Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirja-arvostelu: Home ja terveys

Tuula Putus on Suomen parhaita homealtistuksen asiantuntijoita ja hänen kirjoittamansa kirja Home ja terveys sisältää monenlaista tietoa homevaurioista ja muista sisäilmaongelmista ja toisaalta homeista muuten kuin kosteusvauriomikrobeina.

Kirjassa tarkastellaan homeita etenkin lajikohtaisesti. Miltä ne näyttävät (kuvien kera) ja haisevat, millaisiin materiaaleihin ne pesiytyvät ja mitä ne tekevät ihmiselle. Homeethan voivat aiheuttaa terveysongelmia kolmella eri päämekanismilla: allergiana, niiden erittämien toksiinien eli homemyrkkyjen kautta ja infektiona, esimerkiksi aiheuttamalla sieni-infektion keuhkoihin. Kaikki homeet eivät kuitenkaan tee kaikkia näistä.

Toki usein homeiden vaikutuksia on vaikea tutkia, koska kosteusvauriossa on tyypillisesti monia eri mikrobeja. Niihin voi sisältyä homeita, hiivoja, bakteereja (muitakin kuin sädesieni), jopa alkueläimiä. Homeita voi tutkia rakenteista eri tavoin, mutta ei kovin hyvin ihmisestä. Allergiatestit on vain muutamalle hassulle lajikkeelle.

Homeille voi altistua muutenkin kuin kosteusvaurion kautta. Tuula Putus ei suosittele käyttämään esimerkiksi päiväkotien puulämmitykseen polttopuita, joissa on näkyvää hometta. (Voi toki kysyä, onko puulla järkevää lämmittää päiväkodissa muutenkaan, pienhiukkasten takia.) Luontokin on täynnä homeitiöitä, jotka tervettä ihmistä eivät haittaa, mutta homealtistunut voi reagoida niihin.

Kirjassa on jonkin verran myös tapauskertomuksia, joista tulee usein paha mieli tai suututtaa. Esimerkiksi keuhkonsiirron saanut potilas, joka joutui homevaurioiselle sairaalaosastolle. Ei varmaan yllätä, että hän menehtyi. Perusterve mies kuoli Aspergillus-homeen aiheuttamaan korvatulehdukseen, jota ei tunnistettu ja se levisi aivopaiseeksi.

Jotkut tapauskertomuksista ovat spekulatiivisempia, kuten potilas, jolla home tuntui pesiytyneen varpaankynsiin ja aiheuttavan levottomia jalkoja, mutta näissä tehdään todistamaton syy-yhteys selväksi.

Tämä ei ole mikään viihdyttävä tietokirja, vaan karu oppikirjamainen teos täynnä asiaa. Luin kirjan osin löytääkseni tietoa tietystä asiasta, mistä en löytänyt juuri asiaa: homeiden psykoaktiiviset vaikutukset, muut kuin uupumus jne.

Comments are closed.