Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Vatsan alueen hermopinne vaivaa monia

Edelleen joskus törmään itselleni ihan uusiin sairauksiin. Tällä viikolla luin Lääkärilehdestä (linkki vaatii kirjautumisen) sairaudesta nimeltä ACNES. Siitä ei näytä olevan edes Wikipediassa artikkelia, vaikka Lääkärilehden mukaan jopa 3-5 % kroonisesta vatsakivusta voi johtua siitä.

ACNESilla (anterior cutaneous nerve entrapment syndrome) ei ole mitään tekemistä aknen kanssa, vaan kyseessä on neuropaattinen kiputila, vatsan alueen hermopinne, joka aiheuttaa vatsakipua. Sitä voi ajatella samantyyppisenä tilana kuin iskias.

Terveysportin mukaan “Kipu tuntuu useimmiten alavatsalla hyvin paikallisesti, ja se pahenee kävellessä, istuessa, yskiessä ja kehoa taivuttaessa.” Toisaalla kipua on kuvattu tylpäksi, joskus polttavaksi. Yleensä se helpottaa maatessa, mutta osalla potilaista voi pahentuakin

ACNESin voivat aiheuttaa kirurgiset arvet, diabetes, vyöruusu, vatsan alueen traumat tai lihominen. Itseäni mietityttää, miten paljon myofaskiaaliset triggerpisteet liittyvät siihen. Ihmettelisin jos eivät liittyisi. (Triggerpisteiden koputtelu kyllä mainitaankin diagnostiikassa, ns. Tinellin testi.) Triggerpisteet mahan tai selän alueella voivat aiheuttaa kivun lisäksi myös muita oireita, esimerkiksi ripulia, ummetusta ja pahoinvointia.

ACNESia hoidetaan kipulääkkeillä, puudutepistoksilla tai tarvittaessa jopa hermoihin kohdistuvalla leikkaushoidolla. Jos kyseessä ovat lihasten triggerpisteet, varmasti muitakin hoitoja olisi, kuten ns. spray and stretch tai kuuman veden alla venyttely. Triggerpisteisiinhän voi olla myös systeeminen syy, kuten esimerkiksi hormonaalinen tai ravitsemuksellinen puutos.

Myös muut vatsalihasten vaivat voivat aiheuttaa vatsakipuja. Eräässä tutkimuksessa kolme ärtynyt suoli -diagnoosin saanutta kärsikin kivuliaasta lipoomasta eli rasvakasvaimesta.

Sinänsä siinä ei ole mitään uutta, että hyvin yleinenkin pitkäaikaissairaus voi olla hyvin huonosti tunnettu. Ei yllätä myöskään, että monet ACNES-potilaat saavat psykiatrisen diagnoosin.

4 Comments

  1. Hei mahtavaa, että tämäkin vaiva on ruvettu tiedostamaan. Itsekin kärsin kyseisestä vaivasta ja vatsa-alueen leikkauksia minulle on tehty kaksi. Välillä voi mennä vuosi ilman kipuja ja sitten voi tulla useammin kiputiloja kuukaudessa ja pahin kiputila kesti putkeen monta päivää, vaikka usein menee muutamissa tunneissa ohi, vaikkakin vie sikiöasentoon ja täysin toimintakyvyttömäksi. Jos kipua täytyy jollain tavalla kuvailla, tuntuu se samalta, kuin sukkapuikolla painaminen suunnilleen puoli senttiä navan vierustaan ja saa painaa ihan kunnolla. Kokeile niin tiedät mistä puhun. Kipu on erittäin paikallinen ja lamauttaa edetessään liikkumiskyvyn. Tutkimuksissa olen käynyt, eikä mitään ole löydetty, hoidettu eikä voitu/osattu diagnosoida. Kiitos artikkelista!

  2. Kiitos paljon, nyt en ole enää” paniikisa” ja ymmärsin oikean alavatsan kivun syyn – kuvaus sopii täysin hermopinnediagnoosiin. Ei siis tarvitse tänä yönä hälyttää ambulanssia vaikka kipu venyttelyistä huolimatta pahenee.

    • Erilaisten vatsakipujen itsediagnoosi on, kuten monien muidenkin sairauksien, varsin haastavaa. Toivottavasti oikea syy löytyi, koska useat akuutit vatsakivuthan ovat vaarallisia (muutkin kuin vain umpparista johtuvat).

  3. Alavatsakipu