Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Noudatatko erityisruokavaliota?

Kirjoitan parhaillani kirjaa erityisruokavalioista ja jotta minulta ei menisi tärkeitä asioita tai näkökulmia ohitse, olen tehnyt pienen kyselyn. Jos noudatat erityisruokavaliota, jaksaisitko täyttää kyselyn?

Melkein mikä tahansa erityisruokavalio kiinnostaa minua, paitsi kasvissyönti/vegaanius, ellei kokemuksesi siitä ole syrjäseudulta (kysely käsittelee mm. sitä, miten hyvin erityisruokavalioinen löytää itselleen sopivaa ruokaa kodin ulkopuolelta).

Ruoka-allergia katsotaan tässä erityisruokavalioksi, jos allergioita on useita tai ne ovat erityisen ongelmallisia, kuten maito tai vilja. Erityisruokavaliolla ei tarvitse olla nimeä, vaikkapa “vältän sipulia, porkkanaa ja kaaleja koska saan niistä vatsavaivoja” on erityisruokavalio.

Voit vastata myös aiemmasta ruokavaliostasi tai puolisosi tai lapsesi ruokavaliosta, kunhan ruokavaliota on noudatettu ainakin 2-3 kuukautta.

Jos jätät tähän postaukseen kommentin, näen siinä olevan sähköpostiosoitteesi, vaikka julkisesti se ei tulekaan näkyville. Lähetän kyselyn sähköpostitse. Voit toki myös lähestyä minua suoraan sähköpostitse, maija@writeme.com.

Olisi kiva jos täyttäisit kyselyn suunnilleen heinäkuun puoliväliin mennessä. En tee vastauksista varsinaista koostetta enkä todennäköisesti käytä niistä lainauksia suoraan (eli nimiä yms ei mainita), vaan niiden tarkoitus on olla taustatyötä, varmistaa että käsittelen aihetta ja eri erityisruokavalioita mahdollisimman kattavasti ja monipuolisesti, eri vinkkeleistä.

Voit toki kommentoida erityisruokavalioihin liittyviä ajatuksia, kysymyksiä tai ehdotuksia myös tämän postauksen kommenteissa. On kuitenkin syytä mainita, että kirja ei ota kantaa eri ruokavalioiden “paremmuuteen”.

5 Comments

 1. Hei,
  viestini ei ehkä ole aivan sitä mitä odotit – tai vastauksia kysymyksiisi.
  Olen koko ikäni kärsinyt inkontinessista, syönyt “kilokaupalla” erilaisia lääkkeitä, saamatta minkäänlaista apua. Käyttänyt lihasten harjoitus laitteita ja sähköiskuterapiaa, lähes turhin tuloksin.
  Pari vuotta sitten päätin ryhtyä noudattamaan VHH dieettiä ja seurauksena vaipankulutukseni putosivat todella paljon. Ongelma lähes katosi. En ole kuitenkaan saanut vahvistusta sen enempää nettiartikkeleista kuin tohtoreiltakaan asiayhteydestä. Nykykäsitykseni mukaan jotkut ruoka-aineet – pääasiassa viljat, mutta myös jotkut muut minulle tuntemattomat ruoka-aineet (ruuan lisäaineet) – aiheuttavat aineenvaihduntatuotteita, jotka saavat rakkoni ylireagoimaan. Yksinäni asian kanssa eläessäni en ole saanut itsestäni energiaa ottaa selvää mitä muita häiriön aiheuttajia ravinnossani on. Vaipat ovat kohtuullisen halpoja.
  Kun en tarkoin tiedä, viljojen lisäksi, mitkä ovat vaivojeni syyt, en myöskään tarkoin tiedä miten ulkona söisin. Viljattomuuden lisäksi. Viljattomuus on kohtuullisen helppo, muttei välttämättä maukas vaihtoehto.

  • Kiitos kommentista joka tapauksessa, mielenkiintoista. Lasten vuoteenkastelusta löytyy joitain pieniä tutkimuksia, joissa se on yhdistetty allergioihin.

   (Poistin kommentistasi sukunimesi, kun en ollut varma oliko se tarkoituksella yhdistetty noin intiimeihin terveystietoihin.)

 2. Löysin tämän blogin ja jos kerkiää, niin voin omasta puolestani
  vastailla tuohon ruokavaliokysymykseen.

  Itse aloitin vhh-ruokavalion vajaat pari vuotta sitten, kun minulla
  todettiin diabetes kakkonen ja sokerit olivat lähtötilanteessa
  lähellä kahtakymppiä.
  Lähes välittömästi vähensin hiilareita ja sokerit ja myös paino
  alkoi tippua. Ainakin minulle sopii hyvin. Olo energinen ja hyvä.

  tv. Päivi

 3. Viestini tulee nyt varmaan liian myöhään kun en ole hetkeen lukenut blogiasi. Jatkan samalla linjalla kuin edelliset kommentoijat. Minulla on endometrioosi ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Aloitin VHH-ruokavalion noin kuusi vuotta sitten akupunktiohoitajani suosituksella. Samalla lopetin kaikki minulle määrätyt vahvat kipulääkkeet (panacod, tramal ym), joita gynekologit ja yleislääkärit minulle määräsivät endo-kipujen hoitoon. Niidenkään avulla en pystynyt elämään normaalia elämää, koska lääkkeet aiheuttivat koko ajan enemmän sivuvaikutuksia. Pelkäsin mielettömästi lääkkeiden poisjättöä, koska ajattelin, että sitten vasta invalidi olen, kun ei kipuihin mikään auta. Mutta toisin kävi. Elimistöltä meni jonkin aikaa tottua uuteen ruokavalioon ja lääkkeettömyyteen, mutta akupunktion ja yrttien avulla pärjäsin jotenkuten pahimman vaiheen ohi. Nyt kuusi vuotta myöhemmin tilanteeni on parempi kuin koskaan. Olen energinen, vatsavaivoja ei ole, endo-kipuja on vain kuukautisten aikana, pystyn harrastamaan monipuolista liikuntaa ja elämään normaalia elämää. Akupunktiohoitajani selitys VHH-ruokavalion toimivuudelle on, että hiilihydraatit alentavat kipukynnystä ja ruokkivat tulehdusta kehossa ja siksi niitä pitää välttää. Ainakin minun kohdallani on toiminut paremmin kuin uskoinkaan. Endometrioosi minulla todettiin jo 17-vuotiaana, mutta kilpirauhasen vajaatoiminta vasta 4 vuotta sitten. Itse kuitenkin uskon näin jälkikäteen, että se on ollut taustalla paljon kauemmin. Sitä ei vaan osattu tutkia, koska kuten lääkärikin sanoi, olen “liian laiha” sairastaakseni sitä. Syön monipuolisesti vähähiilihydraattista- ja raakaruokaa, marjoja, hedelmiä ja pähkinöitä ja käytän päivittäin kookosöljyjä. Sain siis apua vasta kun hyppäsin pois lääkäreiden kelkasta. Ja jos erehdyn lääkäreille kertomaan kuinka paljon apua olen saanut akupunktiosta, yrteistä ja ruokavaliosta, kuulemma vaarannan oman terveyteni uskomalla puoskareita. Vaikka vointini on parempi kuin vuosiin. 😉 P.S. Toivoisin asiaa endometrioosista. Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja hyvin ymmärrettävistä kirjoistasi. Hyvää syksyä!

  • Anteeksi viivästynyt vastaus. Kirjassani mainitaan myös endometrioosi, mutta siinä mielessä tämä on ongelmallinen juttu, että ainoat tutkimukset liittyvät aivan toisenlaiseen ruokavalioon, vähärasvaisuuteen sun muuhun. (Yksi julkaisu löytyy gluteenittomasta ruokavaliosta.)

   En epäile, etteikö VHH-ruokavalio voisi auttaa. Endometrioosia sairastavalla ystävällänikin sokerin välttäminen vähentää kipuja, muista ruokavaliomuutoksista (ml. gluteeniton) ei ole ollut apua. Näistä pitää kuitenkin kirjoittaa varovasti, kun näyttöä ei ole.