Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Punkkisairauksia paljon enemmän kuin vain kaksi

Tiesitkö, että punkilta voi Suomessa saada jopa tappavan taudin, joka ei ole borrelioosi eikä puutiaisaivokuume? Jo vuonna 1996 todettiin, että yli 3 % Helsingin puutiaisista kantoi ehrlichiaa, jonka aiheuttama ehrlichioosi on pahimmillaan hengenvaarallinen tauti. Ehrlichiaa kutsutaan joskus myös anaplasmaksi, vaikka yleensä katsotaan, että nämä ovat kaksi eri lähisukuista taudinaiheuttajaa.

Viime viikkoina lehdissä on kirjoitettu paljon kroonisesta borrelioosista ja onko sitä olemassa vai ei (ja monessa on virheellistä tietoa mm. ns. Saksan testeistä). Toisten mielestä infektio voi kroonistua, toiset taas uskovat, että kyseessä on esimerkiksi borrelian laukaisema autoimmuunisairaus.

Käytyäni läpi satoja sivuja näyttöä kallistun itse ensimmäiselle kannalle (vaikka molemmat sairausmuodot ovat mahdollisia), kuten kirjoissanikin kerron. Toivottavasti ja luultavasti asiasta on pian selkeää näyttöä.

Jutuissa ei jostain syystä ole, ainakaan minun lukemissani, mainittu oheisinfektioita. Monien mielestä osa “myöhäisborreliooseista” selittyy sillä, että kyseessä onkin useita eri punkilta saatuja infektioita. Puutiainen voi tartuttaa monia muitakin sairauksia kuin borrelioosin ja TBE:n, nimittäin useita eri bakteereja ja alkueläimiä, mahdollisesti myös lois- ja sieni-infektioita. Kaikkien esiintyvyydestä Suomessa ei ole vielä varmuutta.

Riketsiaa on todettu Venäjällä ja Ruotsissa, joten ei tosiaankaan ole kaukaa haettua, että sitä olisi myös Suomessa. Babesiaa ja bartonellaa on havaittu useissa Euroopan maissa. Ainakin Yhdysvalloissa puutiaiset näyttävät kantavan yleisesti mykoplasmaa. Myös klamydia- ja yersinia-lajeja on joissain lähteissä listattu mahdollisiksi punkki-infektioiksi.

Vaikka kaikkia näitä infektioita ei Suomessa olisikaan, voi matkailija napata tartunnan ulkomailta. Infektioita harvoin testataan. Osa voi parantua lyhyelläkin antibioottikuurilla, jos antibiootti on oikea, toisiin (kuten babesia), ne tehoavat heikosti, koska kyseessä ei ole bakteeri.

2 Comments

  1. Olisimpa tiennyt tämän aiemmin, sillä kirjoitin palautetta KH-johtoryhmään borrelioosin hoitosuosituksista.

  2. “Krooninen” ja “uusiutunut” eivät ole sama asia. Esim. taannoin twiittaamasi linkin takaa löytyvä artikkeli kertoo jälkimmäisestä, ei “kroonisesta” borrelioosista joka on humpuukia.