Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

LDN:n vuosi 2014

Olen seurannut pieniannoksiseen naltreksoniin eli LDN:ään liittyvää tutkimusta, uutisointia ja muuta jo yli kahdeksan vuotta. Silloin LDN:stä oli vielä olemattoman vähän kliinistä tutkimusnäyttöä, vaikka tutkimus olikin aloitettu jo 1980-luvulla ja sen vaikutusmekanismeista oli julkaistu kymmenittäin artikkeleita. Se oli silti jo silloin mullistanut tuhansien ihmisten elämän.

Nyt tilanne on aivan toisenlainen ja siksi päätin kirjoittaa tämän erillisen vuosiraportin, joka keskittyy vain LDN:ään. Tutkimusta ei vieläkään ole suuria määriä, mutta sitä tulee koko ajan lisää. Viime vuonna julkaistiin kymmenkunta tieteellistä artikkelia, vaikkakin suurin osa tapaussarjoja tai vastaavia. Käynnissä on myös jatkuvasti useita tutkimuksia.

Minut on yllättänyt erityisesti se, miten moneen eri vaivaan LDN:ää on viimeisimmissä julkaisuissa käytetty, vaikka sen tiedetäänkin sopivan kymmenien eri sairauksien hoitoon. Vuonna 2013 julkaistiin mm. CRPS:stä (alueellinen kipuoireyhtymä) ja hepatoblastoomasta (lasten maksasyöpä), viime vuonna mm. dissosiatiivisesta häiriöstä, hoitoon vastaamattomasta alaselkäkivusta ja kielisyövästä.

Vuonna 2014 julkaistiin myös ensimmäinen Cochrane-katsausartikkeli pieniannoksisen naltreksonin käytöstä, remission aikaansaamiseen Crohnin taudissa. Siinä tosin lähinnä todettiin, että näyttöä ei ole vielä tarpeeksi.

Toivottavasti pian on. Lääkeyhtiö TNI BioTech nimittäin tutkii LDN:ää Crohn-hoitona, tavoitteena FDA-hyväksyntä. Se on jo vuonna 2013 hakenut LDN:lle FDA-hyväksyntää harvinaislääkkeenä lasten Crohnin taudin hoidossa. En ole kuitenkaan onnistunut löytämään tietoa, mikä tämän hakemuksen tilanne on.

TNI BioTech on jo saanut pieniannoksiselle naltreksonille myyntiluvan useissa Afrikan, Aasian ja Keski-Amerikan maissa, kuten Malawi, Panama, Egypti, Malesia ja Sri Lanka. Syövän, HIV:n ja autoimmuunisairauksien hoitoon tarkoitetun valmisteen nimi on Lodonal ja se on niin edullinen, että kehitysmaillakin on siihen varaa, noin 0,40 USD päivässä (hintaa on saatu laskettua alkuperäisestä arviosta $1/päivä). Tämä on todella merkittävä edistysaskel.

Microcap-lehden mukaan TNI BioTechin suunnitelmissa on aloittaa kolmosvaiheen tutkimus SPMS:ssä (toissijaisesti etenevä MS-tauti) vuonna 2016. Yhtiö näyttää keskittyvän nimenomaan SPMS:ään, vaikka LDN tehoaa muihinkin MS:n alatyyppeihin, myös hyvin hankalasti hoidettava PPMS eli ensisijaisesti etenevä MS-tauti.

Myös muut kuin TNI BioTech yrittävät vihdoin saada LDN:ää FDA-hyväksytyksi. LDN:stä tutkimuksia fibromyalgiassa julkaissut Stanfordin yliopiston tutkija Jarred Younger yrittää saada rahoitusta kolmosvaiheen tutkimukseen. Ilmeisesti fibromyalgian lisäksi hän pyrkii tekemään kolmosvaiheen tutkimuksen myös MS-taudin hoidosta, MS-tyypistä ei ole tietoa.

Suomessakin LDN on herätti viime vuonna paljon kiinnostusta. Sen käyttö CFS/ME:n hoitona lisääntyy koko ajan ja useat suomalaislääkärit ovat kiinnostuneet myös sen käytöstä esimerkiksi MS-taudin ja ykköstyypin diabetekseen liittyvien insuliinivasta-aineiden hoitona.

Toivottavasti lähitulevaisuudessa näemme myös ensimmäisen suomalaisen LDN-tutkimuksen. Sellaiselle olisi jo korkea aika.

Comments are closed.