Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Oliko Andreas Lubitzilla B12-vitamiinin puutos?

Andreas Lubitz oli psyyken ongelmista kärsinyt lentäjä, jonka sairaus johti hirvittävään, käsittämättömään tekoon: hän lensi Germanwingsin matkustajakoneen vuorta päin Alpeilla reilu vuosi sitten. Lubitzin mielenterveysongelmista on kirjoitettu lehdissä paljon, mutta yksi mahdollinen syy on jäänyt mainitsematta artikkeleissa.

Lubitz kärsi masennuksesta (joidenkin lähteiden mukaan mahdollisesti jopa psykoottisesta), itsetuhoisuudesta, ahdistuksesta ja näköhäiriöistä, jotka on lehdissä leimattu psykosomaattisiksi. Hän pelkäsi menettävänsä näkönsä, mikä tietysti olisi johtanut lentäjän uran päättymiseen.

B12-vitamiinin puutos on hyvin yleinen sairaus, joka yleensä johtuu imeytymishäiriöstä, joskus riittämättömästä saannista. B12:n imeytyminen on monimutkainen prosessi, jossa tarvitaan mm. mahalaukusta erittyvää ns. sisäistä tekijää. Siinä voi moni eri asia mennä pieleen ja monet lääkkeetkin heikentävät B12:n imeytymistä, mm. yleiset happosalpaajina käytetyt protonipumpun estäjät.

B12-puutoksella on sadoittain mahdollisia oireita, useimmat neurologisia tai psykiatrisia. Masennus, ahdistus, psykoosi ja itsetuhoisuus on kaikki kuvattu lukuisia kertoja lääketieteellisessä kirjallisuudessa. Myös monenlaisia näköhäiriöitä on kuvattu.

Iltasanomien mukaan Lubitz ei nähnyt kunnolla kirkkaassa valossa ja kärsi paineen tunteesta silmissä. Daily Mail mainitsee oireiksi “näön sumentuminen, mustia pilkkuja silmien edessä, haloja ja valonvälähdyksiä, jotka saivat hänet joskus arvioimaan etäisyydet väärin”. Jotka taas ovat hyvin erilaiset oireet. Jokin kolmas lähde mainitsi hämäräsokeuden.

DM:n mukaan Lubitz pelkäsi verkkokalvon irtoamista, mutta itse aloin miettiä, että oliko Lubitz siis itse listannut lääkärille nuo oireet, vai oliko lehti tulkinnut ne tuosta verkkokalvon irtoamisepäilystä (koska nuo ovat sille tyypilliset oireet).

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa hyvin monenlaisia näköhäiriöitä. Oirelistoissa luetellaan yleisesti mm. näön sumentuminen, silmäkipu, vilkkuminen, kahtena näkeminen ja hämäränäön menetys. Useimmista näistä oireista löytyy myös vähintään julkaistuja tapausselostuksia, mm. neuropaattinen kipu silmässä. B12-puutospotilaiden omissa kuvauksissa listataan kaikki Lubitzille eri lähteissä mainitut näköoireet.

B12:n puute voi vaurioittaa sekä näköhermoa että verkkokalvoa, että aiheuttaa aivoperäisiä näköoireita, joten sinänsä ei ole ihme, jos se voi aiheuttaa melkein mitä tahansa mahdollisia näköhäiriöitä. Jopa verkkokalvon verenvuotoja on raportoitu.

Oliko Lubitzilta testattu B12-vitamiiniarvot? Oletettavasti kyllä, toivoa ainakin sopii. Testin viitearvot ovat kuitenkin useimmissa maissa liian lepsut ja aina tulokset eivät ole täysin luotettavia, koska myös epäaktiiviset B12-muodot näkyvät arvoissa.

Jos lääkärit olivat vakuuttuneita, että Lubitzin vaivat olivat korvien välissä, niin luotettavampia testejä kuten transkobalamiini tai virtsan metyylimalonaatti ei todennäköisesti tehty. (Jotkut lääkärit myös edelleen uskovat, että B12-puutos aiheuttaa aina hematologisia poikkeavuuksia kuten anemiaa ja makrosytoosia, mikä ei ole totta!)

Ei tietenkään voi varmuudella sanoa, että Lubitzilla olisi ollut vitamiinipuutos. On mahdollista, että hänellä tosiaan oli vain psykiatrisia oireita ja näköhäiriöt johtuivat stressistä tai luulosairaudesta (tai muusta fyysisestä syystä kuin B12-puutos). Mutta olisi hyvin surullista, jos hänellä olisi ollut fyysinen sairaus, jonka voi parantaa euron hintaisilla pistoksilla.

Comments are closed.