Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kuorsaava hengitysääni voi olla hengenvaaran merkki

Kuorsaaminen ei yleensä ole akuutisti hengenvaarallista, vaikka uniapnealla runsaasti terveysriskejä onkin. Sen sijaan kuorsaamiselta kuulostava hengitys, kun kyse ei ole kuorsaamisesta, voi olla hyvin vakava merkki.

Täällä Amsterdamissa kohistiin hiljattain surullisesta tapahtumasta. Ratikan kyydissä huomattiin olevan kuollut mies ja useakin ihminen kävi tästä sanomassa kuskille, mutta tämä ei reagoinut mitenkään. Ihmiset soittivat 112:eenkin, mutta meni pitkään ennen kuin vainaja saatiin pois kyydistä.

Eräs saman ratikan kyydissä ollut ihminen raportoi verkossa, että miehestä oli kuulunut kuorsausta muistuttavaa vaikeaa hengitystä muutaman minuutin ajan. Sitten mies hiljeni. Hän ajatteli miehen olevan juopunut tai unessa ja tällä olleen limaa kurkussa, joka oli sitten irronnut.

Toinen kommentoija totesi, että kyseessä on kuvauksen perusteella luultavasti ollut agonaalinen hengitys. Tämä tarkoittaa tehotonta refleksinomaista hengittämistä, jota esiintyy noin puolessa tapauksista äkillisen sydänpysähdyksen jälkeen. Mies on siis ollut “kuorsauksen” ajan todennäköisesti jo kliinisesti kuollut.

Hänet olisi ehkä voitu pelastaa pikaisella paineluelvytyksellä, defibrilloimalla ja sairaalaan toimittamisella. Jos miehen tila olisi tunnistettu, kaikki nämä olisivat todennäköisesti toteutuneet.

Toki todennäköisyydet hänen selviämisekseen eivät ole kovin korkeat. Suurin osa defibrillaattorilla “pelastetuista” sydänpotilaista menehtyy silti. Mutta jotain toivoa olisi kuitenkin ollut.

Yleisesti ottaen on vaikea kuvitella, että hollantilaiset jättäisivät potentiaalisen sairauskohtauksen uhrin huomiotta, siinä missä Suomessa maassa makaava mies oletetaan lähes aina pultsariksi, eikä tarkisteta asiaa. Tuolilla (lysyssäkään) istuvaa ihmistä ei vain samalla lailla hahmota potentiaaliseksi sairauskohtauksen uhriksi. Agonaalinen hengitys ei ole yleisesti tunnettu ilmiö, vaikka syytä olisi olla.

Aina jos on pieninkin epäily sairauskohtauksesta pitäisi selvittää henkilön tila.

Comments are closed.