Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Toimittaja löytää tappavia myrkkyjä ja bioaseita

Tiedejournalismissa, etenkin lääketiedejournalismissa, on usein paljon virheitä. Sitä tekevät esimerkiksi sanomalehdissä usein ihmiset, jotka eivät ole perehtyneitä tieteeseen. Kiirekin usein on.

Kaksi tyypillistä virhettä ovat tutkimuksen sisällön käsittäminen epähuomiossa väärin sekä huonosti tehdyn tai alustavan tutkimuksen revittely, etenkin jos siinä on jotain “shokeeraavaa”. Hyvän otsikon tekee vaikkapa se, jos epäterveelliseksi luultu asia onkin terveellistä (kuten uutisankka laihduttavasta suklaasta) – tai jos terveysruoka onkin haitallista, kuten viimeviikkoinen vaarallinen lehtikaali.

Kauppalehti kirjoitti jutussaan, että lehtikaali voi sisältää “tappavaa myrkkyä”. Iltalehti uutisoi saman “Järkyttävä yllätys”. Kauhistus! Lehtikaali imee maasta talliumia, jota yksi gramma voi jo tappaa ihmisen. (Aika montaa raskasmetallia paljon pienempikin määrä voi tappaa.)

Vox, joka tietysti ei ole tiedelehti sekään, kirjoitti asiallisen jutun lehtikaaliväitteiden ongelmista. Yksittäinen “asiantuntija” väittää lehtikaalin aiheuttavan mm. gluteeniyliherkkyyttä hatarien johtopäätöksiensä perusteella. Vakuuttavaa. Lisäksi lehtikaalin raskasmetallitutkimukset tehtiin hyvin epäilyttävässä labrassa.

(Toinen Kauppalehden viittaama tieteellinen artikkeli ei nähdäkseni edes puhu lehtikaalista, vaan tavallisesta kaalista.)

Iltalehti julkaisikin myöhemmin jutun, jossa suomalainen asiantuntija toteaa, ettei lehtikaali ole vaarallista. Alkuperäisen tutkimuksen ongelmiin siinä ei pureuduttu.

Lisäksi korjausjutun lopussa varoitetaan, että lehtikaali voi mahdollisesti kuitenkin aiheuttaa munuaiskiviä, koska siinä on paljon oksalaattia. Lehtikaalissa ei kuitenkaan ole paljoa oksalaatteja. (Siitä kiistellään, kuinka merkittävä riskitekijä oksaalihappo on munuaiskivien aiheuttajana. Riski koskee todennäköisesti ihmisiä, joilta puuttuu suolistosta sitä hajottava Oxalobacter formigenes.)

Satakunnan Kansan muutaman viikon takainen syöpäuutisointi on siitä ovela mediakritiikkiesimerkki, että siinä ei aivan suoraan anneta väärää tietoa, mutta teksti ja kuva yhdessä implikoivat hyvin vahvasti, että kosmetiikan sisältämä hyaluronihappo kertyy syöpäkasvaimiin ja huonontaa syövän ennustetta.

Timo Nykoppin väitöstutkimuksessa ei kuitenkaan puhuta kosmetiikasta tai kehoon ulkoisia reittejä päätyvästä hyaluronihaposta mitään, vaan kyse on elimistön omista hyaluronaaneista, jotka kertyvät syöpäkasvaimien ympärille. Tutkimus selvitti tähän syyn: hyaluronaania hajottavien hyaluronidaasien ilmentyminen on vähentynyt. Ts. hyaluronaanit eivät hajoa riittävän nopeasti ja niitä pääsee kertymään.

Jos tutkimuksen ymmärtää oikein ja unohtaa kasvovoiteet, siinä ei ole minusta mitään sanomalehtiuutisen arvoista. Se on kenties arvokas tiedeuutinen syöpätutkijoille, mutta maallikolle siinä ei ole juuri mitään.

Tämä blogipostaus oli jo melkein valmis muutama päivä sitten, kun iltapäivälehti julkaisi tällaisen uutisen:
Biovaara-uutisointi
Sana bioase, check, biohazard-merkki, check, “kaataa ihmisiä”, check, “uskotaan nousevan”, check, sana rutto, check. Kyseessä siis hyttysten levittämä jänisrutto, josta minäkin olen kirjoittanut. Se löytyy joltain potentiaalisten bioaseiden listalta, mutta silti uutisointi on “hieman” turhan raflaavaa ja pelottelevaa.

Hyaluronihappoa sisältävä kosmetiikka ja lehtikaali ovat siis molemmat edelleen turvallisia. Hyttysenpisto on yleensä vaaraton. Ja suklaa maistuu hyvältä.

4 Comments

 1. Aleksi Grym kirjoittaa toisaalla että lehtikaalipelottelu perustuu tiettyyn viraaliin huuhaa-sivuun. Huojentava tieto. Löysin suomennettuja lehtikaali pelotteluja parikin. Jopa raudan sanovat imeytyvän huonommin ja kehottivat nauttimaan maitoa – vaikka tutkimus 1) osoittaa lehtikaalin raudan imeytyvän maitoa PAREMMIN, 40.9% vs. 32.1%.

  Eilen keräsin Saimaan saaresta anopin lehtikaalia – siellä pitkä rivi valmistumassa. Varmistin personal trainer Thomas Tadlockilta tuleeko esim. kilpirauhasongelmaa suurten lehtikaalimäärien kanssa ja ei ole kuulemma sitäkään: “We’ve never seen extremely high intake of kale and broccoli and all other cruciferous veggies negatively affect our students with thyroid disease.”

  Tutkimus lehtikaalin raudan imeytymisestä:
  1) Heaney RP, Weaver CM. Calcium absorption from kale. Am J Clin Nutr 1990; 51:656-657.

  • Eihän maidossa ole juuri rautaa, vaan se ennemminkin estää raudan imeytymistä muista ruoista.

   Tuo kaalien goitrogeenisyys eli kilpirauhasen toimintaa haittaavuus on kiistanalainen aihe. Näyttää kuitenkin siltä, ettei se ole ainakaan mikään yleinen ongelma, vaikka jotkut yksittäiset ihmiset ovat sitä mieltä, että heihin se vaikuttaisi. Toisten mielestä goitrogeenisyys olisi riskinä vain silloin, jos on myös seleenistä puutosta.

 2. Moderaattorille tiedoksi korjaus äskeiseen jos mahdollista, eli kalsiumin – ei siis raudan imeytymisestä oli puhe. Kiitos.