Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Käytätkö väärennettyjä mausteita?

Suomessa vedettiin hiljattain pois myynnistä kasa mausteita ja maustesekoituksia “mantelijäämien” vuoksi. Tästä saa sellaisen kuvan, että mausteet olisivat tuotantoprosessissa kontaminoituneet, eli esimerkiksi olleet samalla linjalla manteleiden kanssa. Tällainen olisi kurjaa, mutta voisi kuitenkin erehdyksessä tapahtua.

Jos hollantilaista mediaa on uskominen, tämä ilmaus on kuitenkin harhaanjohtava, ellei suorastaan huijaamista. Täällä nimittäin vastaavien markkinoilta vetojen yhteydessä kirjoitettiin, että juustokuminaa on nimenomaan huonon sadon takia osittain laimennettu mantelijauheella. Siis väärennetty. (Hassultahan tämä tuntuu, ei mantelikaan ole kovin edullista ja siinäkin on ollut huonoja satoja viime vuosina.)

Juustokumina on hyvin yleinen mauste maustesekoituksissa ja valmisruoissa, melkeinpä pippurin tapaan. Niinpä mantelista juustokuminaa voi olla ehtinyt moniin ruokiin. Muille siitä ei toki ole harmia, vaikka eihän ole kiva miettiä, ostaako väärennettyä, laimennettua ruokaa, mutta manteliallergikko voi siitä oireilla.

Jos kokkaa itse, joihinkin ruokiin tulee jopa lähes 1 tl juustokuminaa per annos. Jos siitä vaikkapa 1/3 olisi mantelia, se riittänee jo suurelle osalle allergikoista aiheuttamaan oireita, siinä missä pelkkä mantelikontaminaatio aiheuttaisi oireita vain herkimmille.

Hollantilaiset lehdet julistivat jo, että mausteiden väärentäminen on “uusi hevosenlihaskandaali”. Hevosenliha on hyvin harvalle vaarallista, mutta pähkinäallergikkoja on kohtuullisen paljon. Osa voi saada pienestäkin pähkinämäärästä jopa anafylaktisen reaktion, johon voi kuolla.

Kuinka yleistä muiden mausteiden väärentäminen sitten on? Sahramia on väärennetty jotakuinkin aikojen alusta asti. Se kun on huikean kallista. Jos sahramia saa halvalla tai ison pussukan, se on lähes varmasti ainakin suurimmaksi osaksi kurkumaa tai muuta kuin sahramia. Kurkuma-allergia ei ole hirveän yleistä, vaikka ei tavatontakaan.

Sahramista on yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan löydetty myös glyseriiniä, santelipuuta, keltaista väriaine tartrasiinia, bariumia ja booraksia. Nuo muut ovat vielä suhteellisen vaarattomia ei-allergikoille, mutta barium ei, se on hyvinkin myrkyllistä.

Paprikajauheeseen, chilijauheisiin ja curryjauheisiin on usein sekoitettu punaista väriainetta Sillekin jotkut voivat olla allergisia ja Sudan-atsoväri on myös karsinogeenistä eli syöpää aiheuttavaa, sitä ei saa käyttää elintarvikkeissa ollenkaan. Sudan-väriä on löytynyt myös palmuöljyistä ja kurkumasta, mistä Euroopan komissio on ollut huolissaan ja puhunut “vakavasta terveysuhasta”.

Muskottipähkinää väärennetään ilmeisesti yleisesti niin, että sekoitetaan tavallista jauhettua muskottia sekä sellaista, josta eteerinen öljy on poistettu ja myyty erikseen. Tällainen ei tietysti ole vaarallista, mutta huijaus silti. Muskotti on luonnollisestikin laimeampaa kuin pitäisi.

Myös vaniljauute, mustapippuri, kurkuma ja tähtianis ovat ilmeisesti yleisiä väärennöksen kohteita. (Tähtianis koskenee tässä teollisuudelle tarkoitettuja valmisteita, sillä kuluttajille myydään lähinnä kokonaisia tähtianiksia.) Vaniljauute oletettavasti yleisimmin väärennetään tai lantrataan keinotekoisella vanilliinilla. Yhdysvalloissa 1980-2010 chili kattoi 4 % ja mustapippuri 3 % kaikista ruokaväärennöksistä.

Paras tapa välttää mausteväärennöksiä on mahdollisuuksien mukaan käyttää kokonaisia mausteita. Useimpia tässä listattuja mausteita käytetään yleisesti myös kokonaisina. Esimerkiksi juustokuminaan saa selvästi paremman maun, kun käyttää kokonaisia siemeniä ja paahtaa ne ensin pannulla.

Kodin ulkopuolella syödessä tai valmisruokia ostaessa menee jo hankalammaksi.

Comments are closed.