Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Probioottia korvaan

Olen kirjoittanut aiemmin probioottien käytöstä iholla, suussa, emättimessä ja muissa kehon osissa. Vasta viime aikoina minulle on selvinnyt, että myös korvalla on mikrobiomi eli mikrobifloora, joka voi olla hyvinkin olennainen.

Ehkä Valkeen korvavalossakin on jotain järkeä, sillä korvan mikrobiomi voi vaikuttaa paitsi itse korvan toimintaan, myös aivoihin. Tällä hetkellä tutkimus on vielä melko alkutekijöissään, mutta kuten muissakin kehon onteloissa, osa mikrobeista voi tietyissä olosuhteissa olla hyödyksi, tietyissä haitaksi.

Tällä hetkellä tutkitaan erityisesti korvan normaaliflooraan kuuluvaa Ohrwurmis auralista. Erityisen mielenkiintoista siinä ovat sen poikkeukselliset adheesiomolekyylit, joilla se pystyy takertumaan erittäin sitkeästi korvakäytävän värekarvoihin. O. auralista eivät poista vanupuikot, huuhtelut tai suihkuttelut.

O. auralista on olemassa erilaisia lajikkeita, joista joitain pidetään probiootteina ja toisia enemmänkin patogeenisinä mikrobeina, jotka aiheuttavat inflammaatiota. Saman kannankin haitallisuus voi kuitenkin vaihdella eri yksilöillä. Auralis voi joissain tapauksissa tartua myös ihmisestä toiseen ja jopa epäorgaanisten vektoreiden välityksellä.

Tyypillisin Ohrwurmis auraliksen aiheuttama oire on keskittymisvaikeudet, joskus voi ilmetä ärtyisyyttä ja kiukunpurkauksia. Harvoissa tapauksissa se voi vaikuttaa sisäkorvan kaarikäytävien kautta myös tasapainoaistiin, ainakin henkiseen tasapainoon.

Kokenut mikrobibongari voi tunnistaa patogeenisen auraliksen jo päältä päin: pää hytkyy ja kasvoille nousee tuskainen ilme.

Koska auralis kuuluu normaaliflooraan, siitä ei yleensä pysty häätämään elimistöstä kokonaan. Kuten oraalisiakin probiootteja käytetään kolonisoimaan suolisto hyvillä baktereeilla, jotka valtaavat elintilaa patogeeneiltä, tehokkain häätökeino myös auralikseen on korvata haitallinen kanta toisella – siis hieman kuin ulosteensiirto.

Lisää tietoa O. auraliksesta löytyy täältä: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19948084.

Ohrwurmis auralikseen voi löytyä apu myös skanmarja-superruoasta, homeopaattisesta liikunnasta ja xD-vitamiinista.

Comments are closed.