Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Voiko norovirukselle mitään?

Tähän aikaan vuodesta on liikkeellä noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia, kuten yleensä. Norovirus on yksi kaikkein tarttuvimpia viruksia mitä on ja se selviää pitkään pinnoilla (jopa viikkoja!), joten säännöllinen huolellinen käsienpesu on erittäin suositeltavaa.

Virallinen totuus on, ettei norovirusta voi käsienpesun lisäksi estää muuten kuin olemalla geneettisesti onnekas.* Erääseen geenimuotoon liittyy osittainen immuniteetti virukselle ja myös B-veriryhmä voi tarjota suojaa, ilmeisesti kannasta riippuen. Norovirusrokote on kehitteillä, mutta ei taida ihan heti olla tulossa myyntiin. (* Onnekkuus on suhteellista, koska ko. geenimuoto voi vähentää ykköstyypin diabeteksen, mutta lisätä Crohnin taudin riskiä.)

Itse uskon, että noroviruksen saamisen riskiä voi vähentää ja tarttunutta tautia lievittää. Jotain tutkimusnäyttöäkin minulla on tämän käsityksen tueksi, vaikkakaan ei mitään läheskään Käypä hoito -tasoista.

Siperian ginseng (ei sukua ginsengille), venäjänjuuri eli eleuthero on yrtti, jota käytetään myös flunssan ehkäisyssä. Erään tutkimuksen mukaan se tehoaisi useisiin eri RNA-viruksiin ja norovirus on RNA-virus. Todistusaineisto ei ole ehkä vahvimmasta päästä, mutta itse (ja mieheni) vältimme sen avulla noroviruksen, vaikka samassa asunnossa oksenneltiin, minkä pitäisi olla lähes mahdotonta. Ja ainakaan minulla ei ole tuota immuniteettigeenimuotoa, eikä B-veriryhmää.

Myös varsinaisella ginsengillä on antinoroviraalista vaikutusta.

Oreganoöljy on laajakirjoinen antibakteerinen aine. Sillä näyttäisi olevan myös antiviraalista vaikutusta 1 2 3 norovirukseen. (Itse en olisi koskaan ilman oreganoöljyä, jonka avulla olen välttänyt kymmeniä antibioottikuureja.) Sitä otan itse, jos epäilen altistusta norovirukselle.

Pelkän oreganon syöminen ei siis riitä, laji on eri eikä vaikuttavaa karvakrolia saada tarpeeksi. Lushilla oli joskus myynnissä oreganosaippua, joka olisi varmaan toiminut hyvin “norokäsidesinä” (tavallinen käsidesi ei tuhoa norovirusta!), mutta huolellisen pesun tavallisella palasaippuallakin pitäisi riittää.

Myös useat flavonoidit voivat inaktivoida norovirusta, esim. granaattiomenan, mulperin, karpalon, viinirypäleensiemenen ja vihreän teen.

Jos oksennustauti pääsee iskemään, niin itse ottaisin Saccharomyces boulardiita, joka tunnetaan etenkin tuotenimellä Precosa (toki sen pitäminen sisällä voi olla ongelmallista…). Saccharomyces boulardii on probioottinen hiiva, jolla voi torjua ja hoitaa monenlaisia vatsatauteja ja ripuleita. Sitä ei ole tutkittu noron hoidossa, mutta useiden tutkimusten mukaan se vähentää tulehdusta suolistossa ja vähentää bakteeritoksiineja. Joitain tutkimuksia on myös rotaviruksesta, eli hyödyt eivät rajoitu bakteeri-infektioihin.

Hyvä apu on myös kookosvesi. Sinänsä jännä kookosveden “muotiaseman” huomioiden, että edellisen kerran sitä on tutkittu vatsataudin hoitona (ainakin hakusanalla “gastroenteritis”) vuonna 1992. Kookosvedessä on hyvä elektrolyyttikoostumus, eikä se maistu suolaiselta. (Joissain tutkimuksissa on tosin suositeltu lisäämään sekaan vielä ripaus suolaa.)

Kookoksisuus maussa vaihtelee merkistä toiseen, mutta sekaan voi toki lorauttaa vaikka limeä tai marjamehua. Itämaisista kaupoista saa kookosvettä tölkeissä, jotka säilyvät huoneenlämmössä vuosia. Ne ovat myös yleensä miedomman ja vähemmän kookoksen makuisia.

Koska norovirus pysyy tartutuskykyisenä pinnoilla pitkäänkin, suositellaan, ettei vieraita kutsuttaisi useaan viikkoon vatsataudin sairastamisen jälkeen. Jostain syystä ihmiset eivät tätä kuitenkaan noudata ja minut ja mieheni on usein kutsuttu kylään vain pari päivää sairastamisen jälkeen. Ethän levitä “kiertopalkintoa” eteenpäin.

3 Comments

  1. Väität, että vältit norovirustartunnan Siperian ginsengin avulla. Aika kova väite. Miten todistat sen?

    • En voikaan sitä todistaa, kuten tekstissä sanon. Muuta mahdollista syytä on silti hankala keksiä, koska geenitesteistä ei ole löytynyt immuniteettiä norovirukselle. Sattuma on toki mahdollinen, mutta kuulostaa oudolta huomioiden, että meitä oli kaksi, jotka eivät sairastuneet (ja molemmat ottivat Siperian ginsengiä).

  2. Nämä on kylä jänniä, että kuka sairastuu ja kuka ei. Alkun kun lapset menivät päivähoitoon, niin olin kaikissa oksennustaudeissa mitä he sieltä kotiin toivat. Nykyään en saa mitään, vaikka nuorimmainen oksentaisi päälleni ja yöllä miehen kanssa moneen kertaan ollaan oksennuspyykkiä sängystä yms. siivottu. Mies ei ole koskaa saanut vatsatauteja lapsilta ja mä tosiaan itse en ole enää vuosiin saanut, vaikka hyvin lähietäisyydellä lapsia hoivaankin heidän ollessaan kipeänä.