Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Vaikeita vatsaoireita chiasiemenistä

Chiasiemenet ovat hyvin suosittu superruoka tällä hetkellä. Niissä onkin paljon hyvää: niissä on erittäin runsaasti omega-3-rasvahappoja (suunnilleen saman verran kuin pellavansiemenissä), paljon kuituja ja mineraaleja. Toisin kuin pellava, ne eivät kerää itseensä kadmiumia, joten niitä voi syödä teoriassa ilman rajoituksia, siinä missä pellavaa suositellaan enintään 1 rkl päivässä. Ne sopivat useimpiin erityisruokavalioihin.

Chiaa voi lisätä leivonnaisiin ja smoothieihin ja niistä tehdään myös chiavanukasta. Siemenet geeliytyvät nesteessä hieman pellavansiementen tapaan, jolloin vanukkaasta tulee etäisesti riisiryynipuuroa muistuttavaa “klimppisosetta”. Kaikki eivät siitä pidä, mutta esimerkiksi minusta se on ihan maukasta. Chiaan törmää esimerkiksi patukoissa, elävän ravinnon kekseissä ja karppileivissä.

Chiasiemeniä ei tule koskaan syödä liottamatta. Mediassa on raportoitu yksittäisiä tapauksia, että ne ovat tällöin aiheuttaneet ruoansulatuskanavan tukoksia, koska kuivat siemenet turpoavat hyvin voimakkaasti vedessä. (Sama varoitus koskee myös muita nesteessä voimakkaasti laajentuvia ruoka-aineita, kuten psylliumkuitua ja konjac-laihdutusvalmistetta.)

Kun monet valittavat chiasta saamiaan vatsavaivoja netissä, heille naureskellaan, että mitäs et tajunnut liottaa niitä, idiootti. Mutta chiasta voi saada vatsavaivoja liotettunakin, kuten pääsin havaitsemaan.

Muutama kuukausi sitten laitoin pitkästä aikaa chiavanukasta. Siemenet likosivat tuntikausia ja söin vanukasta vain puolisen desiä. Sain pahat vatsakivut. En ollut varma, voisiko chia olla syynä, eihän siitä ollut aiemmin tullut mitään. Samana päivänä olin juonut pitkästä aikaa rohtosalkoruusuteetä. Heitin lopun vanukkaan pois ja välttelin varmuuden vuoksi rohtosalkoruusua, jota epäilin enemmän.

Jossain vaiheessa söin patukkaa, jossa oli ripaus chiasiemeniä. Vatsavaivoja tuli taas, mutta ne olivat lievempiä, enkä taaskaan voinut olla varma, johtuivatko ne siitä.

Hiljattain ostin kokeeksi erään amsterdamilaisleipomon asteekkileipää, kun heidän karppileipänsä oli loppu (en voi syödä tavallista leipää). Siinä on teffiä, amaranttia ja chiaa. Leipä maistui oikein maukkaalta, söin sinä päivänä yhden palan ja pakastin loput.

Vatsavaivat olivat hirveät. Useita päiviä mahakipua, erittäin paha ummetus, jopa vähän kuumetta nousi. Ensimmäisenä yönä nukuin vain kaksi tuntia. Kipua oli sekä paineen tunnetta että välillä myös hieman närästysmäistä “korventavaa”.

En onneksi oksentanut, kuten joillekin on käynyt, pahoinvointi oli suht lievää, mutta en pystynyt syömään normaalisti, vatsa tuli heti täyteen ja ruokahalukin oli tavallista heikompi. Kolme päivää söin vain ehkä puolet siitä mitä yleensä.

Jälleen en voinut olla aivan varma chian syyllisyydestä. Arvelin, että leivässä sitä oli hyvin vähän ja söin vain pienen viipaleen. Olin samana päivänä myös kokeillut myös ensimmäistä kertaa pieniä määriä kahta uutta ruoka-ainetta, miettimättä että niissä on molemmissa reilusti tanniineja. Tanniinit tuntuivat loogiselta syyltä moiseen ummetustyyppiseen vatsavaivaan.

Koska edelleenkään en halunnut uskoa chian olevan syypää, kokeilin viikkoa myöhemmin syödä yhden asteekkileipäviipaleen. Muutamaa tuntia myöhemmin kun tajusin sen olleen taas huono idea, otin vähän yrttipohjaista laksatiivia ja säästyin edelliskerran kaltaiselta piinalta (ehkä myös siksi, kun en ollut syönyt tanniineja), mutta vatsavaivoja tuli kuitenkin.

Tämä ei ole ensimmäinen superruoka, joka on aiheuttanut minulle vatsavaivoja. Syanobakteeri klorellaa siedin alkuun hyvin, mutta sitten se alkoi aiheuttaa pahoja vatsavaivoja ja voimakasta pahoinvointia.

Netissä löytyy kertomuksia ihmisistä, jotka ovat kärsineet rajusta oksentelusta ja ripulista klorellan seurauksena, eräskin CFS/ME-potilas peräti kuukausia, kun luuli ripulin johtuvan sairaudestaan. Myös gojimarjoista jotkut ovat saaneet pahoja vatsaoireita. Jos jotain ruoka-ainesta tai lisäravinnetta käyttää joka päivä ja vaivat alkavat vasta kuukausien jälkeen, voi olla vaikea yhdistää niitä tiettyyn ruokaan.

Eräs tuttava kärsi kuukausia ikävistä hengitystieoireista ja myöhemmin hän tajusi, että oli allergisoitunut käyttämilleen oliivinlehtikapseleille (jotka ovat melko yleinen allergeeni). Häntä harmitti, että oli turhaan kärsinyt, kun ei tajunnut yhteyttä aikaisemmin. Hänelläkin on allergiatyyppinen perussairaus, jonka piikkiin oireet menivät.

Toki “ei-superit” ruoatkin voivat sotkea vatsan. Monelle vaikkapa sipuli tai pavut aiheuttavat vatsavaivoja, puhumattakaan vaikka laktoosi-intoleranssista. Mutta aina on hyvä muistaa, että (super)ruoat eivät välttämättä ole haitattomia, samoin se, että ruoka joka on aiemmin sopinut voi yhtäkkiä lakata sopimasta.

5 Comments

 1. Muotijuttujen kanssa on juuri se ongelma, että muotiainetta aletaan lisäämään ihan kaikkialle. Itse olen allerginen aloe veralle ja suurin ongelma ei ole kosmetiikka (melkein voiteessa kuin voiteessa on ihmeitä tekevää aloeta), koska iholle voi tunkea vaikka ruokaöljyä, vaan karvojenpoistohöylät. Koitapa löytää karvanpoistohöylä ilman geeliliuskaa, jossa olisi “ihoa rauhoittavaa aloeta”. Itsekin työni puolesta myyn muun muassa aloeta ja tiedostan, ettei suurin osa ole sille allerginen, mutta ei sitä tarvitsisi ihan joka ikiseen paikkaan laittaa sekaan. Sellainen markkinoija, joka väittää minkä tahansa tuotteen X sopivan ihan kaikille, on vilpillinen ja väärässä.

  • Näinhän se on. Minulle ei sovi vihreä tee kosmetiikassa, vaikka teetä voin ongelmitta juodakin. Varmaankin 2/3 sentyyppisistä kasvovoiteista, joita muuten ostaisin, sisältää vihreä tee -uutetta. Sitä on usein myös muussa kosmetiikassa.

   Mietin juuri jokunen päivä sitten, kuinkahan yleistä aloe vera -allergia on, kun seuraavaa kirjaani varten lueskelin nettikeskusteluja aiheesta. Aloetahan nimenomaan levitetään usein rikkinäiselle iholle, esim. Jenkeissä monella on oma aloe vera, josta sitten kaivetaan geeliä haavoille ja hiertymille, ja rikkinäinen iho on varsin ikävä herkistymisen kannalta.

 2. Mie olen kanssa kokeillut yhtä sun toista superfoodeja, enkä kovin hyvin tuloksin. Chian-siemenistä myös mie sain kovat vatsaoireet, ashwagandha sekä inkivääri aiheuttivat mulle mahahaavauman, hampunsiemenjauheesta tuli niin ikään masu kipeeks. Johanneksenleipäpuujauhe, eli carob teki voimakasta oksentelua ja ripulointia, samaten avokadot. Raakakaakao ei sovi mulle ollenkaan, siitä saan karmeen refluksin ja närästyksen. Riisinlesejauho, eli toco tekee mulle voimakasta suupoltetta.

  Eli vähän kaikkee on tullut kokeiltua, toistaseks vaan spirulina, mehiläisen siitepöly,banaanijauhe ja moringa sopivat mulle.

  Melkoista arpapeliä aina uuden tuotteen kokeileminen, ensin saa pitkään googletella sopiiko sen ja tään ja tuon sairauden kanssa ja sitten kotona alkaa varsinainen ihmiskoe, joka on harmittavan usein päättynyt pettymykseen.

  • Huh, siinä on melkoinen määrä ongelmallisia ruoka-aineita. Oletko saanut vastaavia vaivoja myös muista kuin superruoista?

   Inkiväärihän lisää mahahapon eritystä ja ashwagandhakin siihen varmaan pystyy lisäämällä asetyylikoliinin määrää, joten sinänsä mahahaava ei kuulosta yllättävältä, ikävältä kyllä.

 3. Marie Josefine: Kuulostaa just niiltä ruoka-aineilta joita O-verityypin pitäis välttää. O:lla mahahapon eritys luontaisesti runsasta. Itsellä parani insuliiniresistenssi, vatsaoireet ja ihottumat kun lääkäri laittoi verityyppiruokavaliolle. 🙂 ikinä ei ole lääkkeitä määrännyt, kun omalla praktiikalla voi toimia niinkuin parhaaksi näkee, eikä vaan lääkeyhtiöiden kätyrinä.