Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Apua migreeniin ja allergioihin

Etelänruttojuuri (Petasites hybridus; englanniksi butterbur) on Suomessa varsin huonosti tunnettu yrtti. Sillä on kolme pääasiallista käyttötarkoitusta: heinänuha ja muut allergiat, virtsaamisvaivat ja migreenin ehkäisy. Myös joidenkin rakkovaivojen kuten interstitiellikystiitin on esitetty olevan jonkinlaisia allergioita.

Etelänruttojuurella on useita eri vaikutusmekanismeja. Ainakin migreenin estossa ja hengitystievaivojen hoidossa relevanttia ovat todennäköisesti sekä tulehdusta lievittävä vaikutus että Cav2.1-kalsiumkanavien salpaus. Lisäksi se vähentää leukotrieenien toimintaa joidenkin astmalääkkeiden tapaan.

Migreenin ehkäisystä on alustavaaa näyttöä useista tutkimuksista. Migreenin ehkäisyssä suositellaan käyttämään vähintään 2 x 75 mg päivässä, pienemmät annokset eivät välttämättä ole tehokkaita. Joillain kroonisesta migreenistä kärsivillä etelänruttojuuri on lähes eliminoinut pitkään jatkuneen päivittäisen tai lähes päivittäisen migreenin.

Etelänruttojuuresta allergioiden hoidossa on julkaistu useita tutkimuksia, yksi satunnaistettu kaksoissokkotutkimus heinänuhasta jopa arvostetussa British Medical Journalissa. Tässä tutkimuksessa se oli yhtä tehokasta kuin antihistamiini setiritsiini, mutta sillä oli vähemmän sivuvaikutuksia. BMJ-tutkimuksessa käytetty annos oli 4 x 50(?) mg päivässä. Yhdessä tutkimuksessa jossa etelänruttojuuri ei tehonnut annos oli 2 x 50 mg.

Avoimessa (=ei-kaksoissokko)tutkimuksessa Petadolex-etelänruttojuurivalmiste auttoi astmaan lapsilla ja aikuisilla. Kohtaukset vähenivät, mittausarvot kuten PEF kohenivat ja astmalääkkeiden tarve väheni. Tällainen tutkimus ei tosin voi sulkea pois lumevaikutusta.

Etelänruttojuurta käytetään paljon erilaisiin virtsaamisvaivoihin, etenkin virtsarakon ärsytys- ja kiputiloihin. Tästä en löytänyt tutkimuksia. Sitä on käytetty myös ärtyneen paksusuolen (IBS) hoitona, johon se voi toimia sileää lihasta rentouttamalla. Tutkimuksia tästäkään ei ole. On tosin eläintutkimus, jossa se auttoi ehkäisemään mahahaavaa.

Ruttojuuret kasvavat Suomessakin, mutta valitettavasti niitä ei pidä käydä omin päin käyttämään, sillä ne sisältävät maksalle myrkyllisiä pyrrolitsidiinialkaloideja. Suomalaisiin etelänruttojuurivalmisteisiin en ole törmännyt, eli sitä voi joutua tilaamaan netistä, mutta butterbur-valmisteista nämä alkaloidit on käytännössä aina poistettu, mikä ilmoitetaan esimerkiksi “PA free”.

Tunnetuin butterbur-tuote on Petadolex. Toinen on Urovex, joka on tarkoitettu erityisesti virtsaamisvaivoihin, mutta sitä voi käyttää myös muihin käyttötarkoituksiin.

Etelänruttojuuri voi aiheuttaa väsymystä, vatsavaivoja, ripulia, ahdistusta, hengenahdistusta ja silmien kuivumista. Harvoilla migreeni on pahentunut. Se ei välttämättä sovi asterikasveille allergisille.

Etelänruttojuurella voi olla yhteisvaikutuksia CYP3A4-entsyymin kautta metaboloituvien lääkkeiden kanssa, mikä sisältää monia erityyppisiä yleisiä lääkkeitä. Asia kannattaa varmistaa tarvittaessa apteekista.

One Comment

  1. Etelänruttojuurella ei ole ainoastaan kolmea pääasiallista käyttöaihetta. Sitä käytetään myös, ja ennen kaikkea, äärivoimakkaana tuskantappajana (painkiller, särkylääke). Etelänruttojuurella on todettu kirurgisten leikkausoperaatioiden jälkeisissä raskaissa kiputiloissa olevan kolme kertaa niin voimakas kyky lievittää kipua kuin morfiinilla. Lisätietoa Googlella.