Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Ilmoitusluontoinen asia

Olen kirjoittanut tätä blogia nyt kohta 3,5 vuotta. Lähes koko sen ajan olen ollut huonossa kunnossa aivolisäkkeeni hajottua marraskuun lopussa 2011, alle kaksi kuukautta blogin aloittamisen jälkeen. Kunto on kuitenkin mennyt koko ajan huonompaan, kun lisää elinvaurioita ja muita uusia vaivoja on tullut jatkuvasti, etenkin 2012, mutta sitten taas uudestaan viime vuonna ja tänäkin vuonna.

Olen kuitenkin saanut pidettyä tätä blogia ja paria muita blogia, pitkälti siksi että olen kirjoitellut postauksia varastoon parempina päivinä. Minulla on paljon myös keskeneräisiä postauksia, vanhin kai yli kolme vuotta työn alla ollut. Joskus jostain ajankohtaisesta aiheesta on jäänyt kokonaan kirjoittamatta, kun en ole ollut kirjoitusterässä ja aihe on sillä aikaa muuttunut ei-enää-ajankohtaiseksi tai pureskeltu muissa medioissa loppuun.

Tämä blogi on ollut tosi suosittu, vaikka sitä ei kommenttikentistä usein huomaakaan. Lukijamäärät ovat kannustavia (esim. viimeisen kuun aikana yli 15 000 uniikkia kävijää). Monilla postauksilla ei ole ainuttakaan kommenttia, mutta saan sähköpostitse todella paljon palautetta.

Pahoittelen, että en aivan kaikille ole ehtinyt vastaamaan. Saan paljon myös muunlaista sähköpostia ja helposti viestiliikenne alkaa kuormittaa. Monet kirjoittelevat useiden liuskojen mittaisiakin viestejä tai liitteenä olla jopa 10 sivun sairashistoria. Sellaisiin on vaikea vastata lyhyesti.

En siis halua kenenkään syyllistyvän tällaisten lähettelystä, lähettää saa edelleen. Luen kyllä kaikki saamani sähköpostit, olen hyvin nopea lukemaan eikä se kuormita, ja saan niistä usein tärkeää tietoa ja oivalluksia, mutta vastaaminen on se hankalampi osuus.

Jos teitä askarruttaa CFS-kysymys, suosittelen liittymään CFS-verkon foorumille, jos taas kilpirauhasasiat, niin Kilpirauhasfoorumille. Lääkäreitä en ole kovin hyvä neuvomaan, koska en asu Suomessa.

Tosiaan tänä vuonna ja viime vuoden lopussa minulle on kertynyt vielä lisää terveysongelmia ja jotkut entiset ovat pahentuneet. Tämän takia en ole aina jaksanut vastata myöskään blogikommentteihin, enkä joskus moderoidakaan niitä esiin säällisessä ajassa, mitä pahoittelen.

Lisäksi nyt viime aikoina olen huomannut uuden ongelman: blogaajan “blokki”. Minulla on kymmeniä tai satoja aiheita ylhäällä ja olen niistä koettanut valita vähätöisimpiä. Kirjoittaminen on kuitenkin tyssännyt pahimmillaan keskelle ensimmäistä virkettä, kirjaimellisesti. Ei vain nappaa.

En tiedä mistä tämä johtuu. Voimat ovat vähissä, mutta pystyn kyllä ylläpitämään toista pääasiallista blogiani ja kirjoittamaan romaania ja (vain osittain terveysaiheista) tietokirjaa. Itse lääketiedekään ei töki, vaikka siihen ajoittain hieman kyllästynkin. Selailen yhä iltakaudet PubMediä ja minulla on kesken useita teknisiä lääketiedeaiheisia kirjoja, mm. ravitsemusta, neurofysiologiaa ja virologiaa.

Olen sellainen ihminen, että minua ärsyttää, jos säännöllinen muuttuu epäsäännölliseksi. Jotkut blogaajat pitävät vuodenkin taukoja, toiset lyhempiä, mutta itse en ole pitänyt. Oikean laidan postausnumerorivikin menisi rumaksi. Kuulostaa typerältä, laatuhan se on olennaista eikä määrä, mutta tällaisia fiiliksiä kuitenkin tulee.

Tässä vaiheessa tämän lukija tietysti ajattelee, että nyt tämän blogin taru on ohitse. Toivottavasti ei, en usko. Blokit eivät ole ikuisia – mistä tietää vaikka jo sellaisesta valittaminen auttaisi – ja hyvällä tuurilla lähikuukausina on tiedossa jotain uusia hoitokokeilujakin. Kirjoitettavia aiheitakin riittää ja tosiaan lisää tulee jatkuvasti.

Tarkoitus on jatkaa tänne postailua hiljaisempaa tahtia. Jos hoidot purevat ja blokki väistyy, varmaan ihan aiempaakin. Toivoin, että saisin vielä yhden erityisherkkyyttä eli HSP:tä käsittelevän postauksen valmiiksi, oli tarkoitus jo viime viikolla, mutta katsotaan milloin se tulee. Ensi kuussa pääsen toivottavasti kirjoittamaan yhden kirja-arvostelu.

Tekstejäni voi lukea edelleen tuolla yllä mainitussa toisessa blogissani, kirjoissani (tässä kuussa ilmestyy jo 9. ja 10. kirjani, vaikka eivät varsinaisesti terveysaiheisia olekaan) ja Tukilinja-lehden kolumneissa. Uusin kolumni on juuri ilmestynyt lehdessä 1/2015 ja sen voi seuraavan numeron ilmestyttyä lukea ilmaiseksi verkossa. Tietysti myös tämän blogin aiemmat blogaukset pysyvät täällä luettavissa.

3 Comments

  1. Kiitos kiinnostavasta blogistasi. On hämmästyttävää, miten tuottelias olet terveydentilaasi nähden. Jaksat myös tehdä tarkkaa pohjatyötä tekstejäsi varten ja kirjoitat helposti ymmärrettävää tekstiä. Vaikeasta asiasta kirjoittaminen selkeästi ei ole helppoa. Sinulla on menossa kysely erikoisruokavalioista. Et kuitenkaan ollut kiinnostunut vegaaneista etkä raakavegaaneista, joten en osallistu siihen. Toivon sinulle kaikkea hyvää.

  2. Löysin blogisi ja kirjasi vasta tänä vuonna ja olen saanut täältä todella paljon hyödyllistä tietoa. Toivotan sinulle voimia ja jaksamista ja toivon, että alat voida paremmin.