Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Vatsan alueen hermopinne vaivaa monia

| 0 comments

Edelleen joskus törmään itselleni ihan uusiin sairauksiin. Tällä viikolla luin Lääkärilehdestä (linkki vaatii kirjautumisen) sairaudesta nimeltä ACNES. Siitä ei näytä olevan edes Wikipediassa artikkelia, vaikka Lääkärilehden mukaan jopa 3-5 % kroonisesta vatsakivusta voi johtua siitä.

ACNESilla (anterior cutaneous nerve entrapment syndrome) ei ole mitään tekemistä aknen kanssa, vaan kyseessä on neuropaattinen kiputila, vatsan alueen hermopinne, joka aiheuttaa vatsakipua. Sitä voi ajatella samantyyppisenä tilana kuin iskias.

Terveysportin mukaan “Kipu tuntuu useimmiten alavatsalla hyvin paikallisesti, ja se pahenee kävellessä, istuessa, yskiessä ja kehoa taivuttaessa.” Toisaalla kipua on kuvattu tylpäksi, joskus polttavaksi. Yleensä se helpottaa maatessa, mutta osalla potilaista voi pahentuakin

ACNESin voivat aiheuttaa kirurgiset arvet, diabetes, vyöruusu, vatsan alueen traumat tai lihominen. Itseäni mietityttää, miten paljon myofaskiaaliset triggerpisteet liittyvät siihen. Ihmettelisin jos eivät liittyisi. (Triggerpisteiden koputtelu kyllä mainitaankin diagnostiikassa, ns. Tinellin testi.) Triggerpisteet mahan tai selän alueella voivat aiheuttaa kivun lisäksi myös muita oireita, esimerkiksi ripulia, ummetusta ja pahoinvointia.

ACNESia hoidetaan kipulääkkeillä, puudutepistoksilla tai tarvittaessa jopa hermoihin kohdistuvalla leikkaushoidolla. Jos kyseessä ovat triggerpisteet, varmasti muitakin hoitoja olisi, kuten ns. spray and stretch tai kuuman veden alla venyttely. Triggerpisteisiinhän voi olla myös systeeminen syy, kuten esimerkiksi hormonaalinen tai ravitsemuksellinen puutos.

Myös muut vatsalihasten vaivat voivat aiheuttaa vatsakipuja. Eräässä tutkimuksessa kolme ärtynyt suoli -diagnoosin saanutta kärsikin kivuliaasta lipoomasta eli rasvakasvaimesta.

Sinänsä siinä ei ole mitään uutta, että hyvin yleinenkin pitkäaikaissairaus voi olla hyvin huonosti tunnettu. Ei yllätä myöskään, että monet ACNES-potilaat saavat psykiatrisen diagnoosin.

Leave a Reply

Required fields are marked *.