Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kansan kollektiivisia lääkäritraumoja

Netti on täynnä viestiketjuja aiheesta kamalin/oudoin lääkärikäynti. Näistä olisi minusta ehdottoman tärkeää tehdä kunnon tutkimusta – jos joku on jo tehnyt, niin laittakaa linkkiä! Tässä joitain “suosikkejani” Vauva-lehden foorumin ketjusta. (Kaikki seuraava on lainauksia eri postauksista, näin pitkiä tekstinpätkiä ei ole kiva lukea kursiivilla.)

***

“Menin korvakivun takia lääkäriin. Korvissa humisi ja paukkui ja sitä särki. Kuumettaki oli 38. Kun astuin ovesta sisään niin lääkäri aloitti: Sulla on tuota painoa kyllä aivan liikaa. Vastasin tietäväni erittäin hyvin mut nyt on korva kipee.

Lääkäri alkoi jankata olenko harkinnut laihdutusta. Sanoi mun tarvitsevan aikaa ravintoterapeutille. Suosittele painonpudotus ryhmää. Seuraavaks se mittas verenpaineen. Verenpaine oli vähän koholla varmaankn lääkärin takia. Se sanoi verenpaineen johtuvan ylipainosta. Sanoi että saan todennäköisesti aivoinfarktin ja diabeteksen.”

***

“Kipupsykologi pyysi minut huoneeseensa ja kysyi: “Täytät pian 41 vuotta, miltä se tuntuu?” (Syntymäpäiväänä oli useampi kuukausi aikaa). Vastasin, ettei se nyt oikein miltään vielä tuntunut, en ollut ajatellut oikein koko asiaa vielä. Psykologi teki päätelmän: “Siis mikään ei tunnu sinusta oikein miltään??!!””

***

“Erään lääkärin vastaanottokäynti oli kaikinpuolin erikoinen kokemus. Kaveri oli selvästi aivan omaa sarjaansa, ja jutut olivat sen mukaiset. Sain reseptin lääkkeisiin, joiden yhtenä mahdollisena haittavaikutuksena on lihominen. Koska olen jo reilusti ylipainoinen, otin painonnousun ja lääkkeiden lihottavan vaikutuksen puheeksi. Lääkäriä alkoikin mietityttää, että mistä runsas painoni johtuu. Niinpä hän päätti tokaista jotain todella diplomaattista ja korrektia “olet sinä kyllä muutakin kuin kasviksia syönyt”! Lisäksi samaiset määrätyt lääkkeet saattavat aiheuttaa haluttomuutta. Lääkäri ilmoitti, että erityisesti miehille seksi on parisuhteessa tärkeä asia ja että suhteessa seksittömyys voi muodostua todelliseksi ongelmaksi. Seksipuheensa loppukaneettina hän tokaisikin: “sen näkee naamasta kun lakkaa saamasta”.”

***

“Minulla oli n. 10 opiskelijaa huoneessa (annoin luvan) jotka tutki kummallisia oireitani. Paljon latinaa ja arvauksia. Lääkäri opetti siinä sitten diagnoosin tekoa ja esitti ilmeisesti hyviä pointteja.
Lopuksi minulle lykättiin seuranta- aika käteen ja heippa. Ajattelin siinä sitten että eivät ilmeisesti kaikesta huolimatta keksineet mitään osuvaa diagnoosia kun eivät minulle mitään sanoneet.
Parin päivän päästä sain kumminkin kirjeen jossa luki minun sairastavan parantumatonta autoimmuunisairautta. Unohtivat kai kertoa…”

***

“Mieleen on jäänyt se, kun menin arvauskeskukseen näyttämään puoli vuotta turvonneina olleita imusolmukkeita. Olin asiasta jo aika huolestunut. Vastaanotolla sitten oli mieslääkäri joka totesi “ei noin kauniilla tytöllä mitään lymfoomia ole, nyt ihan huoletta katsot sieltä peilistä jotain ihan muuta kuin niitä pattejasi””

***

“Olin Jorvin päivystyksessä vuodepaikalla kun sinne tuotiin kolarissa ollut potilas. Kolaripotilaalla oli vaikeuksia hengittää ja hänelle vietiin paperipussi ja kehotettiin hengittelemään siihen. Kuulin moneen kertaan kun hoitajat tokaisivat hänelle “hengittele rauhassa siihen paperipussiin” kun potilas ei meinannut saada henkeä. Lääkäreillä oli jotain kiireellisempiä tapauksia, heitä ei näkynyt. Jossain vaiheessa hoitajat hoksasivat, että kolaripotilas ei oikeasti saa hengitettyä kunnolla. Silloin he päättivät soittaa hätäkeskukseen (sairaalan päivystyksestä!). Kuulin vielä kuinka tuskailivat, että hätäkeskuksessa on ruuhkaa. Lopulta saivat ambulanssin tilattua ja tämä kuljetti potilaan Töölön sairaalaan. Joitakin tunteja myöhemmin saman ambulanssin henkilökunta kävi päivystyksessä uudestaan ja kuulin, kun he kertoivat kolaripotilaasta hoitajille: “Kyllä me se sinne Töölöön hengissä saatiin, melkein” ja siihen röhönaurua päälle.

Ei ollut kauhean turvallinen olo niissä käsissä.”

***

“Itse olen hakeutunut Jorvin päivystykseen elämäni pahimman päänsäryn vuoksi. Sain parasetamolia ja minut latettiin seurantaan ja unohdettiin yksin noin 12 tunniksi. Sitten tultiin ihmettelemään, että vieläkö päähän sattuu. Lopulta tuli siirto Meilahteen missä on neurologinen päivystys. Ambulanssin hakiessa minua oli lanssikuskeilla ohje, että olen petipotilas, mutta Jorvin hoitajat komensivat kävelemään ambulanssiin. Meilahdessa minulla todettiin aivokalvontulehdus…”

***

“Laskettu aika oli lähellä ja lapsi oli perätilassa. Neuvolan lääkäri sanoi, että lapsi voidaan kääntää oikeinpäin ennen synnytystä (tämä tapahtui aika monta vuotta sitten, en tiedä käännetäänkö lapsia kohdussa nykyään) . Äiti kysyi lääkäriltä, että onko tämä turvallista; hän oli kuullut, että operaatio on vaarallinen. Lääkäri totesi: “Joskushan sitä kuitenkin pitää kuolla”.”

One Comment

  1. Tuttu suunnittelee gradua hieman aiheeseen liittyen, ilmoittelen kun ajankohtaista!

    Mulle leikkaava lääkäri sanoi lonkasta (ja ilm. ympäristöstä), että “kyllä siitä tulee vielä ihan soiva peli”. Asiallista? No…. :/ Minua ei naurattanut.