Hankala potilas vai hankala sairausKirja ja terveysblogi huonosti tunnetuista pitkäaikaissairauksista

Kirja-arvostelu: Authors of our own misfortune?

Olen kirjoittanut paljon, niin kirjoissani, blogissani kuin muuallakin siitä, miten vastuutonta on leimata selvittämättömät oireet “selittämättömiksi”. Brittiläinen sosiologi ja terveydenhoitaja Angela Kennedy on kirjoittanut aiheesta kokonaisen tiedekirjan Authors of our own misfortune, joka kritisoi heppoisia psykosomatisoivia selityksiä usealle sairaudelle, erityisesti CFS/ME:lle, jota hänen oma tyttärensä sairastaa.

Briteissä CFS/ME-ala on vakavasti vakuutuslääketieteen varjostamaa. Aina kun lehdet uutisoivat esimerkiksi uusista viruslöydöistä tai immuunijärjestelmän poikkeavuuksista CFS/ME:ssä, päästetään ääneen psykosomatisoivia teorioita tukeva huuhaatutkija Simon Wessely, joka väittää tutkivansa ME:tä, mutta todellisuudessa tutkii vain kroonista väsymystä, mikä taas on täysin eri asia. Kirja esittelee Wesselyn klassisia argumentteja kuten “Monet tutkimukset, joita en nyt tässä jaksa listata…”.

Kennedyllä on myös toinen omakohtainen kokemus psykosomatisoinnista: kun hän tuli toista kertaa raskaaksi 27-vuotiaana, hänen lääkärinsä ilmoitti, että koska Kennedy oli innoissaan uudesta raskaudesta, sekä tämän raskausoireet että raskaustesti olivat väärässä ja kyseessä oli hysteerinen valeraskaus. Tämä käsittämätön lausunto hämmensi ja ahdisti Kennedyä syvästi, kunnes luotettavamman testin tulokset tulivat ja raskaus varmistui.

Kirjassa käydään läpi kaikki psykosomaattiset ja siihen läheisesti liittyvät selitykset ja termit, kuten hysteria, neuroottisuus, hypokondria, konversiohäiriö, “biopsykososiaalinen teoria”, funtionaaliset sairaudet jne. Hypokondria eli luulosairaus on toki olemassaoleva tila, mutta esimerkiksi konversiohäiriön olemassaolo on syystä vakavasti kyseenalaistettu.

Varsinkin Briteissä on vallalla käsitys, että jos potilaalla epäillään olevan jokin funktionaalinen tai muu humpuukisairaus, potilasta ei missään nimessä kuulu tutkia kunnolla, sillä tämä vain vahvistaa hänen sairasidentiteettiään. Kun ei tutkita, ei vahingossakaan löydetä mitään merkkiä orgaanisesta sairaudesta.

Potilaita voi patologisoida ja syyllistää melkein mistä tahansa syystä. Esimerkiksi CFS/ME-potilaiden näkemys siitä, että heidän sairautensa johtuu fyysisistä syistä osoittaa joidenkin “tutkijoiden” mukaan sitä, että heillä on vakavia mielenterveysongelmia. Touretten oireyhtymä puolestaan on moraalinen ongelma, jonka voi kitkeä lapsesta pois haukkumalla ja rangaistuksilla. Mikähän vuosi nyt olikaan?

Jos potilas on sairautensa takia vuoteenoma, hän on laiska ja työtä kaihtava. Jos potilas pitää silmät kiinni kun tämän vatsaa tutkitaan, tämä on psykosomaattinen tapaus. Vain sormusheilurit ja kahvinpurut puuttuvat.

Suuri osa kirjasta on järkyttävää tai vatsaa vääntävää luettavaa. Lääkäreiden on käsketty puhua tietynlaisille aikuisille potilaille kuin kuusivuotiaalle. Psykosomaattisiksi potilaiksi epäiltyjä on tiputettu tahallaan sängystä, heitetty uima-altaaseen ja järjestetty valepalohälytyksiä siinä toivossa, että halvaantunut potilas yhtäkkiä pystyisikin liikkumaan. No, yllättäen ei ole pystynyt.

Kennedyn teos on ansiokas ja melko helppolukuinen kritiikki, joka valitettavasti ei ole saanut ansaitsemaansa huomiota.

Kirja ei muuten ole varsinainen omakustanne, vaikka siltä voi vaikuttaakin. Se julkaistiin muutama vuosi sitten, mutta kustantaja meni pian konkurssiin ja Kennedy julkaisi uusintapainoksen itse.

2 Comments

  1. Onko tuossa muuten potilaiden itsensä kertomia kokemuksia? Voisi olla hyvinkin rankkaa lukemista.. Sellaisen voisi koota vaikka Suomesta 🙁

    • Tuo on tiedekirja, joten ei ole sinänsä muita potilaiden omia kertomuksia kuin kirjailijan itsensä (tuo valeraskaus), mutta viitataan kyllä esim. Ean Proctorin tapaukseen. Hän on brittiläinen CFS/ME-potilas, joka mm. heitettiin uima-altaaseen ja pakotettiin kummitusjunaan, jotta hänet voitaisiin “paljastaa huijariksi” (mikä ei tietenkään onnistunut, koska hän oli vaikeasti sairas). Ennen YouTubessa oli video, jossa Ean kertoi itse tarinansa, mutta se on ilmeisesti poistettu.

      Hankala potilas vai hankala sairaus -kirjaan piti alun perin tulla potilaiden omia tarinoita, mutta kirjan laajuuden kasvettua niin suureksi jouduin jättämään tämän suunnitellun osion pois.