidosta.

Essuren haitat puhuttavat

Essure on naisten sterilisaatiomenetelmä, jossa munatorviin asennetaan mikroimplantit. Implantin ympärille alkaa kasvaa arpikudosta, joka tukkii munatorven. Essurea on käytetty Suomessa vuodesta 2003 alkaen ja se on nykyään naisille yleisimmin tarjottu sterilisaatiomenetelmä, koska se on sekä nopea että halpa: leikkausta ei tarvita vaan asennus onnistuu poliklinikalla.

Menetelmän edullisuus ja helppous asettuvat kuitenkin kyseenalaiseen valoon, kun tarkastellaan Essuren pitkäaikaisvaikutuksia. Essuresta on tehty Suomessa lyhyessä ajassa yli 50 haittailmoitusta Valviraan. Maailmanlaajuisesti haittailmoituksia on tehty tuhansia, ja Essuren ongelmista raportoivien naisten määrä kasvaa jatkuvasti (1). Essuren poistaminen ei olekaan enää mikään yksinkertainen toimenpide, vaan poisto vaatii aina leikkauksen, useimmiten munatorvien ja koko kohdun poistamisen.

Essuren haittavaikutuksista yleisimpiä ovat mm. seuraavat: lantion alueen kiputilat, ovulaatiokivut, runsaat ja pitkäkestoiset kuukautisvuodot, kovat kuukautiskivut, yhdyntäkivut, voimakas turvotus erityisesti vatsan alueella (ns. e-belly), hiustenlähtö, ihottumat, nivel- ja lihaskivut, painonnousu, jatkuva päänsärky, voimakas väsymys, lihasten puutuminen ja pistely sekä tuntohäiriöt, ja maku- ja hajuaistin muutokset. Myös hammasongelmista ja autoimmuunisairauksista on raportoitu.

Essuresta kärsivillä naisilla on epäilty virheellisesti mm. CFS:ää ja fibromyalgiaa. Joillain naisilla osa Essuren aiheuttamista haitoista jää pysyviksi. Essure ei myöskään ole 100-prosenttisen varma sterilisaatiomenetelmä. Itse asiassa Essuren ehkäisyteho on jopa heikompi kuin kondomin. Maailmalla onkin syntynyt lukuisia Essure-vauvoja (e-baby). (1)

Essure-implanttien haittavaikutuksiin voidaan lukea myös se, että implantit eivät välttämättä pysy paikoillaan vaan ne voivat lähteä kulkeutumaan muualle elimistöön, esimerkiksi vatsaan tai suolistoon (2). Tämä vaikeuttaa huomattavasti Essuren poistoa.

Essuren toimintamekanismi vaikuttaa tarkemmin katsottuna epäilyttävältä. Essure-implantti on metallinen kierre, jonka ympärillä on polymeerikuiduista (PET-kuituja) valmistettu pinnoite. Essure sisältää nikkeliä, mikä voi jo yksinään olla ongelma nikkeliallergikoille. Suomessa ei kuitenkaan suoriteta nikkeliallergiatestausta ennen Essuren asennusta.

PET-kuidut aiheuttavat elimistössä arpikudoksen muodostumisen Essure-implantin ympärille. Arpikudos muodostuu, kun PET-kuitu kehittää ympärilleen tulehdusreaktion. Tämä tulehdusreaktio pysyy Essuren valmistajan mukaan paikallisena, siis ainoastaan munatorvessa, mutta naisten kokemat voimakkaat sivuvaikutukset antavat ymmärtää, että näin ei ole asian laita. Suurin osa naisista on päässyt vaikeista oireistaan eroon sen jälkeen, kun Essure-implantit on poistettu. PET-kuidut ovat toksiineja, jotka eivät kuulu ihmisen elimistöön (3).

Essuren valmistaja Bayer on julkisuudessa myöntänyt joitain Essureen liitettyjä ongelmia. Se on mm. vahvistanut Essuren yhteyden kohonneeseen autoimmuunisairauksien riskiin (4) ja myöntänyt, että Essuren raskautta ehkäisevää tehoa on liioiteltu (5).

Yhdysvalloissa on vireillä laaja joukkokanne Essuren haittojen vuoksi (6), samoin Ranskassa (7). Hiljattain Brasilia veti Essuren pois markkinoilta sen haittavaikutusten vuoksi (8).

Suomessa hiljaisuus Essuren haitoista kuitenkin jatkuu. Essuren sivuvaikutuksista kärsivien naisten ongelmia vähätellään ja heidät leimataan psyykkisesti sairaiksi. Essuren poistoa ei ole helppo julkisen sairaanhoidon kautta saada, koska virallisen mantran mukaan ”Essure ei aiheuta ongelmia”.

Essuren turvallisuutta selvitetään parhaillaan mm. Euroopan unionissa. Yhdysvalloissa selvitystä tekee FDA. Yhdysvalloissa Essureen on vuonna 2016 saatu Black Box Warning eli eräänlainen varoitusteksti, jonka tarkoitus on varoittaa potilasta potentiaalisista haitoista (9).

Suomessa ei Essuresta tehdä omaa tutkimusta, mutta Valvira ottaa vastaan Essureen liittyviä haittailmoituksia. Essuren vaaroista tiedottaminen on pitkälti potilaiden vertaistukiryhmien varassa. Suurin ryhmä on Facebookissa toimiva englanninkielinen Essure Problems, jossa on yli 32000 jäsentä.

Myös suomenkielinen Essure Problems -ryhmä löytyy Facebookista, samoin joitain pienempiä vertaistukiryhmiä kuten Essun Pulinaboxi. Erinomainen suomenkielinen verkkosivu Essuren haitoista löytyy osoitteesta http://stopessure.weebly.com .

Olen itse käynyt läpi Essuren sivuvaikutukset ja kohdunpoiston. Joillain naisilla sivuvaikutukset ilmenevät melkein heti Essuren asennuksen jälkeen, jolloin ongelmat on ehkä melko helppo yhdistää Essureen. Minulla sivuvaikutukset kuitenkin alkoivat vähitellen, enkä osannut yhdistää ongelmiani Essureen ennen kuin useita vuosia implanttien asennuksen jälkeen.

Vaikeimmat sivuvaikutukseni olivat hyvin voimakas uupumus ja kovat lihas- ja nivelkivut sekä turvotus. Kärsin myös hiustenlähdöstä ja vaikeista vuotohäiriöistä. Oireideni syyksi epäiltiin mm. reumaa, fibromyalgiaa, SLE:tä ja CFS:ää, mutta mikään diagnoosi ei tuntunut sopivan oireisiini.

Kuulin Essuresta sattumalta, ja kaikki oireet sopivat minuun. Pääsin kohdunpoistoon ja koin lähes ihmeparantumisen: kaikki oireeni jäivät leikkauspöydälle. Olin menettänyt jopa työkykyni pariksi vuodeksi vaikeiden oireideni takia, mutta muutama kuukausi kohdunpoiston jälkeen pystyin aloittamaan jälleen työt. On kohtuutonta, että Essuren vaaroja vähätellään, vaikka moni nainen menettää sen vuoksi sekä terveytensä että työkykynsä.

One Comment

 1. En ole tutkija enkä minkään sortin lääketieteen asiantuntija, mutta mietin myös, että kun implanteista ei kyllä varsinaisesti löydy kunnollisia tutkimuksia. Myöskään en löytänyt siis fyysisen tuotteen tutkimisesta, en tarkoita pelkästään käyttöön perustuvia seuranta- yms. tutkimuksia. Mark Bell (40 vuoden kokemus alalta) tutkii metalleja ja on tutkinut naisista poistettuja Essure-implantteja. Todennut, että niistä löytyy piilevää valmistusongelmaa ja olisikohan sanonut ihan suoraan, että hänen mielestään tuotteen ei pitäisi olla markkinoilla.

  Tässä on hänen kuvaraporttinsa tutkimuksistaan: essureproblems.webs.com/27SeptPP.pptx

  Olen myös sen verran kolunnut materiaalia tutkimuksista netistä mitä löytyy ja maallikkona ihmetellyt montaakin asiaa mitkä hyppää silmille. No Conceptuksen (Essuren valmistaja, Bayer sittemmin osti tuotteen) tutkimuksesta on niin paljon sensuroitu, että siitä on paha sanoa mitään. En tiedä onko tuollainen sensurointi normaalia kun julkaistaan netissä, mutta yhtä tyhjän kanssa se tulkitseminen on.

  The New England Journal of Medicine on julkaissut mielestäni sopivan lyhyen koosteen tutkimusten ongelmakohdista:
  http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1510514#t=article

  Ja on harmi, ettei tällaisista keskustella Suomessa lainkaan. Onkohan kukaan lääkäri itse lukenut näitä tutkimuksia, jotta tietäisi mistä puhuu ja väittää hyväksi tuotteeksi. Sitä faktaa eivät lääkäritkään voi kumota, että pitkäaikaista tutkimusta ei ole. Käyttökokemusta alkaa olla, mutta se ei ole sama kuin kliininen tutkimus. Käyttökokemus jo osoittaakin, että jotain on vialla, mutta sille ei ole tehty tieteellistä tutkimusta.