Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Raikas kuin vauvan peppu

Olen hehkuttanut täällä aiemmin talkkia, joka tunnetaan parhaiten käytöstään vauvojen peppuihin. Tällä viikolla löysin toisen vastaavan ihmetuotteen.

Sinkkioksidia käytetään mm. fysikaalisena suojana aurinkosuojavoiteissa (se heijastaa auringonvaloa takaisin). Sitä on mukana joissain aknenhoitotuotteissa, joiden pitäisi auttaa etenkin finnien/arpien parantumisessa. Sinkkiähän on Suomessa jopa Pharmacassa haavojen paranemista nopeuttamaan.

Joskus keväällä kuulin eräästä luonnondeodoranttivoiteesta, jota moni kehui maasta taivaisiin. Sen luvattiin tehoavan jopa monta päivää, vaikka siinä ei ollut alumiinia. Eräs kaverini kehui sitä. Hinta oli kuitenkin suolainen: noin 15 euroa pikkupurkista, joka ei kuulemma riitä kauaa.

Kiinnostuin kuitenkin deodorantista. Itse jouduin lopettamaan alumiinidödöjen käytön melkein 10 vuotta sitten. Sairastuttuani CFS/ME:hen normaalit dödöt alkoivat aiheuttaa minulle imusolmuketulehduksia kainaloihin. Hikoilen kuitenkin reippaasti ja suurin osa alumiinittomista deodoranteista oli aivan tehottomia

Vuosien varrella tehokkaimmiksi osoittautuivat Tom’s of Mainen stickit, mutta niiden koostumusta muutettiin jossain vaiheessa ja se heikkeni. Speick oli OK. Desert Essence toimi mainiosti vähän aikaa, mutta jossain vaiheessa teho katosi tyystin (vaikuttavat eteeriset öljyt haihtuivat?). Jasonin stick oli ehkä paras, mutta ärsytti vähän ihoa. Keväällä löytynyt Herbal Essence oli ehdottomasti paras, vaikka olikin roll-on. Parempikin olisi kuitenkin voinut olla.

Kalliin ihmevoiteen vaikuttavaksi ainesosaksi osoittautui nähdäkseni sinkkioksidi. Mietin, mistä saisin sinkkioksidia edullisemmin. Aivan, vauvan peppuvoide. Googletin, onko kukaan muu käyttänyt sellaista dödönä. Moni kehuikin sitä.

Niinpä marssin kauppaan ostamaan sinkkisalvaa, Zwitsal-merkkistä, 4,65 e/100 g. Siinä oli 15 prosenttia sinkkioksidia (joissain on vain 10) ja kaikki mahdolliset ihoa hoitavat ja hellivät ainesosat: kamomilla/bisabololi, kehäkukka, pantenoli ja allantoiini.

Kävin suihkussa ja sivelin voidetta kainaloihin. Tieteellisen tutkimuksen nimissä pidättäydyin suihkussa käynnistä pari päivää, enkä myöskään levittänyt voidetta lisää. Kainalot pysyivät freeseinä. Kokeen kestettyä 72 tuntia olin yhä raikas, mutta luovutin ja menin suihkuun. Lienee myös syytä mainita, että testin aikana lämpötila täällä Amsterdamissa nousi 25 Celsiukseen ja olin parikin kertaa kaupungilla asioilla hikoilemassa.

Metsästin turhaan kahdeksan vuotta toimivaa dödöä, kun ratkaisu olisi löytynyt ruokakaupan hyllyltä.

Kaveri epäili, että sinkkioksidi voi tahria vaatteita. Tämä on mahdollista, sehän on valkoista pigmenttiä. Itse en ole kuitenkaan tällaista toistaiseksi huomannut. Voidetta ei tarvitse levittää kovin paksulti. Varoituksena kuitenkin.

Jos kaipaat hyvää deodoranttia (ei antiperspiranttia), etenkin yli vuorokauden kestävää dödöä vaikka retkeilykäyttöön, suosittelen kokeilemaan. Apteekista saa alle 4 euron esim. Ainu-merkkistä voidetta. Myös Rainbow’lla on sinkkivoidetta.

2 Comments

  1. Hei!
    Minäkin metsästänyt dödöä vuosia, nyt testasin ruokasoodaa ja toimii!

    • Tykkään ruokasoodasta moniin eri käyttötarkoituksiin – minulla on aina kaapissa puolen kilon purkki – mutta minulla se ärsyttää kainaloita. Ehkä siksi, että se on niin vahvasti emäksistä? Monet alumiinittomatkin dödöt ovat ärsyttäneet kainaloitani.