Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Pinjansiementen hämmentävä haittavaikutus

Pinjansiemenet ovat mietoja, vaaleita siemeniä, joita käytetään etenkin pestossa ja muussa italialaisessa ruoassa, salaateissa ja jonkin verran aasialaisissa ruoissa. Niihin liittyy kuitenkin ikävä ja varsin epätavallinen haittavaikutus.

“Pinjasyndrooma” tai “pinjasuu” (pine mouth) on nimi oireilulle, jossa pinjansiementen syönti aiheuttaa hyvin epämiellyttävää kitkerän metallista makua suuhun, joka alkaa yleensä 12-72 tuntia siementen syömisen jälkeen ja kestää päiviä, viikkoja tai jopa kuukausia. Syy ei ole täysin selvillä, mutta kyseessä ei ilmeisesti ole allergia. Joskus kokonaiset perheet ovat saaneet oireita, joskus vain yksi ruokailijoista.

Ongelma koskee ilmeisesti lähinnä yhtä tiettyä pinjalajiketta (kiinansembra eli Pinus armandii), joka yleistyi markkinoilla voimakkaasti muutamia vuosia sitten, kun yleisemmän pinjalajikkeen siemenistä tuli niin huono sato. P. armandiin siemenet tunnistaa tummanruskeista “nypyköistä” siementen päissä – tosin hyvin samannäköinen lajike ei aiheuta ongelmia. Tärkeimmän pinjasuututkijan sivustolta löytää kuvia, joihin voi vertailla mahdollisia siemenostoksiaan.

Täällä Hollannissa pinjasuuta on raportoitu erityisen paljon, etenkin yleisimpien kauppaketjujen omista merkeistä. Suomestakin löytyy muutamia raportteja. Myös esimerkiksi Sacla-pestoista, joita myydään Suomessakin, on raportoitu pinjasyndroomaa.

Joillain ihmisillä pinjansiemenistä on seurannut vatsakipuja, kurkkukipua, suun ja huulten kuivumista, rakkuloita suussa, hikoilua, kuumetta, päänsärkyä, ripulia ja/tai hyvin rajuakin oksentelua, joka sekoittuu helposti ruokamyrkytykseen. Siitä kiistellään, onko tämä sama kuin pinjansiemenallergia vai pinjasyndrooman vaikeampi muoto – osalla on ollut myös makutuntemuksia, toisilla ei. Allergiatesteillähän tämä varmaan selviäisi.

Pinjasuu on hankala diagnosoida, jos sen syytä ei tunneta, ja on kuvattu useita tapauksia, joissa on määrätty turhaan esimerkiksi antibiootteja tai närästyslääkkeitä, kun vaivan syy ei ole selvinnyt.

Hoitoa pahaan makuun suussa ei tiettävästi ole, mutta moni on kokenut, että hampaiden harjaus, purukumin pureskelu tai happamat asiat, kuten sitruunamehu tai kirpeät karkit, helpottaa sitä väliaikaisesti. Jotkut ovat jopa nukkuneet purukumi suussa, mitä missään nimessä ei voi suositella, koska siihen liittyy tukehtumisriski.

Pestoon voi käyttää monia muitakin siemeniä ja pähkinöitä, jos ei halua käyttää pinjansiementä. Cashew on ehkä lähinnä pinjansiementä. Itse olen käyttänyt mm. auringonkukansiementä, kuorittua hampunsiementä ja pistaasia.

Comments are closed.