Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirja-arvostelu: Cannabis Extracts in Medicine

Elaine Moore on toksikologi, monia tietokirjoja julkaissut lääketiedekirjoittaja ja LDN- ja autoimmuuniaktivisti, jonka LDN-kirjan arvostelin aikoinaan vuonna 2009 englanninkieliseen lehteen (arvostelu ei ole enää verkossa). Cannabis Extracts in Medicine on hänen uusin, pari kuukautta sitten ilmestynyt kirjansa yhdessä lääkäri Jeffrey Dachin sekä kannabisaktivisti Justin Kanderin kanssa.

Kirjan nimi juontaa juurensa tekijöiden näkemykseen siitä, että vaikka lääkekannabista voi polttaa, vaporisoida ja syödä, kannabisuutteet ovat tehokkain tapa nauttia kannabista, sisäisesti tai vaikka ulkoisestikin. Perinteisestihän on ajateltu, että kannabis on lähinnä oireita, kuten kipua, lihasjäykkyyttä, pahoinvointia ja univaikeuksia lievittävä lääke, mutta oikeanlaisina valmisteina se voi vaikuttaa myös itse sairausprosessiin, esimerkiksi syövässä ja MS-taudissa.

Kirjassa käsitellään etenkin syöpää ja epilepsiaan, joissa kannabiksella on saatu usein huikeita hoitotuloksia. Kymmenenkin tehottomaksi osoittautuneen epilepsialääkkeen jälkeen CBD-painotteinen kannabisuute voi poistaa jatkuvat epilepsiakohtaukset jopa kokonaan. Parantumattomaksi julistettu aivokasvain tai leukemia voi joskus parantua.

Mukana on myös lukuisia muita sairauksia kuten skitsofrenia, ahdistushäiriöt, tulehdukselliset suolistosairaudet (Crohnin tauti ja colitis ulcerosa), Alzheimerin tauti, Parkinsonin tauti, silmänpainetauti, diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit, mukaan lukien sydäninfarktista seuraava iskemia/reperfuusiovaurio.

Kroonisista kiputiloista käsitellään syöpäkivun lisäksi esimerkiksi neuropatiaa, CRPS:ää, fibromyalgiaa ja migreeniä. Myös kannabinoidien vaikutuksia infektiosairauksiin käsitellään. MS-taudista olisi voinut olla enemmänkin asiaa, ja CFS/ME ainakin mainita.

Käsitin Mooren blogista, että kirjasta oli alun perin tarkoitus tulla CBD:tä käsittelevä (voin olla ymmärtänyt väärinkin), ja CBD:tä on tutkittu etenkin syövissä ja epilepsioissa), mutta sitten hän ilmeisesti ymmärsi miten olennaista on käyttää kaikkia kannabiksen tehoaineita, vaikka kyseessä olisikin CBD- tai THC-painotteinen uute.

CBD eli kannabidiolihan on ei-psykoaktiivinen kannabinoidi, jolla Yhdysvalloissa on hoidettu ihan vauvojakin esimerkiksi vaikeiden epilepsioiden (kuten Dravetin oireyhtymä tai Lennox-Gastautin oireyhtymä) tai aivokasvainten hoidossa. Yhdysvalloissa se on hyväksyttykin jo harvinaislääkkeeksi glioblastomaan, kaikkein vaikeimpaan aivokasvaintyyppiin. CBD:tä on tutkittu myös esimerkiksi ahdistuksen ja psykoosien hoidossa.

Suomessa valitettavasti CBD:stä ei puhuta lainkaan, vaikka se monissa Euroopan maissa onkin ihan laillista. Esimerkiksi täällä Hollannissa CBD-uutetta myydään ikärajattomasti luontaistuotekaupoissa, siinä missä kannabiskahvilat ovat sitten erikseen ikärajoineen ja muine rajoituksineen.

CBD:llä ja tutuimmalla kannabinoidilla, päihdyttävällä THC:llä on monia samoja vaikutuksia, esimerkiksi molemmat hillitsevät syövän kasvua ja vähentävät kipua. Ne tekevät näitä kuitenkin hieman eri reittejä (vaikka molemmat estävätkin syövän kasvua useiden eri vaikutusmekanismien kautta, jotka kirjassa on esitelty varsin yksityiskohtaisesti ja teknisesti), mikä selittää niiden synergiaa.

Kannabiksessa on kuitenkin kymmeniä eri kannabinoideja ja satoja eri muita aktiivisia aineita, joita Cannabis Extracts in Medicine esittelee myös kiitettävästi. Siinä käsitellään mm. kannabigeroli eli CBG, kannabinoli eli CBN, raa’assa kannabiksessa esiintyvät happomuodot CBDA ja THCA jotka aktivoituvat psykoaktiivisiksi muodoikseen vasta kuumentamisen myötä, sekä kannabiksen terpenoidit ja flavonoidit.

Kirjan mukaan raakaa kannabista voidaan mehustaa muiden kannabisuutteiden käytön ohessa, jolloin saadaan myös CBDA ja THCA käyttöön. (Tämä tietysti edellyttää tuoretta hamppua eli kotikasvatusta.)

Myös hampun muuta ruokakäyttöä kuten siementen hyviä rasvahappoja (esim. omega-3-rasva stearidonihappo eli SDA) käsitellään, mutta tästä olisi minusta voinut olla hieman enemmänkin, osuus jäi minusta aika teoreettiseksi. Itsehän olen vannoutunut hampun ruokakäytön kannattaja, onhan kyseessä yksi planeetan terveellisimmistä ruoka-aineista.

Kirjassa viitataan satoihin eri lääketieteellisiin tutkimuksiin ja iso osa materiaalista on varsin, ehkä turhankin teknisesti selitettyä, mutta siinä käsitellään myös kannabiksen kulttuurillista ja poliittista historiaa. Miksi ja miten tärkeästä lääke- ja hyötykasvista ja yhdestä apteekkien suosituimmasta tuotteesta demonisoitiin rasistisillakin metodeilla paha huume, jolla ei muka ole mitään lääkearvoa. Tärkeänä lähteenä on Jack Hererin loistava klassikkoteos The Emperor Wears No Clothes, joka käsittelee hampun historiaa.

Eräs jännä piirre oli se, että eräs lääkehampun historiassa useimmin listatuista käyttötarkoituksista tuntui olevan dysmenorrea eli kuukautiskivut ja muut “naistenvaivat” – joita kuitenkin olisi voinut kuvitella vähätellyn tai häpeillynkin esimerkiksi keskiajalla. Ilmeisesti ei.

Olen varsin perehtynyt lääkekannabikseen, päihdepolitiikkaan ja kannabiksen historiaan, mutta kirjassa oli silti kohtuullisen paljon minulle uutta tietoa. Se auttoi myös paremmin ymmärtämään ja hahmottamaan joitain asioita, joita olen jo aiemmin tiennyt, kuten eri kannabinoidien välinen synergia. Toisaalta joistain asioista jäin toivomaan lisää tietoa jota kirjaan olisi kyllä varmasti mahtunut, sillä siinä on vain 220 sivua.

Kirja on kuvitettu lukuisilla mustavalkovalokuvilla, jotka esittelevät hamppukasveja ja erilaisten kannabisuutteiden valmistamista. Tämä oli tavallaan hauska lisä, mutta ehkä vähän outokin, kun kyseessä ei kuitenkaan ole mikään käytännön opas, eikä siinä anneta mitään valmistus- tai kasvatusohjeita.

Kirjan rakenne oli minusta jossain määrin sekava, samoja asioita kerrottiin eri paikoissa niin että joku detalji mainittiin yhdessä paikassa ja toisaalla hieman eri piirteet. Hakuteokseksi tarkoitetussa kirjassa toistelu olisi ehkä mielekästä, mutta tämä on selkeästi lukukirja. Kirja ei myöskään ole mitenkään erityisen hyvin, jos ei huonostikaan, kirjoitettu, tosin eipä tällaista nyt hienon kirjoitustyylin takia kirjoitetakaan. Lukeminen sujuu hyvin.

Moore on toksikologi ja siinä mielessä tuntuu vähän erikoiselta, että teos edustaa koulukuntaa “kannabis ei ole koskaan tappanut ketään”. Pääpiirteissäänhän se on totta, kannabis ei ole myrkyllistä eikä sitä voi yliannostella. Harvoin se voi kuitenkin aiheuttaa vaskuliitin eli verisuonitulehduksen, mikä on hyvin dokumentoitu. Erittäin harvinainen sivuvaikutus, mutta olisi minusta pitänyt mainita. Kannabiksen on esitetty jopa aiheuttaneen muutamia aivohalvauksia.

Myös muutama outo väite kirjassa oli, kuten “Breast cancer is another type of aggressive cancer often with a poor prognosis.” Jotkut rintasyövät tosiaan ovatkin aggressiivisia ja huonoennusteisia, kuten tulehduksellinen rintasyöpä, mutta onneksi useimmat eivät.

Mooren taustan huomioiden vielä enemmän kummeksutti väite, että koska kannabinoideilla on vaikutusta muita lääkkeitä metaboloiviin entsyymeihin, se pitäisi ottaa “eri aikaan” niiden kanssa. Luulisi toksikologin ja lääkärinkin tietävän, ettei tämä poista ongelmaa. Myöskään yhtään CYP450-entsyymiä tai konkreettista yhteisvaikutusta ei listattu, erikoista.

Joka tapauksessa muutamista yksittäisistä ongelmakohdista huolimatta erinomainen, jopa hengenpelastava kirja, jonka soisi jokaisen lääkärin – ja kaikkien Valviran päättävien tahojen yms – lukevan.

Olen saanut kirjasta sähköisen arvostelukappaleen sen kustantajalta McFarlandilta.

2 Comments

  1. Kiitos tekstistäsi!

    Suomessa lääkehampun kotikasvatus omaan tarpeeseen kielletty?

    Tunnetko Espanjan politiikkaa hamppuun liittyen? Olen nyt talvet Espanjassa ja mitä olen nyt kuullut lääkehampun, niin minun kannattaisi kokeilla sitä. Kotikasvatus täällä ilmeisesti sallittua? En ole vielä hoksannut kysyä, löytyykö lääkinnällisiä hamppu-uutteita luontaistuotekaupoista täältä.

    • Suomessa on kielletty, Espanjasta en osaa sanoa mitään. Jos etsiskelet kannabisöljyä, varmista että valmiste on CBD-öljyä, ei hamppuöljyä, joka on hyvin terveellistä, mutta kyseessä on elintarvike ilman lääkinnällisiä kannabinoideja. CBD-öljy myydään yleensä pikkuruisissa tippapulloissa ja näyttää mustalta tökötiltä, siinä missä hamppuöljy on kellertävää tai vihertävää ja isommissa pulloissa.