Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Onko psykoosilääkkeen pakko lihottaa?

Neuroleptejä eli psykoosilääkkeitä käytetään nykyään monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Niillä on on monia mahdollisia ikäviä haittavaikutuksia ja ne tunnetaan pahimpina lihottajalääkkeinä. Erityisen usein painoa nostaa olantsapiini (Zyprexa). Pahimmillaan ihmiset ovat lihoneet jopa 30 kiloa, vaikka yleensä painonnousu on vähemmän dramaattista, eivätkä kaikki liho lainkaan.

Terveyskirjaston mukaan jopa kolmannes olantsapiinin käyttäjistä lihoo ensimmäisten käyttöviikkojen aikana yli 7 % painostaan (kursivointi minun). Tämän jälkeen tahti onneksi sentään yleensä hidastuu. Olantsapiini on niin voimakas lihottaja, että sitä on tutkittu jopa tähän käyttötarkoitukseen mm. syöpäpotilailla.

Merkittävä lihominen on todella ikävä haittavaikutus niin potilaan psyyken kuin fyysisenkin terveyden kannalta. Pahimmillaan se voi ajaa taloudelliseenkin ahdinkoon, jos ei mikään vaate enää mahdu päälle tai jopa työ menee alta. Antipsykoottiset lääkkeet voivat aiheuttaa myös kakkostyypin diabeteksen, vaikka siinä kyse ei ole vain lihavuudesta, vaan sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä.

Painonnousu on minusta tärkeä syy välttää olantsapiinia, ellei sen käyttö ole pakollista. Usein Zyprexa kuitenkin määrätään ensimmäiseksi psykoosilääkkeeksi. En usko, että monikaan lääkäri haluaisi itse käyttää lääkettä, johon liittyy näin merkittävä lihomisriski.

Myös ketiapiini (Seroquel) on merkittävä lihottaja. Sitä määrätään Suomessa eniten varmaan unilääkkeeksi, mutta tällöin annokset ovat pienempiä kuin vaikkapa skitsofrenian hoidossa. Silti uneen olisi lähes aina parempia hoitoja, joita pitäisi vähintäänkin kokeilla ensin.

Usein jo pelkkä lääkkeen vaihto tai eri lääkkeellä aloittaminen estäisi lihomisen. Esimerkiksi tsiprasidoni (Zeldox), aripipratsoli (Abilify), lurasidoni (Latuda) sekä sertindoli (Serdolect) lihottavat selvästi harvemmin ja yleensä enintään pari kiloa. Silloin kun psykoosilääke on välttämätön, sertindolia näkisi mielellään käytettävän enemmän sen muutenkin lievän haittavaikutusprofiilin takia.

Tietysti lääkkeiden teho ja sivuvaikutukset vaihtelevat ihmisestä toiseen, eikä valintaa voi tehdä vain painoneutraaliuden perusteella. Joskus voi olla tilanne, että olantsapiini tai ketiapiini sopii potilaan psyyken oireiden kannalta parhaiten. Tai yleensä painoneutraali antipsykootti lihottaakin nimenomaista potilasta paljon. Voiko asialle tehdä mitään?

Lääkkeitä vähentämään painonnousua

Ainakin seitsemästä eri lääkkeestä löytyy vähintään jonkintasoisia tutkimuksia neuroleptien aiheuttaman painonnousun hoidossa. Ne ovat topiramaatti, tsonisamidi, metformiini, reboksetiini, amantadiini, beetahistiini ja ranitidiini. Antihistamiinivaikutus on iso osa neuroleptien lihottavaa mekanismia ja kaksi viimeksimainittua vaikuttaa histamiinireseptoreiden kautta.

Jos tutkimuksia on useita, olen linkannut pääpiirteissään vain isoimmat tutkimukset. Näitä lääkkeitä ei ole vertailtu keskenään – erillisten tutkimusten perusteella jotkut ovat vaikuttaneet tehokkaammilta kuin toiset, mutta tutkimukset ovat olleet pieniä.

Beetahistiini (Betaserc) on histamiinireseptoreihin vaikuttava huimauslääke. Tuoreessa tutkimuksessa se hieman vähensi olantsapiinin aiheuttamaa painonnousua. Se näytti myös jopa parantavan lääkkeen tehoa psykoosioireisiin, mutta tämä tulos ei saavuttanut tilastollista merkitsevyyttä.

Toisessa tuoreessa tutkimuksessa beetahistiini vähensi sekä painonnousua että merkittävästi myös olantsapiinin aiheuttamaa väsymystä. Molemmissa lääke oli hyvin siedetty. Vanhempia tutkimuksia löytyy enemmänkin.

Beetahistiiniä on kokeiltu menestyksekkäästi myös yhdessä NRI-masennuslääke reboksetiinin kanssa. Nyt tosin tarvitaan jo kaksi erillistä lääkettä siihen, jotta yhden lääkkeen sivuvaikutusta saadaan vähennettyä…

Reboksetiini (Edronax) voi toimia neuroleptien aiheuttamissa paino-ongelmissa myös yksinään. Bonuksena se voi jopa tehostaa olantsapiinin antipsykoottista vaikutusta.

Tänä vuonna on julkaistu tutkimus myös vanhan ja edullisen diabeteslääkkeen metformiinin käytöstä. Se vähensi tehokkaasti olantsapiinin aiheuttamaa painonnousua.

Metformiini on turvallinen lääke ja sen käyttö tuntuu järkevämmältä kuin toisen psyykenlääkkeen (ja ehkä kolmannen lääkkeen) lisääminen kuvioon. Plus se tosiaan parantaa insuliiniherkkyyttä enemmän kuin pelkkä painovaikutus antaa ymmärtää. Siitäkin löytyy useita vanhempia tutkimuksia.

Amantadiini on vanha Parkinson- ja influenssalääke, jonka käyttö nykyään on melko vähäistä. Dopaminergisenä aineena se vaikuttaa osittain jopa päinvastaisesti kuin neuroleptit. Siitä löytyy pari tutkimusta, joiden mukaan se auttaisi niiden aiheuttamaan painonnousuun.

Epilepsialääke topiramaatti (Topimax) tunnetaan erityisen laihduttavana lääkkeenä, jolla on hoidettu myös liikalihavuutta. Ei siis ihme, että tuoreessa tutkimuksessa sekin vähensi olantsapiinin vaikutusta painoon. Huonona puolena topiramaatti aiheuttaa hyvin usein kognitiivisia vaikeuksia, joita myös neuroleptit voivat aiheuttaa, en tiedä onko tämä paras yhdistelmä.

Ko. tutkimuksessa kognitiovaikutuksia ei raportoitu. On sinänsä jännä, että toisessa tutkimuksessa laihduttava epilepsialääke tsonisamidi (Zonegran) tehosi samoin painonnousuun, mutta aiheutti usein kognitiivisia ongelmia. Yleensä näitä oireita ei yhdistetä tsonisamidiin vaan nimenomaan topiramaattiin. Kuulostaa yhteisvaikutukselta, koska tsonisamidilla on myös dopaminergisiä mekanismeja.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä hoidetaan usein neuroleptin ja mielialantasaajan (jotka litiumia lukuunottamatta kaikki ovat epilepsialääkkeitä) yhdistelmällä, joten siinä tälläinen lääkeyhdistelmä voi olla mielekkäämpi kuin skitsofreniassa.

Ranitidiini on H2-histamiinireseptoria salpaava reseptivapaa happosalpaaja, jolla oli saatu aiemmin lupaavia tuloksia neuroleptilihomisen hoidossa. Valitettavasti uusimmassa tutkimuksessa siitä ei havaittu apua.

Harmi, koska ranitidiini on halpa, hyvin siedetty lääke, jota reseptivapauden ansiosta potilaan olisi helppo saada. Yhdessä aiemmassa tutkimuksessa oli tosin käytetty suurempia annoksia. Suomalaistutkimuksen mukaan ranitidiinia vastaava famotidiini voisi yksinäänkin auttaa skitsofreniaan.

Muista kuin lääkkeistä veikkaisin vahvasti, että Agaricus blazei -lääkesieni voisi vaikutusmekanisminsa ansiosta auttaa vähentämään neuroleptien aiheuttamaa lihomista ja sokeriaineenvaihdunnan häiriöitä, mutta tutkimuksia aiheesta ei ole. (Agaricuksesta on tulossa oma postaus.)

Koska painonnousu on voimakkainta neuroleptin käytön ensimmäisinä viikkoina, olisi kaikki lihomista vähentävät lääkkeet tai lisäravinteet varmaankin hyvä aloittaa samaan aikaan sen kanssa.

EDIT: Diabeteslääke liraglutidi voi vähentää psykoosilääkityksestä jo kertynyttä ylipainoa ja metabolisia haittavaikutuksia. Myös melatoniini näyttää alustavien tutkimusten perusteella vähentävän psykoosilääkkeiden aiheuttamaa lihomista ja aineenvaihdunnallisia haittja. Bonuksena se saattaa vähentää myös tardiivia dyskinesiaa eli neurolepteistä johtuvia liikehäiriöitä.

3 Comments

 1. Minulla on bipo, lääkityksenä Lamotrigiinia ja Ketipinoria. Lamotrigiini ei aiheuta mitään oireita mutta Ketipinor todellakin lihottaa ja minulle tulee lisäksi vielä oireita jalkoihin (levottomat jalat). Se on inhottava oire ja haittaa nukkumista. Psykiatri on itsepintaisesti vakuuttanut että Ketipinor on sopivin lääke ja sitä pitäisi käyttää. Mistään laihduttavista lääkkeistä en ole kuullutkaan.

  Heinäkuussa sain tarpeekseni ja lopetin Ketipinorin käytön omatoimisesti. Olen pärjännyt kohtuullisen hyvin ja lihominen loppui sekä jalkaoireet. Se on ollut hienoa! Ongelmana on kuitenkin masennuksen lisääntyminen ja uniongelmat. Seuraavaksi menen psykiatrille jossain vaiheessa joulukuuta. Mielenkiintoista mitä hän tulee sanomaan. Olisiko sinulla jotain ehdotuksia? Psykiatreja tuntuu oevan hyvin vaikea saada taivuteltua muutoksiin.

  • Lamotrigiini monella auttaa myös masennukseen, harmi jos sinulla ei. Kaksisuuntaiseen käytetään aika usein myös aripipratsolia, joka lihottaa varsin vähän. En osaa sanoa, voisiko se aiheuttaa vähemmän levottomia jalkoja. Levottomat jalathan liittyvät tietynlaiseen dopamiinin puutokseen, ja niitä usein hoidetaan dopamiiniagonisteilla, eli päinvastaisesti neurolöeptien aknssa toimivilla lääkkeillä.

   Asenapiini on uusi, hyvin siedetty neurolepti, jota käytetään nimenomaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön ennemmin kuin psykooseihin. Luulisi siis, että sitä voisi kokeilla sinulla. Sen pitäisi lihottaa selvästi ketiapiinia vähemmän.

 2. Minulle myös aina määrätään ketiapiinia.. Diagnoosina epävakaa persoonallisuushäiriö (ja siihen liittyviä psykoosioireita) estyneillä ja vaativilla piirteillä, masennus, sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja nukahtamisvaikeus.
  Olen valmiiksi siis tosi epävarma itsestäni niin pahentaa todella paljon ahdistusta kun olen nytkin lihonut melkein kymmenen kiloa viime kerrasta kun lääke aloitettiin.
  Nyt pyysin uutta lääkäriä vaihtamaan uuteen psykoosilääkkeeseen. Toivottavasti suostuu. En varmaan luovuta ennen kuin suostuu..