Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Siirry Psykoosiin kulkematta lähtöruudun kautta

Etsiessäni työn alla olevaa romaaniani varten tietoa erilaisista lautapeleistä törmäsin peliin nimeltä Terapia. Se on jossain määrin humoristinen, aikuisille tarkoitettu seurapeli, jossa liikutaan hieman Trivial Pursuitin näköisellä laudalla. Säännöt löytyvät netistä PDF:nä.

Pelin tavoitteena on kerätä yksi aivolohko jokaisesta kuudesta elämänvaiheesta.” Kun potilas osuu terapiaruutuun, hänen ja terapeutin pitää vastata samaan kysymykseen. Jos vastaukset ovat samat, potilas “parantuu” (kieltämättä mielenkiintoinen “näkemys” terapiasta).

Jos joudut Psykoosi-ruutuun pelilaudan keskelle, heitä seuraavalla vuorollasi yhtä arpakuutiota ja poistu ruudusta sitä nuolta pitkin, jonka numero vastaa arpakuution silmälukua. Siirry välittömästi nuolen osoittamalle terapeutin vastaanotolle, jossa saat terapiaa seuraavalla vuorollasi.

No, ainakaan psykoosi ei ole tässä kamalin mahdollinen kohtalo. Pahinta mitä pelissä voi käydä tuntuu olevan väärin vastaaminen mustetahratehtävään Mustetahra-ruudussa. Silloin nimittäin joudut Psykoosi-ruutuun ja menetät yhden aivolohkon jo keräämistäsi lohkoista. Melkoinen rangaistus, siis.

Hieman kuitenkin mietityttää tällainen peli. Entä jos olisi vaikkapa peli nimeltä Sairaala, jossa yhden ruudun nimi olisi vaikkapa Ebola ja siinä pelaaja “sairastuisi” tähän tautiin? No, sellainen peli kyllä on kuin Pandemic eli pandemia, mutta siinä epidemioita aiheuttavilla mikrobeilla ei ole nimiä, niitä kuvataan vain symboleilla, eikä siinäkään yksittäinen ihminen sairastu.

Mitä mieltä olet tällaisesta pelikonseptista? Onko se hauska, nokkela, typerä, mauton? Oletko pelannut ko. peliä?

Itse voisin kuvitella, että tällaisesta olisi saanut tehtyä paremmankin pelin, esim. käyttämällä enemmän erilaisia tehtäväkortteja.

Comments are closed.