Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Opioidien suurin ongelma

Lehdissä on keskusteltu nyt opioidikipulääkkeiden käytöstä, käytetäänkö niitä liikaa vai liian vähän. Perinteisesti opioideja on Suomessa määrätty kansainvälisesti katsoen vähän. Hesari uutisoi määrän kasvaneen selvästi, mutta ainakin osa kasvusta selittyykin byrokratian kiemuroilla.

Yhdysvalloissa opioidien määrääminen on muuttunut painajaismaiseksi sekamelskaksi, jossa potilaiden pitää allekirjoittaa sopimuksia ja käydä jatkuvissa huumetesteissä. Jos vaikkapa jää kiinni itselääkinnästä kannabiksella osavaltiossa, jossa ei ole laillista medical marijuanaa, niin pahimmillaan voi jäädä ilman kipulääkkeitä loppuiäkseen. Eivätkä jotkut saa hoitoa krooniseen kipuunsa alun perinkään, vaikkei olisi riippuvuusongelmia.

Narkoottisiin kipulääkkeisiin liittyy monia ongelmia, muitakin kuin addiktio. Ne väsyttävät ja aiheuttavat pahoinvointia ja ummetusta. Tiedän syöpäpotilaan, joka sai vaikean ummetuksen seurauksena jopa suolitukoksen opioideista. Onneksi sentään harvinainen komplikaatio.

Minua huolettaa eniten se, että opioidit stimuloivat TLR-4:ää, mikä aiheuttaa tulehdusreaktiota. Naltreksoni, jota pieniannoksisena naltreksonina (LDN) käytetään monenlaisiin tulehdussairauksiin (ja auttaa nimenomaan itse sairausprosessiin) taas vaikuttaa osittain TLR-4:ää salpaamalla. TLR-4:n aktivoiminen ei ole missään määrin hyvä juttu.

Mutta jollain ihmisten kipua on pakko hoitaa. Kipu tuhoaa elämänlaadun, invalidisoi ja akuuttikin kipu voi kroonistua, jos sitä ei hoideta kunnolla. Suomessa ei ole käytössä kuin kolme kipulääkeryhmää: tulehduskipulääkkeet, parasetamoli ja opioidit, ja kahdella ensimmäisellä ryhmällä on niilläkin omat, jopa tappavat haittavaikutuksensa.

Toki kipua voi hoitaa monilla muillakin lääkkeillä, kuten lidokaiini, kapsaisiini, epilepsialääkkeet, masennuslääkkeet, lihasrelaksantit sekä turhan vähän hyödynnetyt NMDA-antagonistit. Lisäksi on monia tehokkaita lääkkeettömiä hoitoja TENSistä triggerpistehoitoihin. Suomessa ei kuitenkaan ole myynnissä esimerkiksi nefopaamia tai flupirtiiniä. Lääkekannabista ja LDN:ääkin käytetään vielä hyvin rajallisesti. Sääli.

Kivun riittävä hoito on ihmisoikeus. Niin syöpäpotilailla kuin muillakin.