Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Statiinien haitat vastaan hyödyt

Tämä on ensimmäinen osa kaksiosaista blogipostausta, jonka ensimmäinen osa kartoittaa statiinien haittoja ja ensi viikolla ilmestyvä toinen osa vähemmän tunnettuja hyötyjä. Kannattaa lukea molemmat osat, kakkososassa on paljon mielenkiintoisempaa tietoa. Statiineja on käsitelty myös kaikissa kolmessa lääketiedekirjassani.

On kaksi lääkeryhmää, joiden haittavaikutukset nousevat eniten esiin julkisessa keskustelussa, osittain syystä, osittain ehkä liioitellustikin. Toinen on masennuslääkkeet ja toinen statiinit. Molemmat puhuttavat, popsiihan kumpiakin lääkkeitä jopa satoja tuhansia suomalaisia ja osa varmasti turhaan.

Statiinit ovat ylivoimaisesti yleisin kolesterolilääkeryhmä. Muutama muukin kolesterolilääke on käytössä, mutta ne ovat joko vanhoja ja pitkälti unholaan jääneitä (joilla on vähän haittoja mutta paljon yhteisvaikutuksia) tai uusia ja kalliita. Joissain maissa käytetään paljon niasiinin eli B3-vitamiinin johdannaisia, mutta niihin taas liittyy maksavaurion riski.

Statiinien melko yleinen haittavaikutus on lihasheikkous ja lihaskivut, joka usein on lievää, mutta pahimmillaan voi johtaa rabdomyolyysiin eli lihasten hajoamiseen, mikä voi olla hengenvaarallista. Rabdomyolyysin riskiä lisää etenkin sellaisten lääkkeiden käyttö, joka hidastaa statiinien metaboliaa eli nostaa niiden pitoisuuksia veressä. Myös greippimehulla on sama vaikutus.

Aiemmin ajateltiin yleisesti, että statiinien aiheuttamat lihasvaivat johtuisivat siitä, että ne vähentävät koentsyymi Q10:n eli ubikinonin tuotantoa. Q10 on elimistön itsensäkin tuottama vitamiinin kaltainen aine, joka vaikuttaa etenkin lihasten (ja siten myös sydämen) toimintaan.

Q10:stä on jonkin verran tutkimuksia joidenkin sydänsairauksien hoidossa. Monissa punariisivalmisteissa (joka on vain kalliimpi ja reseptivapaa muoto lovastatiinista) onkin lisättynä myös Q10:ä.

Sittemmin on ehdotettu, että nämä lihashaittavaikutukset eivät johtuisikaan Q10:n puutoksesta, vaan statiinien aiheuttamasta D-vitamiinin tai karnitiinin vajauksesta. Statiinit eivät tosin ole missään nimessä ainoa lääkeryhmä, joka vähentää Q10:n tai joidenkin muiden tärkeiden ravinteiden määrää elimistössä.

Lisäksi statiinit voivat aiheuttaa aiheuttaa mm. diabetestä, maksavaurioita ja kognitiivisia vaikeuksia. Q10, karnitiini ja D-vitamiini vaikuttavat kaikki myös aivojen toimintaan.

Jos miettii hoidon järkevyyttä suhteessa mahdollisiin haittoihin, pitää tietää kuinka todennäköistä on, että siitä on apua, ja voitaisiinko sama hyöty saada aikaan vähemmillä haitoilla. Statiineista vähiten haittoja on todennäköisesti simvastatiinilla ja pravastatiinilla, jotka näyttävät olevan yhtä tehokkaita kuin muut statiinit.

Sydän- ja verisuonitautitapahtumien (kuten sydänkohtaus ja aivohalvaus) kohdalla ihmiset jaetaan useisiin erilaisiin riskiryhmiin esimerkiksi sukupuolen ja iän perusteella ja riippuen siitä, kuinka paljon kolesteroli on koholla, onko myös muita riskitekijöitä (kuten diabetes tai korkea verenpaine) ja onko jo saanut sydäninfarktin.

Riskitekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon statiineista on hyötyä, vaikka toki laskelma on tilastollinen, kristallipalloa kun kenelläkään ei ole. Statiinien hyödyistä eri ryhmillä on eri tutkimuksissa saatu hieman erilaisia tuloksia, mutta vahvinta hyöty näyttää olevan niillä, joilla on jo ollut sydän- ja verisuonitautitapahtumia, varsinkin miehillä. Muilla ryhmillä kuolleisuus ei välttämättä alene, tosin tästä on saatu tuloksia puoleen ja toiseen.

Comments are closed.