Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Parantava lääke flunssaan ja influenssaan

Minulla on ollut parikin vuotta kesken postaus flunssan hoidosta ja ehkäisystä eri lääkekasveilla, mutta sen vaatima työmäärä on väsyttänyt ja siksi en ole saanut sitä valmiiksi. Jossain vaiheessa opin kuitenkin erään lääkkeen, joka voi parantaa flunssan ja influenssan hyvin nopeasti.

Kyseessä on reseptilääke ja sen käytöstä tässä tarkoituksessa ei ole tutkimusnäyttöä (joitain pieniä tutkimuksia on, mutta niissä on käytetty paljon suurempia annoksia), joten olen kuukausikaupalla pohtinut, kirjoitanko tämän postauksen. Negatiivista palautetta tulee varmasti. Omatuntoni ei kuitenkaan anna minun olla kirjoittamattakaan. Influenssaan kuitenkin kuoleekin ihmisiä.

Minulla on lisämunuaisen vajaatoimintaan kortisonilääkitys. Viime keväänä sain uudelta lääkäriltäni ohjeet, että jos alkaa tulla mitään flunssan tai influenssan oireita, pitää heti ottaa reilusti ylimääräistä kortisonia ja tällöin tauti voi tyssätä siihen. Ihmettelin tätä, mutta sitten mieleeni muistui eräs merkillinen tapahtuma vuodelta 2004.

Otan aina influenssarokotteen ja toistaiseksi olen onnistunut sen kanssa aina välttämään influenssan. Sinä talvena en kuitenkaan saanut rokotetta, koska ne loppuivat kesken. Eräänä aamuna sitten heräsin tyypillisiin influenssan oireisiin: korkea viluttava kuume, kova kurkkukipu ja päänsärky. Voi ei. Influenssahan on minulle immuunipuutoksisena yms hyvinkin vaarallinen.

En tiedä miksi, mutta päädyin ottamaan 10 mg kerta-annoksen prednisonia, jota minulla sattui olemaan. Vuorokautta myöhemmin olin täysin terve.

Olin hyvin hämmentynyt. Mitä oikein oli tapahtunut? Oliko kyseessä vain hyvin poikkeuksellinen influenssa, ei kai kortisoni sitä voi parantaa? On vaikea uskoa, että saisi tuollaisen lumevaikutuksenkaan, varsinkaan kun sitä ei missään määrin odottanut.

Lääkärini mukaan kortisoni kuitenkin voi parantaa flunssan ja influenssan. Pitkäkestoisesti käytettynä glukokortikoidit lamaavat immuunijärjestelmää, mutta lyhytkestoisessa käytössä vaikutus voi olla jopa päinvastainen, jos taustalla on kortisolin puutos, kuten terveelläkin voi joissain tilanteissa olla. Lisäksi ne vähentävät tulehdusta.

Olen neuvonut konstin usealle tutulle, joilla sattuu olemaan kortisonia vaikkapa astman takia. Hekin ovat useimmissa tapauksissa saaneet flunssan nujerrettua alkutekijöihinsä. Myös yksi influenssa hoitui 24 tunnissa.

Nyt joku voi sanoa, että eihän tämä ole “uusi juttu”. Netissä on puhuttu jo vuosia Kyypakkauksen (joka sisältää hydrokortisonia) käytöstä flunssaoireiden lievittämiseen.

Käsittääkseni Kyypakkauksen käytössä kyse on kuitenkin yleensä nimenomaan jo alkaneen flunssan lievittämisestä eli oireiden peittämisestä (kortisoni lievittää mm. kuumetta ja limakalvoturvotusta), ei parantamisesta. Tässä kyse ei ole samasta. Riittävän varhaisessa vaiheessa otettuna yksi sopivankokoinen kortisoniannos riittää yleensä parantamaan koko taudin, joskus voidaan tarvita toinen annos seuraavana päivänä.

En ole lääkäri enkä viitsisi suositella lääkkeiden “väärinkäyttöä”, mutta itse olen ja tuttuni ovat käyttäneet yleensä 10 mg prednisonia tai 8 mg metyyliprednisolonia. Ainakaan paljoa enempää ei kannata ottaa. Hydrokortisonia vastaava annos olisi 40 mg, mutta sillähän on mm. selvästi lyhempi vaikutusaika, joten en tiedä riittäisikö yksi annos.

Kortisonillahan on hurjiakin haittavaikutuksia pitkäaikaiskäytössä. Ne eivät kuitenkaan koske yksittäisiä annoksia. Yöunet voivat huonolla tuurilla kärsiä, mutta yleensä se lisääntynyt tarve tuntuu kyllä tehokkaasti “kuluttavan” sen kortisonin, eikä tätäkään sivuvaikutusta tule. Insuliinia käyttävien diabeetikoiden kannattaa olla tarkkana insuliinin annostuksen kanssa, mutta infektiothan vaikuttavat itsessäänkin verensokeriin.

5 Comments

 1. Moi. Minä olen käyttänyt 2-4 mg Medrolia pitkään. Sillä on torjuttu iriittiä sekä nivelkipuja. Määrä on pieni ja ei ole varmaa onko annoksesta juurikaan apua kyseisiin vaivoihin, mutta oletettavasti kortisoni on alentanut vastustuskykyäni.

  Olen saanut kaikki flunssat mitkä lähellä ovat liikkuneet. Keuhkoputkien lievän laajentuman vuoksi niistä on tullut poikkeuksetta aina kuukauden mittaisia ja johtaneet antibioottikuuriin.

  Päätin sitten minäkin ottaa suuremman annoksen D-vitamiinia (100 µg). Sen lisäksi aloitin n-asetyylikysteiinin 600 mg/vrk. Molemmat aloitin ennen viime Joulua, kun olin kovassa flunssassa ja antibioottikuurilla ja ulkomaanmatka tulossa parin viikon päästä. Sen koommin en ole ollut sairaana, ensimmäinen flunssaton kevät täysin terveenä kymmeneen vuoteen.

  • Jatkuvassa käytössä kortisoni ei tosiaan torju flunssaa, annoksesta riippumatta. Minulla on itselläni siis lisämunuaisen vajaatoimintaan 4 mg päiväannos Medrolia. Minulla se ei lamaa immuunijärjestelmää, koska oma kortisolintuotantoni on niin vähäistä. 4 mg Medrolia vastaa noin 20 mg kortisolia ja terveen ihmisen kortisolintuotanto on 15-30 mg päivässä, sairaalla enemmänkin. Mahdollinen “flunssa-annos” tulee tuohon päälle.

   Minulla on immuunipuutoksia kyllä ja olen sairastanut viimeisen 10 vuoden aikana kymmeniä infektioita. Reseptiantibiootteja en ole tarvinnut, kiitos oreganoöljyn. Keuhkoinfektioihin tarvitsen tosin aina myös jotain, joka hajottaa biofilmit.

   Monen mielestä D-vitamiini auttaa flunssan ehkäisyssä. Jotain tutkimusnäyttöäkin siitä on. Omassa perheessäni se ei ole auttanut yhtään, ainoa mikä selvästi auttaa on kissankynsi (Uncaria tomentosa). Asetyylikysteiini tehostaa T-solujen toimintaa ja itsekin otan sitä, jos tulee epäilys alkavasta flunssasta. En ole varma, onko sillä flunssaa ehkäisevä vaikutus pitkäaikaiskäytössä, koska yleensä tuollaisille vaikutuksille tulee jonkin verran “toleranssia”.

 2. Minulla kortisoni on parantanut monta flunssaa. Ihan joka kerta ei ole toiminut: annos on ehkä ollut liian pieni tai flunssa on ehtiyt päästä liian pitkälle. Kokemuspohjaisesti sanoisin että omalla kohdallani auttaa parhaiten 3 kyytablettia tai noin 30 mg prednisonia.

  Tuo annos on aika iso tavalliselle ihmiselle, mutta minulle ei tehoa pienempi.

  En käytä säännöllistä kortisonilääkitystä. Prednisonia minulle on joskus harvoin määrätty viikon kuurina allergiaoireilun pahenemisvaiheen hoitoon. Tabletteja jää purkista yleensä yli ja niitä olen säästänyt juuri flunssan häätämistä varten.

  • Kuulostaa aika isolta annokselta, mutta tuskin on liian iso jos toimii. Liian ison annoksen pitäisi pilata koko hoidon teho. Luulen, että joidenkin virusten aiheuttamiin flunssiin kortisoni ei tepsi kunnolla, koska oireet alkavat myöhään suhteessa sairausprosessiin ja siten pillerin ottaa aina liian myöhään.

   Enin mitä olen itse käyttänyt on ollut 2,5 x 4 mg lisätablettia metyyliprednisolonia yhden vuorokauden aikana (ei kerta-annoksena), mutta yleensä vähempi riittää.

 3. Törmäsin tähän, kun googlettelin, mitä juuri tapahtui. Lapsi on ollut kovassa influenssassa, kuume lähes 40 eikä laske lääkkeilläkään, nenä vuotaa ja yskä on. Tämä eteni kurkunpääntulehdukseksi, johon sai 20mg prednisolonia. Ja kas, kaksi tuntia siitä ja kuume ja nuha olivat poissa! Uskomatonta!